Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου, οι «53 μικροί Φίληδες», ο «Ευκλείδειος ανασχηματισμός» και ο «δανεικός» πολιτικός χρόνος

Το Μαξίμου, οι «53 μικροί Φίληδες», ο «Ευκλείδειος ανασχηματισμός» και ο «δανεικός» πολιτικός χρόνος
Η ικανοποίηση του κ. Φίλη έπαψε να υφίσταται και ο ίδιος άρχισε να βλέπει την σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα την επομένη κιόλας της καρατόμησής του...
Την επαναυπουργοποίησή του ή τουλάχιστον έναν ηγετικό ρόλο στο κόμμα αναζητά ο Νίκος Φίλης, ο οποίος με νωπό ακόμα το μελάνι της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών …πρώτος το λίθος βαλέτω οσάν άλλος «αναμάρτητος».
Και φυσικά όσο ο ίδιος απολάμβανε την «άνεση» της υπουργικής του καρέκλα όλα κυλούσαν τέλεια. Η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σωστά, δεν συμφώνησε ποτέ βαριά μέτρα, δεν υποχώρησε σε παράλογες απαιτήσεις, δεν παραβίασε τις κόκκινες γραμμές ενώ η καθημερινότητα των πολιτών βελτιωνόταν!
Η ικανοποίηση του κ. Φίλη έπαψε να υφίσταται και ο ίδιος άρχισε να βλέπει την σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα την επομένη κιόλας της καρατόμησής του από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μια καρατόμηση ή αλλιώς «θυσία» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ζήτησε την «κεφαλή του επί πίνακι».
«Η προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο», έγραψε σε άρθρο του ο Νίκος Φίλης την Τετάρτη για τη συμφωνία που έκλεισε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Hilton.
Μάλιστα κάνοντας πολλούς στο Μαξίμου να απορούν ποιος είναι πιο επικριτικός ο κ. Λιαργόβας του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ή ο «σύντροφος» Φίλης ο καρατομημένος υπουργός είχε και μια ακόμα"καλή κουβέντα" σημειώνοντας πως τα περιβόητα αντίμετρα «είναι αναμφίβολα θετικά, δεν είναι σίγουρο όμως ότι αρκούν για να θεραπεύσουν τον πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».
Είναι εξόφθαλμο ότι ο Νίκος Φίλης, περίτεχνα και …απαλά, μέσα από το άρθρο του, θύμισε πως η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το χρέος δηλαδή πως το κυβερνητικό αφήγημα του «true story» για να επιβεβαιωθεί πρέπει η κυβέρνηση να κυνηγήσει την υπόθεση του χρέους με «μεγαλύτερη ένταση». "Όχι για να φιλοτεχνηθεί μια νέα «αφήγηση» ή ένα αριστερό success story, αλλά γιατί χωρίς ρύθμιση του χρέους η έξοδος από τα μνημόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολη» είπε ο πρώην υπουργός.
Είναι προφανές ότι ο Νίκος Φίλης επιθυμεί από τα «συντρίμμια» του κυβερνητικού «true story», το οποίο γκρέμισε ως πολιορκητικός κριός η τριπλέτα θεσμών-ΔΝΤ-Σόιμπλε επιθυμεί να «οικοδομήσει» το δικό του, προσωπικό, «success story».
Επιχειρεί να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, συμπλέει έως και καπελώνει κάθε εσωκομματική πρωτοβουλία της «κίνησης των 53» και βάζει πλώρη για την επόμενη μέρα στο κόμμα όταν αυτή έρθει μετά τις εκλογές, τις οποίες φαίνεται πως «βλέπει» ή ακόμα και προσδοκά σύντομα.
Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που εκτός από Υπουργός Οικονομικών ηγείται ατύπως και της κίνησης των 53, να μην κάνει πράξη την δημόσια δέσμευσή του πως αν πέσει πιο κάτω από τα 9.000 ευρώ το αφορολόγητα θα παραιτηθεί ωστόσο ο Νίκος Φίλης έχει κάνει τα σχεδία του και έχει προβλέψει -τουλάχιστο έτσι θεωρεί- όλα τα ενδεχόμενα.
Παραιτηθείς ή όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η συμφωνία με τα νέα βαριά μέτρα έχει την υπογραφή και την σφραγίδα του, και αυτό κάνει πιο ισχυρό τον Νίκο Φίλη στο κλειστό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά όργανα.
Επιπλέον, ως άλλος "Πάγκαλος της Αριστεράς" θα μπορούσε να καθίσει ...φρόνιμος αν επαναυπουργοποιηθεί και με μια ισχυρή δόση από το «μαγικό υπουργικό κολλύριο» να ξαναδεί το …φως το αληθινό δηλαδή μια «καλή συμφωνία που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση την μεταμνημονιακή εποχή με θετικά αντίμετρα κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη κλπ». Δηλαδή να υιοθετήσει εκ νέου τη ρητορική του πρωθυπουργού.
Αυτό που δεν έχει υπολογίσει ο Νίκος Φίλης και ο κάθε ...Φίλης (σε κάθε κόμμα και διαχρονικά) είναι πως ο ανασχηματισμός ανήκει στην κατηγορία των όσων λέγονται και σπάνια ή ποτέ γίνονται»!
Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά την ανρωπογεωγραφία του κόμματος θα έλεγε κανείς έως και τον ψυχισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δρομολογεί σενάρια ανασχηματισμού ώστε οι βουλευτές να έχουν ένα ακόμα κίνητρο (πέραν των υψηλών απολαβών και των προνομίων) να συνταχθούν και να υποστηρίξουν τη συμφωνία υπερψηφίζοντάς την, στο σύνολό της, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο και προσδοκώντας σε μια «μετακόμιση» από τα γραφεία της Βουλής στο πολυτελές γραφείο ενός υπουργείου!
Με απλά λόγια, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με 53 έως και 144 "μικρούς Φίληδες" και παίρνουν τα μέτρα και τα ...αντιμετρά τους σαν μια άλλη συμφωνία για να «δανειστούν» περισσότερο πολιτικό χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης