Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Γεωργίας

Επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Γεωργίας
Ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου στη Γεωργία
Την κοινή πεποίθηση ότι η 3η Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα έπειτα από 15 χρόνια από την τελευταία, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Γεωργίας Genadi Arveladze.
Μετά την ολοκλήρωση της Διυπουργικής και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας, σε δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η επανεκκίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που και οι δύο χώρες εξέρχονται από οικονομικές δυσκολίες» και τόνισε πως έπειτα από «επτά χρόνια ουσιαστικά οικονομικής κρίσης, βρισκόμαστε για πρώτη φορά μπροστά στις προοπτικές μιας δυναμικής ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης η ανάπτυξη αυτή να βασιστεί στην εξωστρέφεια και σε ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν εξαντλείται στον δανεισμό και στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέτρεξε στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, που φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη σύναψή τους, εστίασε στις μακραίωνες φιλικές σχέσεις των δύο λαών και υπογράμμισε πως η 3η Διυπουργική Επιτροπή είναι εφαλτήριο για την περαιτέρω προώθησή των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας.
«Η προηγούμενη Διυπουργική Επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση των οικονομικών θεμάτων έγινε πριν από 15 χρόνια.
Ήταν επομένως καιρός να προχωρήσουμε τα θέματα που μας αφορούν, της διμερούς οικονομικής συνεργασίας ακριβώς γιατί η χώρα μας ήταν πάντοτε παρούσα και δραστήρια στην περιοχή αυτή, στην οποία βρίσκεται η Γεωργία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, παρατηρώντας πως «το οικονομικό δυναμικό των δύο χωρών κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί».
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, τονίζοντας πως είναι ένας παράγοντας γενικότερης σταθερότητας, πολιτικής και οικονομικής.
Τέλος, ανέφερε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Γεωργιανός υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Genadi Arveladze χαρακτήρισε την 3η Διυπουργική ως «μια καλή αρχή για τη μελλοντική εξέλιξη των ήδη πολύ καλών, εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που αναπτύσσονται δυναμικά».
«Ήταν κοινή βούληση να επανεκκινήσουμε τη διμερή οικονομική συνεργασία μας.
Συμφωνήσαμε στην αμοιβαία συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, στην καινοτομία, στις νεοφυείς (start up) επιχειρήσεις», τόνισε.
Εξέφρασε, μάλιστα την ελπίδα ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας θα έχει συνέχεια. Ακόμη, επισήμανε πως είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες περαιτέρω συνεργασίας».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Arveladze ενέταξε την επικείμενη ελληνική επιχειρηματική αποστολή που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου στη Γεωργία και σημείωσε πως αυτή θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης