Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Γιατί οι αγορές τρομοκρατούνται στην ιδέα να κερδίσει η Le Pen στην Γαλλία;

Phoenix Capital: Γιατί οι αγορές τρομοκρατούνται στην ιδέα να κερδίσει η Le Pen στην Γαλλία;
Το μεγάλο πρόβλημα για τα μέλη της ΕΕ είναι το χρέος.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία διεξάγεται στις 23 Απριλίου και η Phoenix Capital αναλύει γιατί οι αγορές ανησυχούν τόσο πολύ στην προοπτική να κερδίσει η Le Pen στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου
Η μεγάλη ανησυχία για τις αγορές είναι το γεγονός ότι η Marine Le Pen θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει.
Τώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Le Pen δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει Πρόεδρος στην Γαλλία λόγω του εκλογικού συστήματος στον δεύτερο γύρο.
Φυσικά, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι το Brexit δεν θα συνέβαινε και επίσης η Hilary Clinton θα γινόταν πρόεδρος κατά 98% στις ΗΠΑ.
Όλοι γνωρίζουμε πώς αυτές οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν.
Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, "θα νίκησε η Le Pen;
Και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και η νίκη του Brexit κατέληξαν σε ένα κοινό παρανομαστή δηλαδή ράλι στις αγορές.
Το μεγάλο πρόβλημα για τα μέλη της ΕΕ είναι το χρέος.
Ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι οι χώρες της ΕΕ είναι κορεσμένες στο χρέος ... αλλά το βασικό ζήτημα εδώ είναι το ποιος κατέχει αυτό το χρέος και τι αντιπροσωπεύει.
Για τους πολίτες ενός έθνους, το δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει την πληρωμή των κοινωνικών δικαιωμάτων σε αντάλλαγμα της μακροχρόνιας υποτέλειας μέσω της οφειλής ως έθνος.
Για τους πολιτικούς ενός έθνους, το κρατικό χρέος αντιπροσωπεύει ένα μέσο πληρωμής για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που υποσχέθηκαν προεκλογικά.
Για τις τράπεζες ... το δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει την ανώτερη-ασφαλέστερη εγγύηση για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των παραγώγων τους.
Οι αγορές παραγώγων, οι ίδιες αγορές που προκάλεσαν την κατάρρευση του 2008, δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ σωστά.
Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 700 τρισεκ. δολάρια αξίας παραγώγων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο κύριος όγκος αυτών ανήκει και ελέγχεται από τις μεγάλες τράπεζες.
Και πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια αυτών των παραγώγων σχετίζεται με τα επιτόκια.
Γιατί οι τράπεζες έχουν τόσα πολλά παράγωγα;
Οι μεγάλες τράπεζες αγαπούν τα παράγωγα διότι αντιπροσωπεύουν μια εντελώς αδιαφανή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τιμολογούνται / διαπραγματεύονται / κλπ. σε οποιαδήποτε αξία επιθυμούν οι τράπεζες.
Φανταστείτε να είστε σε θέση να πουλήσετε κάτι με ουδέτερη πραγματική αξία σε οποιονδήποτε (εταιρείες, άλλες τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και ακόμη χώρες αγοράζουν παράγωγα από τις μεγάλες τράπεζες) σε οποιαδήποτε τιμή επιθυμείτε.
Τα παράγωγα που πωλούν / διαπραγματεύονται είναι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία πραγματική αξία.
Εξαιτίας αυτού, οι τράπεζες απαιτούν οι άλλες τράπεζες να θέτουν "εξασφαλίσεις" για να σταματήσουν αυτές τις συναλλαγές.
Κρατικά ομόλογα ... είναι αυτά που θα επανεκτιμηθούν αν η Γαλλία εγκαταλείψει το ευρώ ... είναι μερικά από τα πιο ασφαλή στελέχη που βρίσκονται πίσω από τις συναλλαγές αυτές.
Έτσι ... αν κερδίσει η Le Pen ... και αν ωθήσει τη Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ ... και στη συνέχεια η Γαλλία πρέπει να επανεκτιμήσει τα χρεόγραφα της με βάση τη νέα πιστοληπτική της ικανότητα ως μια αυτόνομη χώρα (όχι μέλος της ΕΕ) μιλάμε για πάνω από 2,2 ευρώ τρισεκ δημοσίου χρέους που πρέπει να επανεκτιμηθεί.
Με βάση την τυποποιημένη μόχλευση για τα χαρτοφυλάκια παραγώγων των μεγάλων τραπεζών, το χρέος αυτό βρίσκεται μεταξύ 20 τρισεκ. και 50 τρισ. ευρώ στις συναλλαγές με παράγωγα προϊόντα.
Με απλά λόγια ...
Η Γαλλία εάν φύγει από το ευρώ θα αντιπροσωπεύει μια νέα Lehman Brothers επί 10.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν η Le Pen κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ΔΕΝ είναι άλλη μια κατάσταση Brexit ή Trump ... υπάρχει στην πραγματικότητα μια πραγματική δυνατότητα για μια βόμβα παράγωγο βόμβα εδώ.
Θα κερδίσει η Le Pen;
 Δεν έχουμε ιδέα.
 Αλλά τα στοιχήματα είναι πολύ διαφορετικά εδώ για τις τράπεζες σε σχέση με το BREXIT ή τη νίκη του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης