Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πετρόπουλος (υφυπ. Εργασίας): Ο ΕΦΚΑ δεν έχει εισπράξει ακόμη τις εισφορές του Δημοσίου

Πετρόπουλος (υφυπ. Εργασίας): Ο ΕΦΚΑ δεν έχει εισπράξει ακόμη τις εισφορές του Δημοσίου
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το κράτος απέδωσε 233 εκατ. ευρώ στο α' τετράμηνο στον ΕΦΚΑ, ενώ ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως έλαβε 84,5 εκατ. ευρώ
Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη εισπράξει τις σχετικές κρατήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.
Βέβαια, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το κράτος απέδωσε 233 εκατ. ευρώ στο α' τετράμηνο στον ΕΦΚΑ, ενώ ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως έλαβε 84,5 εκατ. ευρώ.
«Αυτοί που εμφανίζουν ειδήσεις ότι τάχα οδηγείται σε κατάρρευση το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αποκρύπτουν ότι λείπουν από τα έσοδα του ΕΦΚΑ οι εισφορές του Δημοσίου, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταβληθεί.
Η εισπαραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών έχει αυξηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και ήδη έχουμε ένα πλεόνασμα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Πετρόπουλος.
«Υπάρχουν τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που μιλούν για μία μεγάλη τρύπα και ένα τεράστιο έλλειμμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε βελτίωση της επισπραξιμότητας, έχουμε πλεόνασμα αντί για έλλειμμα και αυτό θα επιβεβαιωθεί.
Ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο «για μία αναπτυσσόμενη αντικυβερνητική προπαγάνδα» και όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξηγεί την πολιτική της με έναν τρόπο που είναι πραγματικά αντάξιος και των αναγκών που υπάρχουν στην κοινωνία, για μία απευθείας ενημέρωση - και γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε κοντά στους πολίτες και να συζητάμε μαζί τους».
Σχετικά με την εισπραξιμότητα, ο κ. Πετρόπουλος έφερε ως παράδειγμα τους αγρότες, λέγοντας πως «μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εισφορές που εισπράχθηκαν από τους αγρότες, ήταν περισσότερες κατά το άθροισμά τους από τις εισφορές που κατέβαλαν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2016 στο σύνολό τους όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, και αυτό δείχνει ότι όλα όσα λέγονταν για σφαγιασμό των αγροτών δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα»
Επίσης, ανέφερε ότι «έχουμε μία σταθερή συμμετοχή και επάνοδο στην ασφάλιση όσων είχαν αποχωρήσει από το σύστημα ασφάλισης και πάμε καλά και ως προς αυτές τις προοπτικές».
Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι "αυτοί που εμφανίζουν ειδήσεις ότι τάχα οδηγείται σε κατάρρευση το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αποκρύπτουν ότι λείπουν από τα έσοδα του ΕΦΚΑ οι εισφορές του Δημοσίου, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταβληθεί» και πρόσθεσε:
«Αντί λοιπόν να πουν αυτό, λένε το αντίθετο, ότι τάχα δηλαδή έχει εισφέρει το Δημόσιο παραπάνω ποσά, μη οφειλόμενα, για να δείξει δήθεν ο ΕΦΚΑ μεγαλύτερη εισπραξιμότητα προς παραπλάνηση τάχα του λαού μας.
Όταν θα εισπράξουμε και τις εισφορές από το Δημόσιο, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταβληθεί, είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα στο ισοζύγιο θα είναι ακόμα καλύτερα στο πρώτο εξάμηνο του 2017».
Στην συνέχεια ο υφυπουργός έκανε αναφορά σε ρυθμίσεις οφειλών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Θέλω να τονίσω την ανάγκη να προσέλθουν όλοι οι ασφαλισμένοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να καταβάλουν τις εισφορές του 2017, διότι θα έχουν την ευχέρεια μετά από περίπου ένα μήνα, όταν θα έχουμε επεξεργαστεί τα συστήματα ρύθμισης οφειλών που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο, να προσδιορίσουμε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τη ρύθμιση αυτών των οφειλών, οι οποίες αφορούν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και πριν».
«Όσοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα καταβολής οφειλών σε εισφορές, θα πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές του 2017, οι οποίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει αποδειχθεί πια ότι είναι πάρα πολύ χαμηλές, δηλαδή περίπου στα 158 ευρώ μηνιαίως, αντί για εισφορές που έφθαναν στα 900 ευρώ και παραπάνω κατά το παρελθόν.
Θα επιβεβαιωθεί πως οι εισφορές που θα καταβάλλονται το 2018 θα είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με εκείνες που καταβάλλονταν το 2016, διότι για τους μισθωτούς δεν αλλάζει κάτι, αφού οι εισφορές ήταν και παραμένουν στο ύψος που αντιστοιχούσαν στο μισθό που ελάμβαναν».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων, λέγοντας πως «έχουμε αναρτήσει στο σύστημα "Ήλιος" τα νέα στοιχεία για την έκδοση συντάξεων, όπου εμφανίζονται βελτίωση των εσόδων, μείωση των δαπανών στην ασφάλιση και πολύ καλά δεδομένα όσον αφορά τη βελτίωση του μέσου όρου των συντάξεων».
«Οι προοπτικές της νέας δομής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα δώσουν απαντήσεις στα παράδοξα που προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων του συστήματος "Ήλιος", όπου ηλικίες από 50 έως 60 ετών, εμφανίζουν να παίρνουν πολύ μεγαλύτερες κατά το ύψος συντάξεις, από τους συνταξιούχους που είναι ηλικίας πάνω από 65 ετών.
Αυτό είναι ένα παράδοξο, το οποίο απαντιέται από τη στρεβλή ανάπτυξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, όπου για το ύψος της σύνταξης, αντί να παίζει ρόλο ο χρόνος ασφάλισης και η εργασία, έπαιζαν το ρόλο παράγοντες που σήμερα δεν υφίστανται καν, δηλαδή μισθοί οι οποίοι κάποτε ήταν πάρα πολύ ψηλά και σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά διατηρούσαν πολύ υψηλά τις συντάξεις, χωρίς να ανταποκρίνονται σε αντίστοιχα ασφαλιστικά κεφάλαια, που συρρικνώνονταν αντί να αυξάνονταν».
Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, «ακτινογραφούν την εικόνα της παρούσας στιγμής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και μας βοηθούν να καταλάβουμε την αναγκαιότητα που υπήρχε για την άμεση θεσμοθέτηση μιας διαφορετικής δομής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης - μίας δομής την οποία εμπεριέχει πλέον ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας».
Αυτός ο φορέας, υποστήριξε, «εγγυάται πράγματι μία βιώσιμη λειτουργία για το μέλλον και με έναν τρόπο ο οποίος είναι πραγματικά παραγωγικός για την οικονομία, αλλά και εξασφάλισε ασφαλιστικά δικαιώματα γι' όλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης