Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Η συνεργασία των χωρών του ΟΣΕΠ θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Παυλόπουλος: Η συνεργασία των χωρών του ΟΣΕΠ θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Να μην επιτρέψουμε στις επιμέρους ιδιαιτερότητες να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις είπε απευθυνόμενος στον Erdogan ο ΠτΔ
Την θέση ότι η συνεργασία των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) θα συμβάλλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΣΕΠ, η οποία πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ.Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πιστεύει ακραδάντως πως «η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών», ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε «στις επιμέρους ιδιαιτερότητες να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις».
«Η Χώρα μου, διατηρώντας στενούς δεσμούς αιώνων με την Περιοχή, τους Τόπους και τους Λαούς της, υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και σταθερός υπέρμαχος της ευόδωσης της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.
Οι επικίνδυνες περιπέτειες της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της ειρήνης, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή μας, αποδεικνύουν πόσο επίκαιρες παραμένουν οι βάσεις, πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΣΕΠ και η συνακόλουθη Δήλωση του Βοσπόρου» είπε ο κ.Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα ευνοεί και στηρίζει όλες εκείνες τις θεσμικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κρίνονται σήμερα αναγκαίες για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της δράσης του ΟΣΕΠ ως προς την επίτευξη των ως άνω στόχων του, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας.
Η Ελλάδα πρώτον, θεωρεί ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη η στενότερη συνεργασία του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα δυνατά επίπεδα, όταν μάλιστα ο προσανατολισμός αυτός συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της ίδιας της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΟΣΕΠ, τον οποίο με μεγάλη οξυδέρκεια διέκριναν ευθύς εξ αρχής οι εμπνευστές του Οργανισμού μας.
Και, δεύτερον και με δεδομένο το ότι η περιοχή μας καθίσταται εκ νέου κεντρικός κόμβος ενός διαρκώς αναπτυσσόμενου παγκόσμιου δικτύου ανταλλαγών οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κρίνει άκρως ενδεδειγμένη την εξαιρετικώς ενεργή συμμετοχή του ΟΣΕΠ στην πρωτοβουλία της Κίνας 'Μία Ζώνη, ένας Δρόμος', όπως άλλωστε κατέδειξε και η εντελώς πρόσφατη Διάσκεψη στο Πεκίνο, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλες οι Χώρες μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο αρχικός 'Δρόμος του Μεταξιού' ένωσε για αιώνες την Ευρώπη με την Ασία, περνώντας από τον Εύξεινο Πόντο» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα πιστεύει ακραδάντως πως η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών.
Έως την επίτευξη όμως του στόχου αυτού έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στις επιμέρους ιδιαιτερότητές μας να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις.
Όλως δε αντιθέτως, έχουμε επίσης χρέος να μετατρέψουμε τις ιδιαιτερότητες αυτές σε εστίες θετικής ενέργειας των Λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ.
Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ δεχθείτε εκ νέου τις θερμές μας ευχαριστίες για την φιλοξενία την οποία μας επιφυλάξατε καθώς και για την γενναιόδωρη υποστήριξη της Χώρας σας στην όλη λειτουργία του ΟΣΕΠ και, ιδίως, στην λειτουργία της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του.
Εύχομαι στον ΟΣΕΠ να συνεχίσει και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας μας και να επεκτείνει διαρκώς τα ήδη σημαντικά επιτεύγματα των 25 χρόνων λειτουργίας του» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνάντηση με Βαρθολομαίο – Πρώτη φορά στο Φανάρι Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας
Νωρίτερα ο κ.Παυλόπουλος είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
«Το Πατριαρχείο είναι από τους μεγάλους φάρους της χριστιανοσύνης.
Ζούμε πραγματικά όλο αυτόν τον αγώνα που έχετε κάνει.
Όχι απλώς τον συμμεριζόμαστε, εμπνεόμαστε από αυτόν.
Και θέλω να σας τονίσω ότι εμείς θεωρούμε - και αυτό είναι κάτι το οποίο και η τουρκική ηγεσία μπορεί και πρέπει να το αντιμετωπίζει για το συμφέρον της Τουρκίας - ότι η παρουσία του Πατριαρχείου, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς που μπορεί να έχει η Τουρκία με τη Δύση και την Ευρώπη.
Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και γι' αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι και οι καιροί θα το αποδείξουν και η Τουρκία θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει όλη την πνευματική του δραστηριότητα και όλα εκείνα τα οποία υπολείπονται να γίνουν, Παναγιότατε, ιδίως σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό έργο» είπε ο κ.Παυλόπουλος.
«Μιλάω, κατά κύριο λόγο, για τη Συνθήκη της Χάλκης.
Επαναλαμβάνω, όμως, γιατί αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, ότι για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς το Πατριαρχείο είναι η κορυφή εκείνη από την οποία η Ορθοδοξία μπορεί διαχρονικά να εκπέμπει όλα τα μηνύματα και όλο το πνεύμα, πάνω στο οποίο στηρίζεται η χριστιανοσύνη» υποστήριξε ο ΠτΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης