Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To MEGAλο κόλπο Σαββίδη - Μπόμπολα επειδή οι τράπεζες … ξέχασαν να δεσμεύσουν το 20% του Τηλέτυπου

To MEGAλο κόλπο Σαββίδη - Μπόμπολα επειδή οι τράπεζες … ξέχασαν να δεσμεύσουν το 20% του Τηλέτυπου
Η απίθανη ιστορία των ενεχύρων, τα μισόλογα των τραπεζών, το κόλπο υπεραξιών στον Πήγασο και το παιγνίδι με το ΔΟΛ
Στο μείζον ερώτημα αν οι μετοχές του Mega που μεταβίβασε χθες ο Πήγασος προς τον όμιλο Σαββίδη ήταν σε ενέχυρο η απάντηση είναι όχι.
Και αν ήταν είναι προφανές πως έγινε με την άδεια των τραπεζών που ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τη μεταβίβαση ενώ στην πραγματικότητα είχαν δεσμεύσει μόνο το 13% του Mega ενώ δεν είχαν απαγορεύσει στις δανειακές συμβάσεις τη μεταβίβαση της περιουσιακής κατάστασης της εταιρίας.
Την ίδια στιγμή ο ισχυρισμός από πηγές του ομίλου Σαββίδη ότι οι μετοχές ανήκαν στον Φώτη Μπόμπολα είναι προφανές πως δεν ισχύει.
Το μυστικό όμως ίσως βρίσκεται σε μια «μικρή» λεπτομέρεια.
Στον ισολογισμό του Πήγασου οι μετοχές στον Τηλέτυπο αποτιμώνται σε μηδενική αξία.
Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση νομιμοποίησης της μη ύπαρξης ενεχύρου σήμερα αν και το ομολογιακό δάνειο των 80 εκ Ευρώ έχει ημερομηνία την 11η Μαρτίου 2014 και όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του Πήγασου έχουν παρασχεθεί οι ακόλουθες εξασφαλίσεις:
α)Ενεχυρίαση μετοχών θυγατρικών και συγγενών εταιρειών και
β) Ενεχυρίαση σημάτων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης .
Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το τίμημα της μεταβίβασης του 20% περίπου του Mega πηγαίνει κατά 75% στις τράπεζες και κατά 25% μένει στον Πήγασο και θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση κεφαλαίου.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews η αύξηση κεφαλαίου που καλούνται να καλύψουν οι μέτοχοι του Mega είναι της τάξεως των 16 εκ Ευρώ από τα οποία έχουν ήδη μπει περί τα 4 εκ Ευρώ.
Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα.
Από τον ισολογισμό του Πήγασου φαίνεται ότι το 2016 καταβλήθηκαν περί τις 700.000 Ευρώ ενώ για το 2017 είναι άγνωστο αν για όποιες καταβολές έγινε πλήρωσε ο Πήγασος ή ο κ. Μπόμπολας.
Με το 13% που μένει στον Πήγασο η αναλογία στα 16 εκ ευρώ αύξησης είναι 2,08 εκ Ευρώ τα οποία είναι προφανές ότι έχουν ήδη καλυφθεί.
Έτσι ο όμιλος Μπόμπολα χωρίς να βάλει ούτε ένα Ευρώ κρατά τη συμμετοχή του 13% ενώ ο η πλευρά Σαββίδη με 5 εκ Ευρώ συν 3,2 εκ Ευρώ στην αύξηση έχει ποσοστό 20%.
Ποιο είναι όμως το … τρικ;
Τα 5 εκ Ευρώ Σαββίδη δικαιολογούν αποτίμηση του Mega 25 εκ Ευρώ πριν την αύξηση και έτσι ο Πήγασος από μηδέν αξία που είχε το 32% με 13% γράφει ξαφνικά αξία 3,25 εκ Ευρώ και μετά την αύξηση μόνο με τα λεφτά που θα βάλουν οι άλλοι θα έχει αξία συμμετοχής που θα ξεπερνά τα 5,2 εκ Ευρώ, έχοντας βάλει στο ταμείο και άλλα 5 εκ Ευρώ από την πώληση.
Έτσι, μια μηδενικής αξίας συμμετοχής του 32% μεταφράστηκε σε καταγραφή συνολικής υπεραξίας 10,2 εκ Ευρώ δια τη μείωσής της στο 13%.
Στην περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης αποκτήσει και τον Πήγασο προσφέρονται τεράστια περιθώρια ελιγμών, καθώς ουσιαστικά μπορεί μέσω του αυτής της κίνησης να εμφανίσει πιο ελκυστικό το πακέτο που αγόρασε.
Βεβαίως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κίνηση Μπόμπολα-Σαββίδη έγινε μια εβδομάδα πριν τη λήξη της διαδικασίας πλειστηριασμού του ΔΟΛ ο οποίος έχει το 20% στο Mega .
Το ποσοστό αυτό θεωρητικά πλέον έχει αξία τουλάχιστον 5 εκ Ευρώ πριν την αύξηση κεφαλαίου γεγονός που ακριβαίνει το ΔΟΛ αλλά την ίδια στιγμή ο κάθε επίδοξος αγοραστής του ΔΟΛ αν είναι άλλος από τον Ιβάν Σαββίδη έχει απέναντί του μια παγιωμένη κατάσταση.
Σε όλο αυτό το σκηνικό προκαλεί εντύπωση η πρακτική των τραπεζών που μέχρι και την περασμένη Παρασκευή έδειχναν τα δόντια τους στην πλευρά Μπόμπολα επειδή δεν τηρούσε ούτε τις υποχρεώσεις παροχής προστασίας από τους πιστωτές τις οποίες είχαν αναλάβει μέσω της αίτησής τους οι μέτοχοι του Mega.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης