Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama
Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης κρίσιμες συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, και τον Γάλλο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron
Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Edi Rama, είχε νωρίτερα σήμερα (25 Μαΐου 2017), στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Τόνισε ότι οι εθνικιστικές πρακτικές και ρητορική στην ευρύτερη περιοχή μας πρέπει να ξεπεραστούν, προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό. Υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και την σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Οι δύο Πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του λαού της Ελλάδας και της Αλβανίας, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας.
Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των δύο Υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.
Τόνισαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.
Οι Πρωθυπουργοί επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών όσων αφορά στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης κρίσιμες συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, και τον Γάλλο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Με τους δύο ηγέτες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις μετά το άκαρπο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για το ελληνικό χρέος.
Εκτός από τις άτυπες συναντήσεις που θα έχει με Merkel, Macron και άλλους ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Donald Trump, ο οποίος θα συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει τη σταθερή θέση της Αθήνας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα, συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, με την ελληνική πλευρά σίφωνα με πληροφορίες να επαναλαμβάνει ότι «συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.
Επιπλέον στους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι «προωθούμε την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Ο πρωθυπουργό συνοδεύεται από υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης