Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Χείριστη εξέλιξη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – Προσωρινά τα οφέλη με μεγάλους ακόμη και γεωστρατηγικούς κινδύνους – Πλήθος τα εμπόδια για το PSI+

tags :
Nomura: Χείριστη εξέλιξη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – Προσωρινά τα οφέλη με μεγάλους ακόμη και γεωστρατηγικούς κινδύνους – Πλήθος τα εμπόδια για το PSI+
Ως το χείριστο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα βλέπει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ η Nomura, σε σημερινή 14σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «Event risk in Greece» (συγκυριακοί κίνδυνοι στην Ελλάδα), όπου και επισημαίνει ότι το οικονομικό, το πολιτικό και το θεσμικό πλαίσιο εν γένει αποτελούν και τα βασικά εμπόδια μίας τέτοιας εξέλιξης που καθιστά αυτό το σενάριο απίθανο.
Για να αποφευχθεί πλήρως ο κίνδυνος αυτός για την Ελλάδα, θα πρέπει η κυβέρνηση να οδηγήσει την οικονομία σε πλεονάσματα ώστε να καταφέρει να μειώσει το εξωτερικό χρέος που συσσωρευόταν τα τελευταία 15 χρόνια. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πλήθος μεταρρυθμίσεων και αναπροσαρμογών της οικονομίας ώστε να γίνει περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική.
Για όσους υποστηρίζουν ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα τους, η Nomura δεν συμφωνεί, θεωρώντας ότι τα οφέλη θα είναι προσωρινά. Η υποτίμηση του νομίσματος της μετά θα είναι ραγδαία με τους μισθούς και τις τιμές να επρόκειτο να ανέβουν στα ύψη. Αυτή η εξέλιξη θα καθυστερήσει σημαντικά τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ και οι πηγές χρηματοδότησης της θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Σύμφωνα με τη Nomura η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου νομίσματος δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επαρκής συνθήκη για προσαρμογές στην ανταγωνιστικότητα. Οι συνέπειες θα ήταν τόσο καταστροφικές που κανένας πολιτικός δεν θα το επιτρέψει να γίνει.
Παράλληλα, η Nomura για πρώτη φορά θίγει και τα ζητήματα γεωστρατηγικής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ενδεχομένως μία έξοδος από το ευρώ θα την έφερναν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
«Η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα τόσο με την πΓΔΜ όσο και με την Κύπρο. Μία αμοιβαία αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα υποβίβαζε την ιδιότητα του μέλους της σε διάφορους οργανισμούς, όπως ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, ή ακόμη και ΔΝΤ. Η προώθηση των συμφερόντων της θα πάγωνε ενώ και η θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι θα έχανε «πόντους».
Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και οι πιέσεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχει απομακρύνει από το «ραντάρ» των αγορών για λίγο την Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν, με τις πιέσεις να εντείνονται ειδικά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Το επόμενο ζήτημα που θίγει η Nomura είναι ότι, πέραν του άμεσου κινδύνου για τη χρεοκοπία, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαπραγμάτευση για τους τελικούς όρους του PSI+.
Οι κίνδυνοι που υπάρχουν συνοψίζονται ως εξής σύμφωνα με τη Nomura:
-Να μην υπάρχουν χρήματα στα ελληνικά κρατικά ταμεία έως τις 20/3/2012 όταν και θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 14,4 δις. ευρώ. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί και την άτυπη προθεσμία για την ολοκλήρωση του PSI
-Να υπάρχουν πρακτικά ζητήματα για την ικανότητα του EFSF να αντλήσει κεφάλαια ώστε να παράσχει την επόμενη δόση ύψους 89 δις. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ήδη ο EFSF αντιμετωπίζει δυσκολίες, με τις αγορές να γυρνούν σιγά σιγά την πλάτη στις εκδόσεις υπό την αυξανόμενη αβεβαιότητα.
-Να μπορέσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες επενδυτές να συμφωνήσουν στους όρους για την ανταλλαγή χρέους
-Να παρακάμψει το ΔΝΤ τους θεσμικούς περιορισμούς και να χρηματοδοτήσει την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που έχει ξεπεράσει το όριο που τίθεται σύμφωνα με τα quota κάθε χώρας
-Να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των θεσμικών της πιστωτών στο PSI+
-Να μην ενεργοποιηθούν τα CDSs των ελληνικών ομολόγων
Και η Nomura καταλήγει ότι εκτός από τους παραπάνω κινδύνους, το πολιτικό ρίσκο παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, που τα αποτελέσματα του PSI παραμένουν ακόμη υπό αμφισβήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης