Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Είναι αναγκαία η αποφυγή της βίας στο θέμα των υδρογονανθράκων

Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Είναι αναγκαία η αποφυγή της βίας στο θέμα των υδρογονανθράκων
Την ανάγκη αποφυγής της χρήσης βίας και της επίλυσης των διαφορών με διάλογο, εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές για θερμό επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Sergey Lavrov απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στη Λευκωσία, για τη διασύνδεση, από την πλευρά της Άγκυρας, του θέματος των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την τουρκική προειδοποίηση-απειλή για θερμό επεισόδιο εάν συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας.
Ο κ. Sergey Lavrov ο οποίος είχε συνομιλίες με τον κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Sergey Lavrov είπε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για αποκατάσταση της συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχει η Λευκωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή στάση αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό.
Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο κατά τις ψηφοφορίες, αλλά ευρύτερα για τη διαμόρφωση αποφάσεων. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για όλες τις πολιτικές της Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.
Τον ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Λευκωσίας αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι με τον κ. Sergey Lavrov υπήρξε αλληλοκατανόηση στο ότι πρέπει να ισχύσει και να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επισήμανε παράλληλα, πως οι δύο κυβερνήσεις θα οριστικοποιήσουν αρκετές συμφωνίες που θα καταστήσουν εφικτή τη διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.
Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ.
Σε σχέση με το Συριακό, είπε ότι η Λευκωσία επιθυμεί να προχωρήσει μια διαδικασία μετάβασης, της οποίας να ηγούνται οι Σύροι.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Aleksei Meskov.
Αύριο το μεσημέρι, ο Sergey Lavrov θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης