Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με «casus belli» απειλεί Λευκωσία, Eni και Total ο Erdogan, για την Κυπριακή ΑΟΖ

Με «casus belli» απειλεί Λευκωσία, Eni και Total ο Erdogan, για την Κυπριακή ΑΟΖ
Η Άγκυρα δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα
Με «casus belli» απειλεί την Λευκωσία αλλά και τις δύο εταιρείες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, την Eni και την Total, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω επιστολής που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας.
Επίσης, η Άγκυρα δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα
Ο Τούρκος διπλωμάτης κ. Feridun Sinirlioğlu επαναλαμβάνει την θέση την οποία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις, σύμφωνα με την οποία αχεί δικαιώματα και συμφέροντα, δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
Επιπλέον, δηλώνει ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.
Η επιστολή Sinirlioğlu επισημοποιεί τις απειλές καθώς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».
Η νέα αυτή τουρκική παρέμβαση γίνεται την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχει ενεργειακός οργασμός, με το νέο υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion να ξεκινά εντός των ημερών τις προγραμματισμένες έρευνες του στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Total προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 από τον Ιούλιο και την ίδια στιγμή το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κυπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.

(Πρώτη ενημέρωση 15:43, 2 Μαϊου 2017) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης