Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέα δεδομένα και ανατροπές στην εγχώρια πολιτική σκηνή φέρνει το κλείσιμο της συμφωνίας – Οι προκλήσεις για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ

Νέα δεδομένα και ανατροπές στην εγχώρια πολιτική σκηνή φέρνει το κλείσιμο της συμφωνίας – Οι προκλήσεις για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ
Υπό διαμόρφωση οι πολιτικές ισορροπίες με όλα τα σενάρια ανοιχτά
Νέα δεδομένα στην εγχώρια πολιτική σκηνή φέρνει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές.
Και όλοι οι «πρωταγωνιστές» λαμβάνουν «θέσεις μάχης» σε ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο.
Η κυβέρνηση, η οποία βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητας της να καταρρέουν υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, ευελπιστεί ότι με τη νέα συμφωνία και με τον χρόνο που της απομένει έως τη λήξη της θητείας της, θα καταφέρει να ανατρέψει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα.
Προϋπόθεση για αυτό είναι παρά τα νέα βαριά μέτρα, η συμφωνία να λειτουργήσει και κυρίως να επιβεβαιώσει το πολιτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.
Δηλαδή να οριστικοποιηθούν και να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι πλησιάζει και το τέλος της επιτροπείας, των μνημονίων και της κρίσης.
Και παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, να διαμορφώσει μια βιώσιμη δυναμική για την οικονομία, η οποία πέρα από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να περάσει και να φανεί στην καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι η μόνη ελπίδα για την κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου όχι μόνο να παραμείνει «πρωταγωνιστής» αλλά ενδεχομένως να κάνει ακόμα και την έκπληξη στις επόμενες εκλογές.
Διαφορετικά, και σε περίπτωση που οι παράμετροι του πολιτικού αφηγήματος του Τσίπρα διαψευστούν, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εξαερωθεί πολιτικά.
Καίριας σημασίας για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εδραιωθεί ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον κεντροαριστερό – αριστερό χώρο είναι το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Πάντως τα μηνύματα που αποστέλλονται από τον εν λόγω πολιτικό χώρο είναι θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολιτικές δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού και ευρύτερα κεντροαριστερού χώρου επιμένουν στον κατακερματισμό και στην εσωστρέφεια, καθώς θεωρείται αδύνατη η συμπόρευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τις λοιπές δυνάμεις όπως είναι η Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη και Το Ποτάμι.
Όσο δεν διαμορφώνεται μια ενιαία πολιτική κίνηση στην Κεντροαριστερά, τόσο αδρανοποιείται το σενάριο του «τρίτου πόλου» που θα μπορεί να μπει σφήνα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και τόσο εδραιώνεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός πυλώνας στο διπολισμό.
Ο έτερος βασικός πυλώνας, η ΝΔ αναμένεται να επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη νέα συμφωνία.
Διότι είναι προφανές πως θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη και κέρδη από τη δυσαρέσκεια που θα προκαλέσουν στην κοινωνία τα νέα βαριά μέτρα.
Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη το σαφές – δημοσκοπικό – προβάδισμα που έχει ήδη η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι προφανές πως δύσκολα η ΝΔ δεν θα καταφέρει να είναι πρώτη πολιτική δύναμη στις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, ούτε ο δρόμος της ΝΔ είναι εύκολος.
Αν και η κυβέρνηση βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητας της, η ΝΔ δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική αυτοδυναμίας.
Αν μάλιστα η συμφωνία λειτουργήσει και το κυβερνητικό αφήγημα επιβεβαιωθεί, π.χ. με την ανάπτυξη της οικονομίας, με την εφαρμογή των αντίμετρων, τότε δεν αποκλείεται η ΝΔ να δει «διαρροή» στους δυνητικούς ψηφοφόρους της.
Και ενδεχομένως μια ανατροπή στο βασικό πολιτικό της σχέδιο που θα την φέρει σε πραγματικά δυσάρεστη θέση.
Η έως σήμερα στρατηγική της με το μόνιμο αίτημα για εκλογές αλλά και το «ποντάρισμα» στο καταστροφικό σενάριο δεν πρόκειται να της αποφέρει οφέλη.
Το «στοίχημα» για τη ΝΔ παραμένει να διαμορφώσει ένα δικό της πειστικό και ελκυστικό πολιτικό αφήγημα.
Το οποίο σήμερα δεν διαθέτει.
Εάν λειτουργήσει η συμφωνία και εάν η κυβέρνηση «τρέχει» και φέρνει αποτελέσματα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, δεν αποκλείεται η ΝΔ να βρεθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις πολιτικές της επιδιώξεις.
Είναι προφανές πως το σενάριο της ήττας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, θα είναι καταστροφικό για τον Κ. Μητσοτάκη.
Το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Και είναι τέτοιας σημασίας τα γεγονότα που έπονται όπου όλες οι ανατροπές και τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης