Στουρνάρας: Η ΤτΕ επιδιώκει να συμβάλλει στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προβολή του πολιτισμού μας

Στουρνάρας: Η ΤτΕ επιδιώκει να συμβάλλει στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προβολή του πολιτισμού μας
«Η νέα μας έκθεση, η οποία τιμά τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Κορογιαννάκη, αποτελεί μια ακόμα συνεισφορά της Τράπεζας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι»
«Η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτός του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει στην οικονομική ζωή της χώρας, επιδιώκει να συμβάλλει στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προβολή του πολιτισμού μας», δήλωσε η διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης
«Αλέξανδρος Κορογιαννάκης (1906-1966) – Χαρακτική».
«Η νέα μας έκθεση, η οποία τιμά τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Κορογιαννάκη, αποτελεί μια ακόμα συνεισφορά της Τράπεζας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, γνωστός για το χαρακτικό και ζωγραφικό του έργο, υπήρξε υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος ως σχεδιαστής τραπεζογραμματίων.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέλιξε την ιδιαίτερη αυτή τέχνη της σχεδίασης των τραπεζογραμματίων, το προϊόν της οποίας δεν είναι μόνο προσιτό σε όλους μας, αλλά συνιστά – συχνά ανεπίγνωστα για τους περισσότερους από εμάς – κομμάτι της καθημερινότητάς μας, λόγω του συναλλακτικού ρόλου του χρήματος και της αναπόφευκτης καθημερινής τριβής μας με αυτό.
Η έκθεση, επικεντρώνεται στο χαρακτικό του έργο και σε διάφορες εκφάνσεις της τέχνης της χαρακτικής, όπως αναδύονται από τις ξυλογραφίες, τις χαλκογραφίες και τις λιθογραφίες του, τα βιβλία που εικονογράφησε αλλά και τα τραπεζογραμμάτια που σχεδίασε.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκείνους που μας δάνεισαν έργα από τις συλλογές τους, την ομάδα που εργάστηκε για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής και όλους εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Μετά την έκθεση για τον Μιχαήλ Αξελό, τον πρώτο σχεδιαστή ελληνικών τραπεζογραμματίων και αξιών, η Τράπεζα φωτίζει πτυχές του έργου του διαδόχου του – επίσης υπαλλήλου της Τράπεζας».
Ο Αλέξανδρος Κορογιαννάκης αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1929 και άρχισε να εργάζεται ως σκιτσογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες.
Το θετικό κλίμα για την τέχνη της χαρακτικής, που είχε δημιουργηθεί τότε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας, τον οδήγησε στα πρώτα του έργα πάνω σε ξύλο που δημοσιεύτηκαν στο διάστημα 1930-35.
Το 1939 ξεκίνησε η συνεργασία του Κορογιαννάκη με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με την ίδρυσή της λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αποκτήσει το εκδοτικό προνόμιο, και από το 1947 έγινε μόνιμος συνεργάτης στο νεοσύστατο τότε Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας.
Φιλοτέχνησε συνολικά έντεκα τραπεζογραμμάτια, έχοντας αποκτήσει ειδίκευση στη χαλκογραφία από τις δύο μαθητείες του στη Βιέννη, όπου τον είχε στείλει η Τράπεζα.
Πέρα από το σχεδιασμό τραπεζογραμματίων και ευχετήριων καρτών για το ΙΕΤΑ, ο Κορογιαννάκης δημιούργησε πλούσιο χαρακτικό έργο, το οποίο μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες:
α) τοπία,
β) ανθρώπινες μορφές (κυρίως εργάτες και τεχνίτες),
γ) γυμνά και προσωπογραφίες και
δ) συνθέσεις με αντικείμενα.
Η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη τονίζει στον κατάλογο της έκθεσης ότι στον Κορογιαννάκη «διακρίνουμε έναν ικανό τεχνίτη (…) που δημιούργησε ένα προσωπικό στίγμα.
Η προσφορά του είναι αναμφισβήτητη, αφού αποτελεί έναν από τους πρώτους Έλληνες χαράκτες με έργο που προέκυψε από το προσωπικό του ενδιαφέρον και την πάλη του με το υλικό».
Όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Ελένη Γκόνου-Στυλιανίδη, «ο Κορογιαννάκης συνέχισε επάξια το έργο του Μιχ. Αξελού και ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις της τέχνης του χαρτονομίσματος στη χώρα μας».
Η ίδια επισημαίνει ότι «ο Κορογιαννάκης κατόρθωσε τελικά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να θέσει την προσωπική σφραγίδα του στο ελληνικό χαρτονόμισμα, αποτυπώνοντας τις βασικές αρχές του: την πίστη του στον άνθρωπο και στον αγώνα του για την πρόοδο και την ελευθερία, κλασικά ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού».
Η έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται βιογραφικά στοιχεία για τον καλλιτέχνη με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.
Στη δεύτερη ενότητα υπάρχουν εκθέματα που αναδεικνύουν διάφορες μορφές της χαρακτικής.
Στην τρίτη προβάλλεται η σχέση του έργου του Κορογιαννάκη με την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα από τα τραπεζογραμμάτια που σχεδίασε.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εκτίθενται προσχέδια των τραπεζογραμματίων αυτών, χάρη στα οποία γίνεται αντιληπτή η πορεία της δημιουργίας του κάθε έργου.
Στην τέταρτη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται όλα τα βιβλία και τα λευκώματα που εικονογράφησε και, τέλος, στην τελευταία και μεγαλύτερη ενότητα της έκθεσης στην κύρια αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, έχουν συγκεντρωθεί τα πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτικά έργα του – 38 τον αριθμό.
Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank και από ιδιωτικές συλλογές.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Δήμητρα Νικολού αναφέρει στον κατάλογο ότι με το έργο του «ο Κορογιαννάκης μελετά και εξερευνά τις δυνατότητες, τις διάφορες τεχνικές και τις πολλαπλές εφαρμογές της χαρακτικής και ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα πλούσιο έργο, που καταδεικνύει την έμφαση στη λεπτομέρεια, την ακρίβεια και την τεχνική δεινότητα του χαράκτη.
Το χαρακτικό έργο του Κορογιαννάκη, με τη σημαντική καλλιτεχνική και ιστορική του αξία, μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε αυτή την τέχνη, που δεν παύει να ασκεί, μέσα στην ιδιαιτερότητά της, τη μοναδική και υποβλητική της γοητεία».
Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στις 19.00, από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται από την Τρίτη 25 Απριλίου.
Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο για την έκθεση, με κείμενα των Ειρήνης Οράτη, Ελένης Γκόνου-Στυλιανίδη και Δήμητρας Νικολού για το έργο του Κορογιαννάκη και τη σημασία του, ενώ στο χώρο της έκθεσης έχει αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή, ειδικά σχεδιασμένη για να εισάγει τον επισκέπτη στην τέχνη της χαρακτικής.

• Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Αμερικής 3, Αθήνα 102 50
Τηλ: 210 320 4444, Φαξ: 210 320 5440
Email: museum@bankofgreec<br< a=""> />

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS