Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας (ΝΔ) στο bankingnews: Τα μέτρα είναι το εισιτήριο για το τέταρτο Μνημόνιο

Πέτσας (ΝΔ) στο bankingnews: Τα μέτρα είναι το εισιτήριο για το τέταρτο Μνημόνιο
Ο κ. Πέτσας εκφράζει αμφιβολίες ότι μία συμφωνία θα περιλαμβάνει και συμφωνία για το ελληνικό χρέος
Απάντηση στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια δίνει με συνέντευξή του στο bankingnews.gr ο Στέλιος Πέτσας, στενός συνεργάτης και σύμβουλος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, τονίζοντας πως τα νέα μέτρα που θα ψηφιστούν είναι “το εισιτήριο για το τέταρτο μνημόνιο”.
Ο κ. Πέτσας εκφράζει αμφιβολίες ότι μία συμφωνία θα περιλαμβάνει και συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ενώ υπογραμμίζει ότι “από αυτή την αξιολόγηση το μόνο που θα μείνει είναι τα νέα μέτρα περικοπής των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου”.
Παραθέτοντας στοιχεία για το κόστος από την καθυστέρηση της αξιολόγησης ο κ. Πέτσας κάνει λόγο για “κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ”. “Και σε αυτή την πληγωμένη και φτωχότερη οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα προσθέτει νέα μέτρα λιτότητας 3,6 δισ. ευρώ, που δεν ζητούνταν όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση”, προσθέτει.
Όσο για το σχέδιο της ΝΔ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Πέτσας απαντά:
“Τα άμεσα μέτρα μείωσης φόρων περιλαμβάνουν τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα με επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%”.
Στην επισήμανση, τέλος, για το πόσο θα είναι κάτι τέτοιο εφικτό, ξεκαθαρίζει:
“Η εμπειρία των κρατών και οι Εκθέσεις των διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι το μείγμα πολιτικής που εμείς προτείνουμε είναι πιο φιλικό στην ανάπτυξη και επιτυγχάνει περισσότερο διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή. Πώς θα πουν όχι οι δανειστές σε αυτό που οι ίδιοι συστήνουν;”

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στο bankingnews.gr:

- Έτσι όπως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση θεωρείτε εφικτή μία συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου που να περιλαμβάνει και λύση για το ελληνικό χρέος;
Το αποκλείω.
Από αυτή την αξιολόγηση το μόνο που θα μείνει είναι τα νέα μέτρα περικοπής των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου.
Η κυβέρνηση Τσίπρα εκλέχτηκε με σημαία τις παροχές στο εσωτερικό και το κούρεμα του χρέους στο εξωτερικό.
Όμως, οι παροχές 12 δισ. ευρώ, έγιναν μέτρα λιτότητας 12,6 δισ. ευρώ.
Ενώ το κούρεμα του χρέους αποκλείστηκε με την υπογραφή Τσίπρα στη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 12 Ιουλίου 2015.
Και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, με τραγική καθυστέρηση, χωρίς να πάρει τίποτα για το χρέος και χωρίς ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

- Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και νίκης της Νέας Δημοκρατίας, πώς θα διαχειριστείτε τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;
Η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα.
Τηρεί το λόγο της. Αλλά εν προκειμένω ποιες είναι οι δεσμεύσεις της;
Να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της, να κάνει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική, να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της όπως όλες οι κανονικές χώρες από τις αγορές και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που επιβάλλει η συμμετοχή της στην κοινότητα ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη.
Μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής σε αυτές τις υποχρεώσεις. Όχι γιατί το λένε ξένοι, αλλά γιατί το επιβάλλει το συμφέρον της πατρίδας.
Τήρηση αυτών των υποχρεώσεων δε σημαίνει τον εγκλωβισμό της Νέας Δημοκρατίας και της χώρας σε μια αδιέξοδη πολιτική.
Γιατί τέτοια είναι η κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης και του διογκωμένου Δημοσίου με την ανοχή των δανειστών.
Καθαρές κουβέντες: οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής, σε όποια χώρα και αν έχουν εφαρμοστεί, εμπεριέχουν βραχυπρόθεσμη ευελιξία στους στόχους και στα μέσα επίτευξης αυτών, με αντάλλαγμα μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Έτσι και τα «Μνημόνια» στην Ελλάδα δεν είναι οι «10 Εντολές».
Εμπεριέχουν ευελιξία που εμείς θα εκμεταλλευτούμε για να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, ώστε η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα να εξασφαλίζεται με λιγότερα μέτρα λιτότητας και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

- Πιστεύετε ότι μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος; Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός τέταρτου προγράμματος;
Για να αποφευχθεί το τέταρτο Μνημόνιο πρέπει να γίνουν εκλογές.
Άμεσα.
Αν καθυστερήσουν, θα καταστεί αναπόφευκτη η συνέχιση της στήριξης των εταίρων μας.
Αν θα βαφτιστεί τέταρτο Μνημόνιο, ή «μάννα εξ’ ουρανού» δεν έχει σημασία.
Θα πρόκειται για Μνημόνιο, με μέτρα, όρους και επιτήρηση, αλλά χωρίς ή με ελάχιστη χρηματοδότηση.
Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία είναι οι λέξεις κλειδιά για να ξεκλειδώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες και την πατρίδα.
Αυτές δεν μπορεί να τις εμφυσήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί στο DNA της υπάρχει άγνοια για την οικονομία της αγοράς και τους κανόνες που τη διέπουν, φθόνος για την προσωπική και επιχειρηματική επιτυχία, αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Δηλαδή απέχθεια σε κάθε τι που καθιστά τη χώρα μας μια ανοικτή, δημοκρατική, πλουραλιστική, δυτική κοινωνία.

- Στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ANT1, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα. Πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η προσδοκία του Μαξίμου;
Τα μέτρα είναι το εισιτήριο για το τέταρτο Μνημόνιο.
Προϋπόθεση για να βγούμε από την κηδεμονία των Μνημονίων είναι η πολιτική αλλαγή και το εξιτήριο του κ. Τσίπρα από το Μαξίμου.
Είναι δική μας ευθύνη να δείξουμε, ψύχραιμα και με στοιχεία, σε όλους τους Έλληνες, πόσο τους κόστισε ο κ. Τσίπρας.
Και πόσο κοστίζει στην Πατρίδα.
Αλλά να μην μείνουμε σε αυτό. Πρέπει κάθε μέρα να παλεύουμε απέναντι στις «εύκολες λύσεις» που κάθε γνήσιος λαϊκιστής σερβίρει.
Οι εύκολες λύσεις δε μένουν πια εδώ.
Πέθαναν!
Αν πείσουμε για αυτό, τότε θα ανοίξουν περισσότεροι Έλληνες τα αυτιά τους για να μας ακούσουν.
Μόνο και μόνο τότε θα καταφέρουμε με το σχέδιό μας να μιλήσουμε στην καρδιά τους.
Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε. Πολιτική αλλαγή δε σημαίνει αλλαγή κυβέρνησης.
Είναι και αυτό. Αλλά την υπερβαίνει κατά πολύ.
Θέλει αλλαγή κουλτούρας. Και αυτό, για όποιον δε συμβιβάζεται με τη μίζερη εικόνα της σημερινής Ελλάδας, είναι κάτι που αξίζει να παλεύει κανείς.

- Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πλεόνασμα και το παρουσιάζει ως προσωπική επιτυχία. Πώς σχολιάζετε εσείς αυτή τη δημοσιονομική υπεραπόδοση;
Το αποτέλεσμα αυτό, που υπόκειται όπως πάντα σε αναθεωρήσεις, οφείλεται:
Στην υπερφορολόγηση. Το 2016, σύμφωνα με τις Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ελήφθησαν 5 δισ. ευρώ μέτρα, έναντι στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 900 εκατ. ευρώ.
Στην εσωτερική στάση πληρωμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2016 καταγράφηκε μείωση δαπανών ύψους 4,220 δισ. ευρώ, αφαιρουμένων των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, από τις εξής πηγές:
(α) τα μέτρα λιτότητας μείωσης συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων του 2016 ανήλθαν στα 830 εκατ. ευρώ περίπου,
(β) τις λιγότερες δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις κατά 1,3 δις ευρώ περίπου. Με τη χώρα σε ύφεση και την ανεργία σε εφιαλτικά υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση πετσόκοψε τις δημόσιες επενδύσεις που φέρνουν ανάπτυξη και δουλειές
(γ) τις λιγότερες δαπάνες για τόκους κατά 673 εκατ. ευρώ, χάρη στο «καταστροφικό PSI», του οποίου τα πλεονεκτήματα απολαμβάνει ο κ. Τσίπρας,
(δ) Πέραν αυτών, περισσεύουν και 1,4 δις ευρώ τα οποία περιμένουμε να εξηγήσει η κυβέρνηση τι αφορούν.
Σε μη-επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, αλλά και από συμψηφισμούς και κατασχέσεις, σε πλέον του 1,5 εκατομμυρίου φορολογουμένους (αύξηση 128,6% έναντι του 2015).
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η παραμονή της οικονομίας στην ύφεση και το 2016 και το «σύρσιμό» της και το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθιστώντας τον εφετινό στόχο για υψηλή ανάπτυξη μη ρεαλιστικό.
Εξέλιξη που επιβεβαιώνουν, ένας μετά τον άλλο, όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί (ΤτΕ, ΙΟΒΕ, ΔΝΤ, ΕΕ).

- Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΝΔ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και πόσο εφικτό είναι να βρει ευήκοα ώτα στους κύκλους των δανειστών;
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ, το 2016 τα δημόσια έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας ξεπέρασαν το 50% του ΑΕΠ! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες.
Τα άμεσα μέτρα μείωσης φόρων περιλαμβάνουν τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα με επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
Τα άμεσα μέτρα μείωσης φόρων προκαλούν απώλεια εσόδων 1,9 δισ. ευρώ την πρώτη διετία και αντισταθμίζονται από μείωση δαπανών 2 δισ. ευρώ συνολικά.
Αναφορικά με τα μέτρα μείωσης φόρων σε βάθος τετραετίας, υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης δημοσιονομικού περιθωρίου από τη μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, στόχος είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, η μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Όλα αυτά συνδυάζονται με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, ώστε η Ελλάδα να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, που μεταφράζεται σε δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας το χρόνο για την επόμενη πενταετία.
Η εμπειρία των κρατών και οι Εκθέσεις των διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι το μείγμα πολιτικής που εμείς προτείνουμε είναι πιο φιλικό στην ανάπτυξη και επιτυγχάνει περισσότερο διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή.
Πώς θα πουν όχι οι δανειστές σε αυτό που οι ίδιοι συστήνουν;


- Πόσο έχει στοιχίσει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην πραγματική οικονομία;


Η οικονομία κατέγραψε ύφεση 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, 144 χιλιάδες συμπολίτες μας έχασαν τις δουλειές τους το διάστημα Οκτωβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017, 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων «τραβήχτηκαν» από τις τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά τα capital controls, τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, η εσωτερική στάση πληρωμών εντείνεται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα ξεπέρασαν πάλι τα 5 δισ. ευρώ.
Κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ.
Και σε αυτή την πληγωμένη και φτωχότερη οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα προσθέτει νέα μέτρα λιτότητας 3,6 δισ. ευρώ, που δεν ζητούνταν όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση.
Και μάλιστα, χωρίς να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και οριστική έξοδο από την κρίση. Χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης