Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη βλέπουν Deutsche Bank, Nomura, Goldman Sachs και UBS - Πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κλιμάκωση της κρίσης και αναταραχές στις αγορές θα δούμε το 2012

Επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη βλέπουν Deutsche Bank, Nomura, Goldman Sachs και  UBS -  Πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κλιμάκωση της κρίσης και αναταραχές στις αγορές θα δούμε το 2012
(upd)Για μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά μιλούν οι αναλυτές της Deutsche Bank, της Nomura και της Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι το 2012 μπορεί να σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το ευρώ δεν πρέπει να διασπαστεί, τονίζει από την πλευρά της η UBS.
Η Deutsche Bank θεωρεί πιθανή την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ το 2012, ενώ βλέπει σοβαρούς κινδύνους για υποβάθμισης της Γαλλίας και χρηματοδοτικής κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά όχι κατάρρευσης του ευρώ. Την ίδια ώρα, και η Nomura βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ περιμένει να υπάρξει ένα πρωτοφανές sell off στην ευρωπαϊκής αγορά. Η αδράνεια των Ευρωπαίων για ένα δραστικό σχέδιο θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά όλες τις αγορές που συνδέονται με τη Γηραιά Ήπειρο, εκτιμά η Goldman Sachs.

Deutsche Bank: Πιθανή η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ το 2012 - Κίνδυνος υποβάθμισης της Γαλλίας και χρηματοδοτικής κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά όχι κατάρρευσης του ευρώ

Καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, χτύπησε σήμερα η Deutsche Bank, θεωρώντας ότι δεν είναι απίθανο να συμβεί ακόμη και μέσα στο 2012. Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η κρίση χρέους της ευρωζώνης πλέον έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ δεν αποκλείεται μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη να δούμε και την υποβάθμιση της Γαλλίας. Οι αναλυτές της Deutsche Bank θεωρούν ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, ενώ ακόμη δεν υπάρχει και κάποια ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση.
Παράλληλα, βλέπουν σημαντικούς κινδύνους η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν κάτω από πρωτοφανής πιέσεις για τη χρηματοδότηση τους, ενώ δεν αποκλείουν και πιθανή κρίση ρευστότητας στις δύο χώρες. Μάλιστα, μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 5-10%, και όχι κατάρρευση του ευρώ.

Nomura: Έρχεται πρωτοφανές sell off στην Ευρώπη - Προειδοποεί για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας το α' 3μηνο του 2012

Η bear market, και κυρίως το sell off του τελευταίου διαστήματος, θα συνεχιστεί καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί από την αποτυχία των πολιτικών να βρουν λύσεις. Αυτό ανέφερε ο αναλυτής της Nomura, Jen Nordvig, ο οποίος μάλιστα αναμένει το επόμενο κύμα του selloff να φτάσει ακόμη και στο 1 τρις. ευρω.
Σύμφωνα με τον Nordvig το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νέο κύμα ξεπουλήματος ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, το οποίο πιθανόν να φτάσει στα 400 δις. ευρώ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις μετοχές, όπου φτερά αναμένεται να κάνουν περίπου 400 δις. ευρω.
Οι εκτιμήσεις αυτές του αναλυτή της Nomura, έγιναν μετά την πραγματοποίηση των δικών του stress tests, στα οποία έλαβε υπόψιν την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες των επενδυτών τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για τον ίδιο τον πυρήνα της ευρωζώνης. Μάλιστα, θεώρησε ότι υπό αυτό το «καθεστώς» οι επενδυτές αναμένεται να ρευστοποιήσουν το 25% των θέσεων τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες, κυρίως των θέσεων τους σε κρατικά ομόλογα αδύναμων χωρών της ευρωζώνης. Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η έκθεση των ξένων σε ομόλογα της ευρωζώνης φτάνει τα 4 δις. ευρώ, τότε οι ρευστοποιήσεις ως σύνολο θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, αν μάλιστα κανείς σκεφτεί και το ενδεχόμενο ούτε και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου να βρεθεί λύση.
Ο Nordvig καταλήγει και σε μία προειδοποίηση, αναφορικά με το πώς θα συντελεστεί αυτό το sell off. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη μείωση των θέσεων, ενώ δεν αποκλείεται να δουμε και ακραίες περιπτώσεις σε περίπτωση που οι επενδυτές συνωστιστούν στην… πόρτα της εξόδου.

UBS: Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να διασπαστεί... Θα ακολουθήσει καταστροφή

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγής της δομής της Ευρωζώνης, τονίζοντας ωστόσο ότι με κάθε τρόπο το ευρώ δεν πρέπει να διασπαστεί, καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι καταστροφικές.
Σύμφωνα με τον οίκο, η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν αποτελεί τη λύση στην κρίση χρέους, καθώς όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα, αλλά αντίθετα θα δημιουργηθούν και νέα, τα οποία με κανένα τρόπο δεν θα ωφελήσουν την Ευρωζώνη.

Για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2012 προειδοποιεί η Nomura

Για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2012, προειδοποιεί ο επικεφαλής στρατηγικών αναλύσεων της Nomura, Bob Janjuah. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Janjuah δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό «να δούμε μια σκληρή χρεοκοπία της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2012», ενώ τόνισε ότι εξίσου μεγάλες πιθανότητες χρεοκοπίας έχει και η Πορτογαλία.
Ο Janjuah άσκησε σκληρή κριτική για τους χειρισμούς των κυβερνήσεων της Δύσης, που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές «τράπεζες- ζόμπι».

Goldman Sachs: Πως θα είναι ο κόσμος το 2012 και 2013 - Προβλέπει επιδείνωση της ύφεσης στην ευρωζώνη


Με επικεφαλής τους Francesco Garzarelli στο Λονδίνο και Dominic Wilson στη Νέα Υόρκη, η Goldman Sachs έθεσε ως στόχο τις προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές, το συνάλλαγμα, τα εμπορεύματα, ακόμη και την πορεία χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Οι εκτιμήσεις τους δεν είναι τόσο ρόδινες, αντίθετα, δίνουν μια ζοφερή εικόνα της Ευρώπης, ενώ προβλέπουν επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στις ώριμες  οικονομίες για δύο ή περισσότερα χρόνια
Αργούς ρυθμούς ανάπτυξης «βλέπει» τα επόμενα δύο ή και περισσότερα χρόνια η Goldman Sachs. Αιτία, οι αντιξοότητες από τα μέτρα λιτότητας που έπληξαν τις κρατικές δαπάνες και θα πλήξουν τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι μαζικές απολύσεις στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, το μέλλον των οποίων δεν είναι και τόσο «φωτεινό», όπως αναφέρει η τράπεζα.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα παραμείνουν ανθεκτικές στις προκλήσεις

Η Goldman Sachs δεν προβλέπει μετάδοση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες στις αναδυόμενες χώρες.

Η ευρωπαϊκή κρίση θα κλυδωνίσει την παγκόσμια ανάπτυξη

Η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη δεν θα εξαφανιστεί με την αλλαγή του χρόνου. Αντίθετα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι θα συνεχίσει να συγκρατεί την παγκόσμια ανάπτυξη. Η επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,2% στο 3,2% για το 2012. Η αδράνεια των Ευρωπαίων για ένα δραστικό σχέδιο θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά όλες τις αγορές που συνδέονται με τη Γηραιά Ήπειρο.

Η ύφεση στην ευρωζώνη γίνεται ολοένα και πιθανότερη

Η Goldman Sachs προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5% ξεκινώντας από το δ’ τρίμηνο του 2011, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη συρρίκνωση κατά 0,8% το 2012.

Οι διεθνείς αγορές θα έχουν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά
Τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι θα καταγράψουν πτώση ο δείκτης Topix στο Τόκιο, ο Stoxx Europe 600 και ο MSCI AC Asia Pacific. Η Ευρώπη θα πληγεί περισσότερο, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, προβλέποντας ότι οι μετοχές θα χάσουν το 16% της αξίας τους πριν επιστρέψουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ για τον δείκτη S&P 500 εκτιμά ότι θα κινηθεί σε μικρό εύρος τους επόμενους 12 μήνες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων θα καταγράψουν σταδιακή άνοδο
Η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε μέτρια επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα παραμείνουν άνω του 2% και τελικά θα σημειώσουν άνοδο έως και 3,3% μέχρι το τέλος του 2013. Επίσης, εκτιμάται ότι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα «δουν» αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Θα αποδυναμωθεί το δολάριο
Αποδυνάμωση του δολαρίου προβλέπει η επενδυτική τράπεζα. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα θα καταγράψει πτώση έναντι του μεξικανικού πέσο (έως 12,50 πέσος ανά δολάριο), του κινεζικού γουάν (σε 6,13 γουάν ανά δολάριο) και της βρετανικής λίρας (0,58 λίρες ανά δολάριο). Η πολιτική δράση θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές συναλλάγματος, γεγονός που πιθανότατα θα ωφελήσει τις ασιατικές χώρες.

Το αργό θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ
Η αστάθεια στις αγορές ενέργειας θα περιορίσει τους πόρους και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές το πετρέλαιο. Στα σημερινά επίπεδα τιμών, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, εκτιμά η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης