Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σύνοδος G7 στις 11 - 13 Μαΐου, με χαμηλές προσδοκίες για το ελληνικό χρέος - Η ποσοτικοποίηση αργότερα

Σύνοδος G7 στις 11 - 13 Μαΐου, με χαμηλές προσδοκίες για το ελληνικό χρέος - Η ποσοτικοποίηση αργότερα
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέφυγαν να πουν λέξη παραπάνω για το χρέος...
Από το Μπάρι της Ιταλίας και από την υπουργική σύνοδο των G7 στις 11 με 13 Μαΐου θα έρθουν τα νεότερα των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος με τις προσδοκίες, όμως, να είναι από τώρα χαμηλές.
Άλλωστε όσοι περίμεναν κάτι περισσότερο σε επίπεδο ανακοινώσεων από το χθεσινό EuroWorkingGroup (EWG), μάλλον απογοητεύτηκαν μετά την ασαφή δήλωση των ευρωπαίων τεχνοκρατών για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέφυγαν να πουν λέξη παραπάνω από ότι έχει ακούσει μέχρι τώρα η Αθήνα από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακόμη περισσότερο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιπλε.
Έτσι στο μόνο έργο στο οποίο περιορίστηκε η ευρω ομάδα που συνεδρίασε έκτακτα χθές ήταν στο να εγκρίνει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Και αυτό ενόψει της υπουργικής συνόδου των 19 που θα συνέλθει στις 22 Μαΐου για τη λήψη πολιτικής απόφασης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εισπράξει την δόση των 7 - 8 δις. ευρώ με την οποία θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του καλοκαιριού.
Βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα νομοθετηθούν από τη Βουλή τα σκληρά μέτρα που προβλέπει η προκαταρτική συμφωνία (μειώσεις συντάξεων, αφορολόγητου κλπ).
Η περίφημη αλληλεγγύη των εταίρων-δανειστών...
Επίσης, το EWG ανέλαβε να προετοιμάσει το Washington Group στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου των G7 στην οποία θα κυριαρχήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Στο Μπάρι θα βρεθεί όλος ο καλός κόσμος των εταίρων-δανειστών:
Από τον Βόλγκανγκ Σόϊμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέχρι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και φυσικά οι δύο σκιές του Σόϊμπλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Αυστριακός επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.
Εφόσον από την Ιταλία δεν ανακοινωθεί κάτι συγκλονιστικό που να αλλάζει προς το καλύτερο το κλίμα στην Ελλάδα που μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας έχει καταστεί βαρύ για τα νοικοκυριά αυτό που θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι στην καλύτερη περίπτωση, ένα σκιαγράφημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η δέσμευση των εταίρων-δανειστών ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Λόγια που έχει ξανακούσει η Αθήνα στο περσινό Eurogroup του Μαΐου.
Όσο για την ποσοτικοποίηση τους που αποτελεί και την πιο δύσκολη πτυχή του όλου θέματος, μάλλον η ελληνική πλευρά θα πρέπει να περιμένει το καλοκαίρι του 2018...
Μαζί με το χρέος θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, όπου η Γερμανία επιμένει στην διατήρηση του 3,5% για 10 χρόνια ως το 2029 και όχι για μία τετραετία ως το 2022 που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
Μένει να δούμε τις «κόκκινες γραμμές» που θα τραβήξουν το επόμενο διάστημα οι δύο ισχυρές κυρίες, η Μέρκελ και η Λαγκάρντ…
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ευρώπη και ΔΝΤ θα πρέπει να συγκλίνουν στις απόψεις σχετικά με το μέγεθος και το εύρος της επιπλέον ελάφρυνσης χρέους που απαιτείται για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας ώστε το Ταμείο να μπορέσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μ. Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης