Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή επίθεση της Άγκυρας σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, για τη βοήθεια στους Κούρδους

Σκληρή επίθεση της Άγκυρας σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, για τη βοήθεια στους Κούρδους
«Η Συνεργασία Η.Π.Α. – P.Y.D./P.K.K. παραβιάζει την Συνθήκη του ΝΑΤΟ»
Δριμεία και προκλητική κριτική κατά των Η.Π.Α. αλλά και του ΝΑΤΟ ασκεί, μέσω του πρακτορείου Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση, κατηγορώντας αμφότερους πως συνεργάζονται με τους «τρομοκράτες» Κούρδους.
«Η Συνεργασία Η.Π.Α. – P.Y.D./P.K.K. παραβιάζει την Συνθήκη του ΝΑΤΟ», τιτλοφορείται το τηλεγράφημα το οποίο μέσα από καλά σχεδιασμένα γραφικά επιχειρεί να ενοχοποιήσει την συνεργασία των Η.Π.Α. με τους Κούρδους της Συρίας στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με μοναδικό στόχο να μετατρέψει σε Νατοϊκή υπόθεση την δική της προσπάθεια εξόντωσης των Κούρδων όχι μόνο εκείνων που πρόσκεινται στο P.K.K. αλλά και όλων όσων αντιστέκονται στις επιταγές του Recep TAyyip Erdogan.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Συνθήκη του ΝΑΤΟ δεσμεύει τα μέρη να βοηθούν την διατήρηση και την ενίσχυση της ασφάλειας των άλλων μελών.
Οι Η.Π.Α., αναφέρει η τουρκική κυβέρνηση, προσφέροντας εξοπλισμό στο Ρ.Κ.Κ. και στα παρακλάδια του, βοήθησαν την τρομοκρατική οργάνωση να απλωθεί στο 1/5 της Συρίας, κάτι που πλέον αποτελεί «μείζονα απειλή» για την Τουρκία.
Άγκυρα κατηγορεί ακόμη τις Η.Π.Α. ότι το Ρ.Κ.Κ. επιτίθεται στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ με εκρηκτικά και όπλα που προσφέρονται από ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, τις Η.Π.Α.
Και το τηλεγράφημα του Anadolu περιλαμβάνει και έναν κατάλογο των όπλων που υποτίθεται έχουν προσφέρει οι Η.Π.Α. στους Κούρδους: Αντιαρματικούς πυραύλους BGM-71 TOW-Anti-tank missiles, καθώς και FGM-148 Javelin αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους -όπως επισημαίνεται- η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί να πουλήσει στην Τουρκία), Ρουκέτες και εκτοξευτήρες, εκτοξευτήρες χειροβομβίδων (MK19), όλμους 80 kai 120mm, αυτόματα Μ4 Cabrine και Μ16, στρατιωτικά οχήματα τύπου HUMWEE, θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου Cougar και αριθμό UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών).
Το πρακτορείο Anadolu προβάλλει και το άρθρο 3 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με το YPG στην Συρία παραβιάζει και αυτό το άρθρο της Ιδρυτικής Συνθήκης της Συμμαχίας.
Το άρθρο 3 της Συνθήκης αναφέρει:
«Με στόχο την πιο αποτελεσματική επίτευξη των στόχων της Συνθήκης, τα μέρη από μόνα τους και από κοινού με δικά τους μέσα και από κοινού συνδρομή θα διατηρούν και ενισχύουν την δική τους και συλλογική δυνατότητα απόκρουσης στρατιωτικής επίθεσης».

Το σχεδιάγραμμα του Anadolu:

Το σχεδιάγραμμα με τον αμερικανικό οπλισμό που δημοσίευσε το Ανατολού. Πηγή: <a href=http://aa.com.tr/en/info/infographic/5842">
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης