Πολιτική

Με εναλλακτικά σενάρια και αντιπροτάσεις προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση

Με εναλλακτικά σενάρια και αντιπροτάσεις προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση
Σε ότι φορά το Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή να μην χαθεί χρόνος και σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των δανειστών να αναχωρήσουν, έχοντας όμως «φιξάρει» την συμφωνία
Με εναλλακτικά σενάρια και αντιπροτάσεις θα προσέρχονται στις συναντήσεις με το κουαρτέτο των θεσμών οι υπουργοί που θα μετέχουν στις συζητήσεις του «Hilton» που ξεκινούν αύριο το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν συγκεκριμένα κείμενα θέσεων τα οποία έχουν συνταχθεί μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά η Αθήνα είναι προετοιμασμένη ακόμα και για «δυσάρεστες εκπλήξεις» από την πλευρά του «συνήθη υπόπτου» δηλαδή του ΔΝΤ.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προσέρχεται προτάσεις αλλά και εναλλακτικές λύσεις στα όλα επίμαχα θέματα και με ποσοτικοποιημένες αναλύσεις, ενώ βασικό επιχείρησα κυρίως για τις αξιώσεις του Ταμείου θα αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο είναι οκταπλάσιο του στόχου κάτι που πιστοποιήθηκε από την eurostat).
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με το ΔΝΤ και το Βερολίνο να συμφωνούν μόνον στο ότι …διαφωνούν.
Στις συζητήσεις στο «Ηilton» εκτός από τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ενώ σε συγκριμένες θεματικές ενότητες που αφορούν θέματα του δικού τους χαρτοφυλακίου θα μετέχουν και Ο Γιώργος Σταθάκης για τα ενεργειακά και η Έφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά.
Σε ότι αφορά στα ανοικτά μέτωπα που καλείται η Αθήνα να βρει τη «χρυσή τομή» με του δανειστές, αυτά είναι τα εργασιακά, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού, τα ενεργειακά όπου υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, κυρίως όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, η οριστικοποίηση των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό από το 2019 και στο φορολογικό από το 2020.
Κομβικό ζήτημα για την Αθήνα παραμένει το θέμα των συντάξεων και συγκεκριμένα το κατά πόσο θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις στη προσωπική διαφορά τα κατώτερα όρια και το αν θα γίνει δεκτή η πρόταση οι μειώσεις να μην ξεπερνούν το 20% με 22%.
Στο αφορολόγητο είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο, καθώς οι νέες κλίμακες είναι έτοιμες.
Κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στα 5.900 και αναμένεται να ξεκινά από τα 5.600 για τον άγαμο και να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Σε ότι φορά το Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή να μην χαθεί χρόνος και σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των δανειστών να αναχωρήσουν, έχοντας όμως «φιξάρει» την συμφωνία ώστε να μη χαθεί το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης