Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα αντέξει η κυβέρνηση υπό το βάρος των νέων μέτρων; - Τι θα κρίνει το πολιτικό της μέλλον

Θα αντέξει η κυβέρνηση υπό το βάρος των νέων μέτρων; - Τι θα κρίνει το πολιτικό της μέλλον
Υπό ασφυκτικό πλαίσιο και τα πυρά της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση Τσίπρα
Το κλείσιμο της συμφωνίας δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση.
Δεν πρόλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ανακοινώσει τον «λευκό καπνό» από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και άρχισε το σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση.
Ταπεινωτική συνθηκολόγηση, τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, απώλεια έως και δύο συντάξεων και ενός μισθού σε ετήσια βάση, τέλος εποχής για απάτες και αυταπάτες ήταν μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς και τα σχόλια της αντιπολίτευσης.
Αντιδράσεις αναμενόμενες, ιδιαίτερα όταν και η ίδια η κυβέρνηση και ο υπ. Οικονομικών παραδέχονται πως υπάρχουν επώδυνα και στενόχωρα μέτρα στη συμφωνία.
Είναι προφανές πως τις επόμενες δύο εβδομάδες και έως την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, τα αντιπολιτευτικά πυρά κατά της κυβέρνησης θα ενταθούν.
Και κυρίως θα συντείνουν στο να καταδείξουν πόσο ανακόλουθη και αναξιόπιστη είναι η κυβέρνηση βάσει αυτών που υποσχέθηκε και βάσει αυτών που καλείται να υλοποιήσει αλλά και του νέου επώδυνου λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες.
Παρόλο αυτά είναι ξεκάθαρο πως οι 153 θα ψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή.
Το διεμήνυσε λιτά και ξεκάθαρα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το κατέστησε σαφές και ο πρωθυπουργός με την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, όταν και υποστήριξε ότι τα μέτρα της συμφωνίας είναι το εξιτήριο από τα μνημόνια και την κρίση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως αν η κυβέρνηση των 153 θα αντέξει να βγάλει την τετραετία υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας.
Η απάντηση θα κριθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.
Εάν οι δανειστές προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και χαράξουν έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που θα προβλέπει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ και θα της ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές, οι αντιδράσεις θα καμφθούν.
Καθώς η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει πως παρά τις θυσίες, ανοίγει μια νέα σελίδα, μια νέα εποχή για την χώρα.
Το δεύτερο μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση Τσίπρα και εφόσον υπάρξουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είναι να «τρέξει» τη συμφωνία και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κινήσεις – μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις -, οι οποίες θα δώσουν πραγματική ώθηση και δυναμική στην οικονομία, θα διατηρήσουν μια βιώσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα θα διαμορφώσουν ένα νέο θετικό τοπίο για την καθημερινότητα των πολιτών και την προοπτική της χώρας.
Το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγει νικήτρια σε αυτόν το νέο αγώνα δρόμου που έχει μπροστά της, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την ίδια και τους χειρισμούς της.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι πολλές εναλλακτικές πορείες η κυβέρνηση δεν έχει.
Η εξάντληση της τετραετίας είναι ορόσημο για αυτήν.
Διότι χρειάζεται χρόνο για να προλάβει να γυρίσει υπέρ της το κλίμα.
Είτε θα προχωρήσει με γοργό και αποφασιστικό ρυθμό σε αυτό το δρόμο, ευελπιστώντας ότι στο τέλος του δρόμου της 4ετούς θητείας της θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος της είτε θα «κολλήσει» και θα μείνει οριστικά πίσω από τις εξελίξεις.
Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να έχει κάνει πράγματι την υπέρβαση και να καταφέρει να βγάλει την χώρα από την κρίση και από την επιτροπεία.
Από αυτήν την «επιτυχία» της ή όχι θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό της μέλλον.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης