Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές επαφές της κυβέρνησης με τους Θεσμούς - Νέος γύρος συνομιλιών αύριο 26/4

Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές επαφές της κυβέρνησης με τους Θεσμούς - Νέος γύρος συνομιλιών αύριο 26/4
Συμφωνία σε όλα τα σημαντικά ζητήματα επί των ενεργειακών υποδεικνύει η δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη
(upd) Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ οι σημερινές (25 Απριλίου 2017) επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με το ραντεβού στο ξενοδοεχείο Χίλτον να ανανεώνεται για αύριο. 
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν, λίγο μετά τις 17:00 που ήταν προγραμματισμένες, σηματοδοτώντας έτσι την επανέναρξη των πολύ κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Τα δύο θέματα της σημερινής συζήτησης ήταν η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις.
Συμφωνία σε όλα τα σημαντικά ζητήματα επί των ενεργειακών υποδεικνύει η δήλωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς. 
Υπάρχουν πλέον μικροδιαφορές οι οποίες αναμένεται να κλείσουν μέχρι την Παρασκευή 28/4/2017, δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας πως οι τεχνικές λεπτομέρειες θα επιλυθούν τις επόμενες μέρες.
Έπειτα, περί τις 19:00, ακολούθησαν οι συνομιλίες του κ. Τσακαλώτου για το θέμα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ, «Υπερταμείο»).
Επισημαίνεται ότι νωρίτερα, περί τις 15:00 το μεσημέρι, ο κ. Τσακαλώτος είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, Επικρατείας Δημήτρη Λιάκο, ενώ συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να συντονίσουν τις τελευτάιες λεπτομέρειες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο σενάριο της γρήγορης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζει να ποντάρει η κυβέρνηση

Στο σενάριο της γρήγορης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζει να ποντάρει η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον.
«Είμαστε σε καλό δρόμο», σημείωσε κυβερνητικός παράγοντας εκφράζοντας την παράλληλη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση θα σκαλώσει και θα μας πάρει η κουβέντα μέχρι το πρωί, αλλά αυτά δεν θα είναι ούτε σχετικά με το υπερταμείο ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις».
Στο τέλος της ημέρας όμως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τελικά θα κλείσουμε».
Η κυβέρνηση παρέλαβε χθες τέσσερα κείμενα.
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με την Κομισιόν έκτασης περίπου 40 σελίδων και το τεχνικό του κομμάτι, καθώς και το Μνημόνιο με το Δ.Ν.Τ. έκτασης 5 σελίδων και το τεχνικό του κομμάτι.
Στα κείμενα αυτά, υπάρχουν 2-3 σημεία διαφορετικών διατυπώσεων όπως για παράδειγμα στο πως το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική των ΔΕΚΟ.
Επ’ αυτών των κειμένων, η ελληνική πλευρά θα στείλει σήμερα το βράδυ τις παρατηρήσεις της και στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβουν να συγκεράσουν τις όποιες διαφορές.
Όσες διαφορές δεν καταστεί εφικτό να κλείσουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής του κουαρτέτου.
«Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο το Δ.Ν.Τ. να ζητήσει πρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως άφησε να εννοηθεί ο Poul Thomsen την περασμένη εβδομάδα, η ίδια πηγή είπε «δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν έχει συζητηθεί».
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, η λίστα των ΔΕΚΟ οι οποίες θα μεταφερθούν στην εταιρεία δημοσίων συμμετοχών του Υπερταμείου, παραμένει ακόμα ανοιχτή.
Όπως προαναφέρθηκε, αύριο, μετά το μεσημέρι αναμένεται νέα συνάντηση του κουαρτέτου με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για την οργάνωση της συζήτησης εφεξής.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πήραμε τα κείμενα από τους θεσμούς – Αύριο θα τεθεί το πλαίσιο

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλαβε τα κείμενα των θεσμών, είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στο Hilton στις 17:00, εννοώντας φυσικά το SMoU και το MEFP, δηλαδή τα σχέδια μνημονίων από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ αντίστοιχα.
«Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα συζητηθούν τα θέματα της ΔΕΗ και του Υπερταμείου.
Επισημαίνεται ότι αύριο αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. Delia Velculescu προκειμένου να συμμετάσχει στις συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του προσχεδίου στα ενεργειακά - Αύριο 26/4 η τεχνική διαπραγμάτευση

Σε μια πιο ευνοϊκή συμφωνία από την αρχικά διαφαινόμενη σε ότι αφορά το ενεργειακό πακέτο μεταρρυθμίσεων φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί.
Αυτό προκύπτει από το τελευταίο προσχέδιο του μνημονίου που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, στη βάση του οποίου θα ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους επικεφαλής των θεσμών για το οριστικό κλείδωμα του ενεργειακού πακέτου.
Σήμερα πάντως οι επαφές με τους Θεσμούς θα αναλωθούν στο γενικό πλαίσιο και σε υψηλό επίπεδο.
Από αύριο θα αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Worldenergynews, στο προσχέδιο ο στόχος για πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού της Δ.Ε.Η. γίνεται ελαστικότερος σε σχέση με την αρχική διατύπωση, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Αναφέρεται σε πώληση περίπου 40% των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η., διατύπωση που αφήνει τα περιθώρια υποχώρησης στο 30% που η κυβέρνηση επιδίωξε στον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων και σε κάθε περίπτωση μια καλύτερης διαχείρισης του καυτού για την κυβέρνηση θέματος διαμελισμού της Δ.Ε.Η. που μέχρι πρότινος αποτελούσε κόκκινη γραμμή.
Επί του παρόντος τουλάχιστον οι θεσμοί έχουν αφήσει εκτός μνημονίου και την δέσμευση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων εάν χρειαστεί, θέση που διατύπωσαν με έμφαση στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Ελαστικοί, προς το παρόν, οι θεσμοί στα ενεργειακά θέματα

Οι θεσμοί εμφανίζονται πιο ελαστικοί αφ’ ενός διότι τα ενεργειακά δεν αποτελούν προτεραιότητα του Δ.Ν.Τ. και αφετέρου διότι και οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και πιστωτές) γνωρίζουν ότι το θέμα της πώλησης μονάδων θα ξανατεθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγει η DGcomp για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Δ.Ε.Η.
Η πώληση πάντων λιγνιτικών μονάδων θα γίνει, όπως προβλέπει το προσχέδιο βάσει τoυ market test που θα πραγματοποιήσει η Δ.Ε.Η. τον Σεπτέμβριο.
Υποχωρητικοί εμφανίζονται οι θεσμοί και στο θέμα των ΝΟΜΕ (δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος).
Το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει διάθεση ισχύος σε ποσοστό 16% το 2017, 19% το 2018 και 22% το 2019.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προσήλθαν με πρόταση για ποσοστό 20% το 2017, 33% το 2018 και 33% το 2019.
Η παρούσα συμφωνία προβλέπει ποσοστό 12% το 2017, 13% το 2018 και 13% το 2019 προκειμένου τα μερίδια της ΔΕΗ να περιοριστούν αντίστοιχα στο 74,25% το 2017, 62,24% το 2018 και 49,24% το 2019.

(Πρώτη ενημέρωση 17:13, 25 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης