Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τη χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο;

Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τη χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο;
Στις προηγούμενες χρεοκοπίες το «μάρμαρο» είχαν πληρώσει οι Franklin Resources, Oppenheimer, Vanguard, Goldman Sachs Asset Management, Western, Lord, Abbett, AllianceBernstein και Dreyfus
Στις 3 Μαίου 2017 το Πουέρτο Ρίκο υπέβαλε αίτηση στην αμερικανική Δικαιοσύνη για ενεργοποίηση του καθεστώτος προστασίας από τους πιστωτές, με την Ουάσινγκτον πλέον να καλείται να αποφασίσει η ίδια και για την αναδιάρθρωση χρέους του κρατιδίου, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Η εξέλιξη ήρθε μετά την αποτυχία του κυβερνήτη κ. Ricardo Rossello, να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Φτάσαμε σε αυτή την απόφαση επειδή προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών του Πουέρτο Ρίκο», είχε πει χαρακτηριστικά.
Η πρόταση του κ. Rossello στους δανειστές αφορούσε την πληρωμή ομολόγων 20,45 δισ. εκ των 30,8 δισ. για το σύνολο των επόμενων πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιήσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η χώρα.
Το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει παρομοιαστεί ουκ ολίγες φορές με την Ελλάδα για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, χρωστά ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 70 δισ. δολαρίων.
Η βοήθεια που θα έρθει από το αμερικανικό Κογκρέσο, μετά και την έγκριση του προϋπολογισμού, δε θα ξεπερνά τα 295 εκατ. δολάρια, κάτι που ίσως φέρει την εξωτική χώρα μπροστά σε νέες αθετήσεις πληρωμών.
Ωστόσο, οι απώλειες από την αναδιάρθρωση δε θα μοιραστούν ισόποσα, με ορισμένες εταιρείες - πιστωτές να πρόκειται να υποστούν μεγάλες ζημίες.
Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές, οι ομολογιούχοι θα ανταλλάξουν τα ομόλογα τους στο 55%, 60% και 75% της ονομαστικής τους αξίας.
Στις προηγούμενες χρεοκοπίες του κρατιδίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το «μάρμαρο» είχαν πληρώσει οι Franklin Resources, Oppenheimer, Vanguard, Goldman Sachs Asset Management, Western, Lord, Abbett, AllianceBernstein και Dreyfus, με τις δύο πρώτες να χάνουν συνολικά 3,7 δισ. δολάρια.
Πλέον, μεταξύ των μεγάλων χαμένων θα είναι οι Aurelius Capital Management, Autonomy Capital, Monarch Alternative Capital, Scoggin Capital Management, GoldenTree Asset Management, Merced Capital, Tilden Park και Whitebox Advisors.

www.bankngnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS