Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Gabriel και Schaeuble για την Ελλάδα

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Gabriel και Schaeuble για την Ελλάδα
O κ. Schaefer άσκησε κριτική στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το Δ.Ν.Τ.
Eξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Sigmar Gabriel και τον Wolfgang Schaeuble, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμναικού υπουρργείο Εξωτερικών, Martin Schaefer, σημειώνοντας πως ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας «γνωρίζει τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup όσο και εκείνες τις γερμανικής Βουλής που αφορούν το ελληνικό χρέος».
Στόχος της πρόσφατης παρέμβασης του, «που μάλλον συμμερίζεται όλη κυβέρνηση», είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να «ορθοποδήσει», η δυνατότητα να επιστρέψει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα στις χρηματαγορές, η δυνατότητα ώστε «αυτό το απίστευτα σκληρό πρόγραμμα» να αναδείξει μια προοπτική για τον ελληνικό λαό.
Επίσης, ο κ. Schaefer άσκησε κριτική στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το Δ.Ν.Τ., καθώς και στους υπολογισμούς για πιθανά πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά , πρόκειται για «οικονομική επιστήμη βουντού».
Το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση που θα συνάδει μεν με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, ταυτόχρονα όμως θα ανοίγει προοπτικές για τους Έλληνες.
Από την πλευρά του, ερωτηθείς για τη δημόσια διαμάχη των κκ Schaeuble και Gabriel και κατά πόσο υπάρχει μια ενιαία στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert απάντησε απλώς πως η καγκελάριος και οι υπουργοί της βρίσκονται σε συνεχείς συνεννόηση μεταξύ τους.
Επίσης, σήμερα ο εκπρόσωπος του Wolfgang Schaeuble, κ. Dennis Kohlberg, δήλωσε πως χρειάζεται και τυπικά η απόφαση του Δ.Ν.Τ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγοντας να σχολιάσει δημοσιεύματα (όπως της Handelsblatt) περί «συμφωνίας του Ταμείου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να συμμετάσχει αλλά να πληρώσει το 2018».
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, πέρασε στην αντεπίθεση, επιμένοντας ότι «στόχος όλων είναι να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από μόνη της στις αγορές».
Ο κ. Kohlberg κατέστησε σαφές πως η απόφαση για πιθανές ελαφρύνσεις θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον επόμενο χρόνο και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Αναφερόμενος δε στο θέμα της επόμενης δόσης, ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι αυτή μπορεί να εκταμιευθεί μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν υλοποιηθεί όλα τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και επιπλέον να δηλώσει το Δ.Ν.Τ. ότι θα θεσπίσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης