Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup

Σταθάκης: Όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup
"Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά από λόγους", αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης
«Όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup», εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τονίζοντας ότι η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, «η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά από λόγους: Αρχικά για εμάς, επειδή χρειαζόμαστε τη συμφωνία για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση.
Είναι, όμως, καταληκτική και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο - κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί.
Τέλος η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία εκ των πραγμάτων, καθώς δεν μπορεί να παρατείνεται η αβεβαιότητα.
Δεδομένου ότι όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση και αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να ανταμειφθούν, πιστεύω ότι όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup».
Ακόμη, τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έπραξε όσα της αναλογούσαν» και «άρα ξεκάθαρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά».
«Εμείς επιμένουμε να ζητάμε μια λύση η οποία θα οδηγεί τη χώρα σε ασφαλή δρόμο. Θέση την οποία συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική. Σε αυτή τη βάση καλείται να λάβει αποφάσεις το επόμενο Eurogroup», αναφέρει ο κ. Σταθάκης.
Σημειώνει δε, πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος από την εποχή των Μνημονίων με τη λήξη του Προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018».
Περαιτέρω, ο υπουργός κάνει λόγο για νέα δεδομένα που δημιουργούν αισιοδοξία για τις προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται σε περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τόσο τη διερεύνηση όσο και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.
Με αφορμή το γεγονός  ότι πρόσφτατα τον επισκέφτηκε αντιπροσωπεία των εταιριών ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total, σημείωσε πως  εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξερεύνηση και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, είτε πρόκειται για το Ιόνιο είτε για περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης. «Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και την εντυπωσιακή ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου (Ζορ).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, με πιθανά αποθέματα 30 τρισ. κ.π., οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για όλη την περιοχή», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με την υπογραφή προ ημερών συμβάσεων για την παραχώρηση τριών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι θα ακολουθήσει σύντομα η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης και για θαλάσσιες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα για τα οικόπεδα 2 (δυτικά της Κέρκυρας) και 10 (δυτικά του Κυπαρισσιακού Κόλπου).
Ήδη, όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ιονίου και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της.
 «Προχωράμε, επίσης, στη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.
Στόχος είναι η βελτίωση του πλαισίου για τους επενδυτές αλλά και η καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων», ανέφερε.
Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου συγκαταλέγονται η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η οποία θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των νέων δεδομένων, που συνεχώς προκύπτουν.
Τέλος, ο κ. Στάθάκης ξεκαθαρίζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρία Paneuropean του ομίλου Λάτση που είναι βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ,  λέγοντας ότι «αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους ιδιώτες επενδυτές, όπου το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμμετοχή μαζί με ιδιώτες.
Αυτό κάνουμε και στην περίπτωση των ΕΛΠΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης