Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής απομόνωση για το Κατάρ - Οι χώρες του Κόλπου διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς λόγω τρομοκρατίας

tags :
Διεθνής απομόνωση για το Κατάρ - Οι χώρες του Κόλπου διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς λόγω τρομοκρατίας
Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα
(upd) Τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ διέκοψαν η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν,  κατηγορώντας το αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν, μεταδίδει το Reuters.
Τα τρία κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα.
«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.
Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».



Η αντίδραση του Κατάρ

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.
«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Ραγδαία πτώση 7,8% για τον δείκτη QE στο Κατάρ μετά τις κυρώσεις από τις χώρες του Κόλπου

Ραγδαία πτώση σχεδόν 8% καταγράφει ο δείκτης QE στο Κατάρ, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες του Κόλπου στο αραβικό κράτος, το οποίο κατηγορούν για σχέσεις με την ισλαμιστική τρομοκρατία.
Ο δείκτης QE καταγράφει πτώση 7,8% στις 9.146 μονάδες.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης στη Ντόχα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο δείκτης είχε υποχωρήσει 7,4% λόγω της κατάρρευσης στις τιμές του πετρελαίου.
Το ισχυρότερο πλήγμα το δέχεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ, η οποία υποχωρεί 9%.



Παρέμβαση Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) για τη διαμάχη με το Κατάρ - «Οι χώρες του Κόλπου πρέπει να παραμείνουν ενωμένες»

Να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να παραμείνουν ενωμένες, κάλεσε τις χώρες του Κόλπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ.
«Βεβαίως θα ενθαρρύναμε τα μέρη να καθίσουν και να μιλήσουν γι' αυτές τις διαφορές», δήλωσε ο Tillerson από το Σίδνεϊ μετά την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Ημωμένα Αραβικά Εμιράτα της διακοπής των σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία». «
«Αν έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις διενέξεις τους, πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», τόνισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Νευρικότητα στις τιμές του πετρελαίου - Οριακή πτώση για το αργό στα 47,6 δολ.

Νευρικότητα επικρατεί στις τιμές του πετρελαίου, με φόντο την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και το Κατάρ.
Μετά την πρωινή άνοδο οι τιμές υποχωρούν οριακά.
Το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,10% στα 47,63 δολ. το βαρέλι.
Νωρίτερα, οι τιμές του μαύρου χρυσού έλαβαν ώθηση από τις πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, όπου η Σαουδική Αραβία και τρεις ακόμα χώρες αποφάσισαν τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ.
Συγκεκριμένα, περί τις 9:06 π.μ. το Brent ενισχυόταν κατά +1,14% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 50,52 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αργό κατέγραφε άνοδο της τάξεως του +1,20% στα 48,23 δολ. ανά βαρέλι.

Διακοπή των αεροπορικών πτήσεων από και προς τη Ντόχα

Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι Etihad Airways, καθώς και οι Emirates και flydubai της κυβέρνησης του Ντουμπάι, ανακοίνωσαν πως θα διακόψεουν όλες τις πτήσεις από και πρός την Ντόχα από αύριο το πρωί και μέχρι νεωτέρας.
Η τελευταία πτήση από το Αμπού Ντάμπι για την Ντόχα θα αναχωρήσει στις 02:45 της Τρίτης, τοπική ώρα, αναφέρει σε email ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Etihad.
Η Etihad ανακοίνωσε πως σήμερα οι πτήσεις της θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Στο μεταξύ και η Saudi Arabia Airlines (Saudia) ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι διακόπτει όλες της τις πτήσεις προς το Κατάρ.
Η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, Qatar Airways αντέδρασε άμεσα, καθώς ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της πως αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής κατά του Κατάρ:

- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών.

- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών.

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους

Υεμένη και Λιβύη διακόπτουν τις σχέσεις με τη Ντόχα - Αποστάσεις από το Πακιστάν


H κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι έχει σχέση με τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι και ότι στηρίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις,όπως μεαδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
Η Υεμένη ακολουθεί το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και τη Αιγύπτου, που ανήκουν όλες στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται κατά των Χούτι στην Υεμένη και οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα επειδή υποστηρίζει «την τρομοκρατία».
Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση προσυπογράφει την απόφαση του αραβικού συνασπισμού να αποκλείσουν το Κατάρ από τη συμμαχία τους.
Η κυβέρνηση της Υεμένης καταγγέλλει τη Ντόχα για «τους εκβιασμούς της, τις σχέσεις της με συνωμοτικές παραστρατιωτικές ομάδες (τους Χούτι) και τη στήριξή της σε εξτρεμιστικές οργανώσεις», αναφερόμενη στην αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, δύο οργανώσεις που έχουν έντονη παρουσία στη χώρα.
Και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ακολούθησε το παράδειγμα των περιφερειακών συμμάχων της διακόπτοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μοχάμεντ Ντάιρι.
Η κυβέρνηση αυτή, που έχει την έδρα της στην πόλη Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη, δεν ασκεί μεγάλη εξουσία στο εσωτερικό της χώρας.
Έχει δικό της κοινοβούλιο και έχει συμμαχήσει με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα, ενώ δεν αναγνωρίζει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Από την πλευρά του το Πακιστάν επεσήμανε ότι δεν έχει άμεσα σχέδια να διακόψει τις σχέσεις του με το Κατάρ.
Το Πακιστάν, που έχει σημαντική σιιτική μειονότητα, είχε εμπλακεί στο παρελθόν στη διαμάχη μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν.

Mitsubishi Financial Group: Σοβαρές οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις

Η διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και τις χώρες του Κόλπου ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της Mitsubishi UFJ Financial Group.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής της ιαπωνικής τράπεζας,  Ehsan Khoman, αυτή τη φορά η πολιτική ένταση είναι διαφορετική, εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή.

Ρήγμα στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα στο παρελθόν, ωστόσο η τρέχουσα κρίση είναι άκρως ανησυχητική.
Ενδεχόμενο ρήγμα στο συμβούλιο θα προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, σε μια περίοδο πλήρους σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Πιθανή συμπόρευση του Κατάρ με το Ιράν, θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Η Qatar Airways το μεγαλύτερο «θύμα» του αποκλεισμού του Κατάρ από τις αραβικές χώρες

Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Κατάρ αναμένεται να είναι ο μεγάλος ηττημένος από το διπλωματικό επεισόδιο στον Κόλπο, ενώ οι ανταγωνιστές του στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι θα υποστούν συνέπειες επίσης.
Περίπου 76 καθημερινές πτήσεις είναι πιθανό να καταργηθούν, εκ των οποίων οι 52 της Qatar Airways, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ανέστειλαν τους δεσμούς με το Κατάρ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας προγραμματισμού OAG.
Περίπου το 30% των εσόδων του αερομεταφορέα θα μπορούσε να επηρεαστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fost & Sullivan.
"Η εκτροπή γύρω από τον κλειστό εναέριο χώρο σημαίνει υψηλότερο κόστος καυσίμων και μεγαλύτερους χρόνους πτήσης", δήλωσε ο Mark Martin, επικεφαλής του Martin Consulting, που εδρεύει στο Ντουμπάι.
"Οι προορισμοί στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό μπορεί να μην είναι πλέον βιώσιμοι ως μέρος του δικτύου της Qatar Airways."
Τα κέρδη στην Qatar Air, όπως και στους υπόλοιπους αερομεταφορείς του Κόλπου, ήδη συμπιέζονται καθώς η χαμηλή τιμή του αργού βαραίνει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και περιορίζει τα ταξίδια στελεχών της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Η αμερικανική απαγόρευση για τους φορητούς υπολογιστές στις πτήσεις με αμερικανικές εταιρείες, εν μέσω ανησυχίας για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, επιφέρει επίσης φόρο στη business-class.
Η απαγόρευση στις πτήσεις της Σαουδικής Αραβίας θα ισχύσει τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2017, με την απαγόρευση του εναέριου χώρου να τεθεί σε ισχύ την Τρίτη.
Η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν δήλωσαν επίσης ότι η είσοδος στον εναέριο χώρο τους θα απαγορευθεί στους αερομεταφορείς του Κατάρ, αν και τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι ο δικός τους θα παραμείνει ανοιχτός.
Η Qatar Air αρνήθηκε να σχολιάσει, πέραν του ότι δήλωσε ότι έχει αναστείλει τις υπηρεσίες της στη Σαουδική Αραβία.
Η Emirates και ο εξειδικευμένος τεχνικός της Etihad Airways του Αμπού Ντάμπι αναμένεται να καταργήσει τις πτήσεις στη Ντόχα στις 6 Ιουνίου, μαζί με τις low budget FlyDubai και Air Arabia της Sharjah.
Οι εταιρείες Saudi Arabian Airlines, Egyptair και Gulf Air με βάση το Μπαχρέιν θα σταματήσουν επίσης τις υπηρεσίες.
Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται επίσης να χρειαστούν άδεια για υπερπτήσεις στο Κατάρ, σύμφωνα με δήλωση της κρατικής υπηρεσίας Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Η κρίση στο Κατάρ προκαλεί ανησυχία στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ανησυχία στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς το Κατάρ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα LNG παγκοσμίως.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι διακοπές προμήθειας από το Κατάρ προς γειτονικές χώρες, να «περάσουν» και στις παγκόσμιες αγορές αερίου.
Η Ιαπωνία και η Ινδία, που είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες του Κατάρ, έλαβαν ταχύτατα διαβεβαιώσεις πως οι προμήθειες LNG θα συνεχιστούν κανονικά.

Πόλεμος στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε τα στρατεύματα του Κατάρ από την εν εξελίξει σύρραξη στην Υεμένη

Κίνδυνοι για τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Μία σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στη συμμόρφωση των χωρών στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Πλήγμα για τις μεταφορές

Ο αποκλεισμός των μεταφορών από ξηρά, αέρα και θάλασσα θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις εταιρείες μεταφορών κτλ.

Το χρονικό της κρίσης

20 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι είναι θύμα μιας "ψευδούς" εκστρατείας που τον κατηγορεί ότι "στηρίζει" την τρομοκρατία, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στη Σαουδική Αραβία.
21 Μαΐου: Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Tamim bin Hamad Al Thani συνομιλεί με τον Trump στο Ριάντ.
24 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας "δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα" και ότι "ψευδείς" δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο εμίρης είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
Τις δηλώσεις αυτές διέψευσε η Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία, όμως παρόλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου τις μεταδίδουν.
25 Μαΐου: "Το Κατάρ διχάζει τους Άραβες" είναι ο τίτλος της εφημερίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων al Bayane, ενώ η σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat γράφει ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον Al Thani "προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη κλίμακα".
25 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ καταγγέλλει "εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εχθρική προς το κράτος του Κατάρ", την οποία το εμιράτο "θα αντιμετωπίσει".
28 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Επιράτων, δηλώνει ότι οι μοναρχίες του Κόλπου "περνούν μια νέα, μεγάλη κρίση" και καλεί το Κατάρ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, "να αλλάξει στάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια".
2 Ιουνίου: Επίσημη πηγή από τη Ντόχα αναφέρει ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI βοηθούν το Κατάρ να εντοπίσει την προέλευση "της κυβερνοπειρατίας".
5 Ιουνίου: Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει "την τρομοκρατία".

Πρώτη ενημέρωση: 09:26, Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης