Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε «επενδυτικό τσουνάμι» στην Ελλάδα - Θα φορέσω και... γραβάτα

Τσίπρας: Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε «επενδυτικό τσουνάμι» στην Ελλάδα - Θα φορέσω και... γραβάτα
Αναφερόμενος στην επαφή του με την κα Merkel, ο πρωθυπουργος υπογράμμισε ότι η Καγκελάριος είναι on board στη διαδικασια των διαπραγματεύσεων
«Με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας, το επόμενο διάστημα, θα έχουμε επενδυτικό τσουνάμι», εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, σε συνομιλία με δημοσιογράφους.
Κατά την αρχή της συζήτησης, ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στο ταξίδι στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ώριμες επενδύσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε ιδιαίτερα σημαντικές διμερείες επαφές που αποδεικνύουν ότι το διεθνές status της χώρας είναι υψηλό.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα του χρέους, στο πλαίσιο της συζήτησης του πρωθυπουργού και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde.
Ο κ. Τσιπρας σημείωσε ότι «το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει» και εκτίμησε ότι η 22α Μαϊου θα είναι μια δύσκολη νύχτα.
Ο κ. Τσιπρας τόνισε οτι η κα Lagarde, στο Πεκίνο, ανέφερε πως βρίσκεται σε ανοιχτή διαπραγματευτική σύγκρουση με τον Wolfgang Schaeuble, ενώ, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η Αθήνα διαμήνυσε ότι χωρίς το χρέος δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ψηφίζονται αυτές τις μέρες στη Βουλή.
Πάντως, ο πρωθυπουργος τόνισε ότι όσα ακούει είναι «too good to be true» και προσεθεσε πως...μπορεί να χρειαστεί το επόμενο διάστημα να φορέσει και γραβάτα.
Τόνισε, όμως, εκ νέου ότι η διαπραγμάτευση είναι υπαρκτή ανάμεσα σε Δ.Ν.Τ. και Schaeuble και άρα η Ελλάδα βγαίνει από το κάδρο, γιατί έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Αναφερόμενος στην επαφή του με την κα Merkel, ο πρωθυπουργος υπογράμμισε ότι η Καγκελάριος είναι on board στη διαδικασια των διαπραγματεύσεων, εννοώντας πως δεν αυτή δεν έχει εκχωρηθεί πλήρως στον κ. Schaeuble, ενώ προσεθεσε πως όσο λιγότερα είναι τα χρόνια με υψηλά πλεονάσματα, τόσο πιο ουσιαστική θα είναι η απομείωση του χρέους το επόμενο διάστημα.
Αναφορά έγινε και στην έξοδο στις αγορές, με τον κ. Τσιπρα να σημειώνει πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή, μιας και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ προσεθεσε πως η ένταξη στο QE ουσιαστικά θα πρέπει να προηγείται της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές.
Ακόμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργου, η ψηφοφορία για τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντική και έχει de facto χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσυνης στην κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι φέρνει τροπολογίες για τα αντίμετρα, όπερ σημαίνει ότι αποδέχεται την εφαρμογή των μέτρων ως έχει, ενώ η κυβέρνηση τη συνδέει με τη λύση για το χρέος.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσιπρα, οι προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος θα είναι η απασχόληση, οι επενδύσεις και η καθημερινότητα του πολίτη, ώστε να επεδωθεί ουσιαστικά το αίσθημα της σταθερότητας.

«Εφικτό να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές»

Για το εάν ανατρέπεται η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός είπε ότι ο στόχος είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και αυτό είναι εφικτός γιατί δύο χρόνια είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος.
Είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση του δρόμου η κυβέρνηση και πως ένα αφήγημα από μόνο του δεν λέει τίποτα και πως το μείζον είναι να μεταφραστεί σε πρακτικές δράσεις. "Αυτό που μετράει στους ανθρώπους είναι η ζωή τους, σημείωσε, λέγοντας ότι τα κρίσιμα θέματα είναι η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας που αυτές φέρνουν, το αν αλλάζει η καθημερινότητα των ανθρώπων.
Είπε ότι αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση ήταν περιορισμένη με τη διαπραγμάτευση για να προχωρήσει σε τέτοιες παρεμβάσεις και πως όμως, πλέον, μπορεί.

«Πολύ θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα»

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιολόγησε ως πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Πεκίνο.
Τρεις από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι:

α) οι συμφωνίες που προχωρούν άμεσα.

β) οι σημαντικές επωφελείς διμερείς συναντήσεις που δίνουν και μια εικόνα ότι η χώρα δεν είναι στη μιζέρια.
Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε 3 μέρες είδε τους Προέδρους της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, τον γγ του ΟΗΕ και την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

γ) το σχέδιο που συμφωνήθηκε με την NDRC που δίνει πολύ σημαντική προοπτική για μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία.
Επίσης ότι οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει το επόμενο διάστημα να επενδύσουν 1 τρισ. δολάρια σε όλη τη διαδρομή του «Δρόμου του Μεταξιού», και ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός σταθμός.
Στοιχείο που εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό ήταν ότι πολλά από εκείνα που ήθελε να θέσει ο ίδιος, τα έθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος πρώτος και πως παρότι οι Κινέζοι φημίζονται ως σκληροί διαπραγματευτές, αυτή τη φορά μπήκαν στο τραπέζι και ζητήματα όπως της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, πράγμα που είναι σημαντικό.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η επόμενη μεγάλη επένδυση, αναφέρθηκε κατ αρχήν στην επένδυση των 500 εκατ. ευρώ που υπεγράφη μεταξύ του κολοσσού ZTE με τη Forthnet και στην επένδυση της κινεζικής State Grid μέσω του ΑΔΜΗΕ, στην κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου Eurasia Interconnector.
Επειδή υπάρχει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. το έργο θα προχωρήσει το 2017 ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2018, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, μεγάλα έργα προοπτικής είναι αυτά που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου όπου η Ελλάδα συμμετέχει και στο κινεζικό γκρουπ «16+1» που έχουν φτιάξει οι Κινέζοι με τις 16 Βαλκανικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες για επενδύσεις.
Έτσι, το λιμάνι του Πειραιά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κίνα γιατί έχουν αρχίσει να επενδύουν σε υποδομές, δηλαδή σιδηρόδρομο και αυτοκινητοδρόμους.
Η Αθήνα έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει Ηγουμενίτσα - Κωνσταντινούπολη.
Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, και για την Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ναυπηγοεπισκευαστική επέκταση, δηλαδή του ενδιαφέροντος της Cosco στη ναυπηγοεπισκευή.







Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης