Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Ελληνική ανάπτυξη ή ελληνική παρακμή; - Εξαρτάται από το πως το βλέπει κανείς

Reuters: Ελληνική ανάπτυξη ή ελληνική παρακμή; - Εξαρτάται από το πως το βλέπει κανείς
Παρά τους βελτιωμένους αριθμούς της ελληνικής οικονομίας, η ζωή των Ελλήνων δεν έχει βελτιωθεί
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει και κάνει λόγο για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών -παρά το γεγονός ότι πρόκειται απλώς για νέα μέτρα λιτότητας στα οποία υπέκυψε η Ελλάδα και τα οποία θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά- το Reuters με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό δημοσίευμα δίνει τη δίκη του... απάντηση.
«Σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του Συντάγματος στην Αθήνα, όπου βρίσκονται η Βουλή και τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, αλλά και ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ένας άνδρας περιφέρεται στους κάδους απορριμμάτων.
Είναι νεαρός και όχι άσχημα ντυμένος.
Ψάχνει υπολείμματα φαγητών, ρούχα ή κάτι πολύτιμο στα σκουπίδια.
Το θέαμα δεν είναι ασυνήθιστο σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, αλλά ήταν σχεδόν άγνωστο στην Αθήνα πριν από πολλά χρόνια».
Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του εν λόγω δημοσιεύματος που φέρει τον τίτλο «ελληνική ανάπτυξη, ελληνική παρακμή - εξαρτάται πως το βλέπεις».

Οι διαπραγματεύσεις

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, το Reuters επισημαίνει ότι πλέον δεν επικεντρώνονται στο εάν η χώρα θα βγει εκτός ευρώ, μια πραγματική προοπτική πριν από μόλις δύο χρόνια.
Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί σε πιο εσωτερικά θέματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα και το εάν το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κάπου εκεί χαμένος είναι και ο πόνος που συνεχίζουν να νοιώθουν καθημερινά οι Έλληνες, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομία βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς.



Ο λόγος είναι ότι ορισμένοι από τους οικονομικούς αριθμούς της Ελλάδας φαίνονται πραγματικά υποσχόμενοι έπειτα από επτά χρόνια μνημονίων, ύφεσης, τραπεζικής κρίσης και πτωχεύσεων.
Η οικονομική ανάπτυξη, για παράδειγμα, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα φτάσει στο 2,2% το 2017 σε αντίθεση με τη συρρίκνωσή της κατά περισσότερο από 9% το 2012.
Με παρόμοιο τρόπο, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού που υπολογίζεται στο 4,2%, ανάλογα με τις λογιστικές διαδικασίες.
Έχει ακόμη ένα μικρό πλεόνασμα, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών του χρέους.
Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Έλληνες έχουν βελτιωθεί στον τομέα πληρωμής και είσπραξης φόρων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα εν μέρει βελτιώθηκε λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Το πάνθεον του πόνου

Παρ' όλα αυτά περισσότεροι από 425.000 Έλληνες έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό από το 2008.
Η ανεργία εξακολουθεί να ανέρχεται στο 23,5%, ενώ η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 48%, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος έχει επιδεινωθεί, διαμορφούμενο στο 179% του ΑΕΠ από 109% που ήταν το 2008.

Το σίριαλ συνεχίζεται

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις 22 Μαΐου για να συζητήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, και πιθανότητα αλλαγές των όρων αποπληρωμής των χρεών.
Προκειμένου να πετύχει όλα αυτά, η Αθήνα πρέπει να αποδεχθεί περισσότερη λιτότητα, να μειώσει τις συντάξεις για 13η φορά μετά το 2010 αλλά και το αφορολόγητο.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να αντισταθεί στους δανειστές, θα πρέπει να το περάσει από τη Βουλή.
Θα πρέπει να το διαχειριστεί, αλλά η αποτυχία του να τερματίσει τη λιτότητα έχει ζημιώσει τη δημοτικότητα του που πλέον έχει πέσει στο 17%.
Η νέα λιτότητα θα κάνει μερικούς από τους φτωχούς φτωχότερους.
Αλλά η οικονομική φιλοσοφία πίσω από αυτό είναι ότι μια μεταρρυθμισμένη ελληνική οικονομία με περιορισμένο προϋπολογισμό θα ενισχύσει την ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου και θα λύσει όλα τα προβλήματά της» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης