Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χαμένοι στη μετάφραση και στις προβλέψεις για το ελληνικό πρόγραμμα – Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα

Χαμένοι στη μετάφραση και στις προβλέψεις για το ελληνικό πρόγραμμα – Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα
Η κυβέρνηση ποντάρει στο αισιόδοξο σενάριο, διαμηνύοντας ότι απλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος…
Οι επόμενες ώρες έως και την Κυριακή 23/4, όταν και ολοκληρώνεται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ αναμένεται να είναι καθοριστικές τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Διότι το θολό τοπίο που υπάρχει σήμερα σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, θα ξεκαθαρίσει.
Και τότε θα φανεί τι πήγε και τι δεν πήγε καλά στη διαπραγμάτευση, τι κατάφερε και τι όχι η κυβέρνηση, τι θέλουν εν τέλει να κάνουν οι δανειστές με την Ελλάδα και το κυριότερο τι θα πρέπει να πληρώσει και πότε ο ελληνικός λαός.
Τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα.
Η Christine Lagarde διεμήνυσε ότι ο στόχος για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια ούτε ρεαλιστικός είναι ούτε υλοποιήσιμος.
Το ΔΝΤ, το οποίο είχε εκτιμήσει αρχικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 δεν θα ξεπεράσει το 0,1%, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, κάνοντας τώρα λόγο για πλεόνασμα 3,3%!
Παράλληλα όμως εκτιμά ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν θα επιτευχθεί, αντιθέτως θα διαμορφωθεί στο 2%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων από το 2018.
Σενάριο όμως που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία τονίζει ότι το θέμα αυτό έχει ήδη λυθεί από το Μάιο του 2016 στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης με τον περίφημο «κόφτη».
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν κατεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποδίδοντας την αρνητική αυτή εξέλιξη στην αβεβαιότητα και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling στέλνει το μήνυμα ότι τα όποια μεσοπρόθεσμα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν, αν χρειαστεί και αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν από το 2019, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2019.
Από αυτό το χαώδες σκηνικό, η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει έναν ξεκάθαρο «οδικό χάρτη», ο οποίος μεταξύ άλλων θα στέλνει το μήνυμα ότι δρομολογείται η έξοδος της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία.
Έναν «οδικό χάρτη» που πέρα από τα βαριά και επώδυνα μέτρα, θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα προβλέπει θετικά μέτρα, θα ανοίγει το δρόμο για την ένταξη στο QE και την έξοδο στις αγορές και θα σηματοδοτεί εν τέλει το τέλος της κρίσης.
Το εάν αυτή η αισιόδοξη ανάγνωση θα επιβεβαιωθεί ή αν θα παραμείνει μια προσδοκία, θα κριθεί εντός των επόμενων 24ωρων και θα διαπιστωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
Πάντως το θετικό σενάριο είναι το μόνο αφήγημα που μπορεί να διασώσει πολιτικά την κυβέρνηση Τσίπρα.
Σε διαφορετική περίπτωση, και αν οι δανειστές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο με «καθαρές» λύσεις, επιμένοντας στις θέσεις, στις διαφορετικές εκτιμήσεις και στις εμμονές τους, τότε η κρίση θα ξαναχτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας.
Και αναμφίβολα θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, καθώς πλέον το «μείγμα» θα είναι πραγματικά εκρηκτικό για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μόνο που η ευθύνη δεν θα βαρύνει τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του.
Αντιθέτως, θα επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες των δανειστών, οι οποίοι εδώ και επτά χρόνια αδυνατούν να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για την Ελλάδα.
Τα επόμενα τρία 24ωρα θα είναι πραγματικά καθοριστικά.
Διότι μέσα σε αυτές τις ώρες θα πρέπει να γίνουν υπερβάσεις που δεν έγιναν εδώ και επτά χρόνια.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης