Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες με επίκεντρο το ελληνικό χρέος

Washington Post: Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες με επίκεντρο το ελληνικό χρέος
Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επί τάπητος στη σημερινή (22/5/2017) συνεδρίαση του Eurogroup
Στις πολιτικές διεργασίες σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται η Washington Post σε δημοσίευμα της σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως αναφέρεται η Ελλάδα επιδιώκει να πείσει τους πιστωτές της στην Ευρώπη ότι έχει κάνει αρκετά για να λάβει ακόμα μια δόση από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και μια δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους της.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά η πρόοδος της είναι πολύ αργή λόγω των διάφορων διαφωνιών που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει ως αντάλλαγμα για τα χρήματα του προγράμματος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης καθώς τον καλοκαίρι λήγουν ομόλογα 7 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία θα επιταχύνει επίσης τις διαπραγματεύσεις για τη χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.

Η συνομιλία Macron - Τσίπρα

Εξάλλου, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Macron τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα «την αποφασιστικότητα του για την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα».
Παράλληλα, η Washington Post αναφέρεται και στη συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, με τον Γερμανό ομόλογο του, Wolfgang Schaeuble.
Ενώ ο Le Maire δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει μια λύση που θα καθησυχάσει τον ελληνικό λαό και φυσικά θα καθησυχάσει τους πιστωτές της Ελλάδας», ο Schaeuble επέμεινε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας» για την ελληνική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί» θα έρθουν μετά το πρόγραμμα διάσωσης λήγει το επόμενο έτος.

Άρση της αβεβαιότητας

Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα που έχει κατακλύσει την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο βασικός λόγος για την ελληνική ύφεση είναι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Το θέμα είναι ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι η χώρα δεν θα έρθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης