Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Οι 2 εκδοχές της Γαλλίας «συγκρούνται» στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών

Brookings: Οι 2 εκδοχές της Γαλλίας «συγκρούνται» στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών
Η ικανότητα του Macron να συγκροτήσει μια ικανή κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει ένα ερώτημα
Όπως συνέβη με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016, όπου στην ουσία συγκρούστηκαν τα δυο πρόσωπα της Αμερικής, έτσι και στη Γαλλία, στις 7 Μαΐου κατά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συγκρούονται οι δυο... Γαλλίες, όπως αναφέρεται σε σχετικά ανάλυση του Brookings.
Όπως αναφέρεται αν και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Emmanuel Macron είναι το φαβορί για την γαλλική προεδρία, το μεγάλο ερώτημα είναι η αποχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών απείχαν 10,2 εκατ. άνθρωποι, αν και η προσέλευση ήταν της τάξης του 75,7%.

Η δεύτερη προεκλογική περίοδος

Κατά τις ημέρες μέχρι τις εκλογές, οι Γάλλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με διαφορετική καμπάνια σε σχέση με την προηγούμενη για τον πρώτο γύρο, με τον Macron να είναι περισσότερο προεδρικός.
Αν και ο πρωταγωνιστής των εκλογών, Macron, έχει σημειώσει ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σκληρό αντίπαλο.
Κι αυτό γιατί η Marine Le Pen όχι μόνο δεν έχει να χάσει τίποτα σε αυτόν τον γύρο, αλλά σκοπεύει να κερδίσει περισσότερες στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η γειτονία

Σύμφωνα με το Brookings, η Le Pen -μεταξύ άλλων υποψηφίων- έχει χρησιμοποιήσει την ΕΕ και την Ευρώπη ως τον αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματα της Γαλλίας.
Στον αντίποδα, ο Macron ήταν συνεπής στις φιλοευρωπαϊκές απόψεις τους που ευχαρίστησαν άλλους ηγέτες της ΕΕ και ιδιαίτερα γερμανούς πολιτικούς.

Η κυβέρνηση συνασπισμού

Δεδομένου όμως ότι ο Macron θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές όπου είναι δύσκολο για τον Macron να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, που θα μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά.
Κι αυτό θα είναι το μεγάλο ρίσκο: για πρώτη φορά μέσα σε δύο γενιές, τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν για το καλό της χώρας.
Το εάν μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Macron θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα είναι ένα πολύ ανοιχτό ερώτημα, καθώς τόσο η άκρα αριστερά υπό τον Mélenchon όσο και η άκρα δεξιά παραμένουν δυνάμεις στην πολιτική σκηνή.
Εν τω μεταξύ, τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς που ήταν οι κύριοι εξουσιαστές στην Πέμπτη Δημοκρατία και έχουν ταπεινωθεί και σε αυτές τις διαταραγμένες εκλογές, θα ξοδέψουν χρόνο για να διευθετήσουν αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης