Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόσυρση από τη Συμφωνία για το κλίμα – Το «πέναλτι», μετά τα απανωτά «φάουλ» του Trump

Η απόσυρση από τη Συμφωνία για το κλίμα – Το «πέναλτι», μετά τα απανωτά «φάουλ» του Trump
Ο «αντισυστημικός» κ. Trump φαίνεται λοιπόν αποφασισμένος να βοηθήσει τις κολοσσιαίες εταιρείες των Η.Π.Α....
Λίγες φορές, έως καμία, οι πολιτικές αποφάσεις ενός Αμερικανού Προέδρου έχουν δημιουργήσει τόσες πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο δημιουργούν αυτές του Donald Trump.
Ξεκινώντας πολύ δυνατά τη θητεία του, ο Ρεπουμπλικάνος υπέγραφε το ένα μετά το άλλο τα εκτελεστικά προεδρικά διατάγματα, απόρροια των αμφιλεγόμενων προεκλογικών του υποσχέσεων.
Ήξερε καλά πως ούτε το ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν θα στήριζε ορισμένες εκ των κινήσεών του, γι' αυτό δε ρίσκαρε να θέσει υπό συζήτηση στο Κογκρέσο ή κάποιο άλλο πολιτικό όργανο το περιεχόμενο των εν λόγω διαταγμάτων.
Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των διαταγμάτων που υπεγράφησαν από την 20η Ιανουαρίου κι έπειτα, οπότε και ο Donald Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν και αυτό που επέβαλλε 90ήμερη απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες (στη συνέχεια εξαιρέθηκε το Ιράκ).
Ωστόσο, τα όσα είπε και έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος υστερούν μπροστά στην απόφαση που ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου: οι Η.Π.Α. αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που το οικονομικό συμφέρον τέθηκε σε προτεραιότητα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, από πολλές εταιρείες αλλά και απλούς πολίτες, ποτέ όμως κάποιος δεν είχε το θράσσος (και την εξουσία;) να το χρησιμοποιήσει δημόσια ως επιχείρημα.
Όλα αυτά πριν τον Donald Trump...
Μία μικρή παρένθεση.
Προεκλογικά, ο Ρεπουμπλικάνος είχε πει ουκ ολίγες φορές πως δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή (!!).
Μεταφράζοντας, απλά πέταγε στο καλάθι των αχρήστων τις χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, σχετικές έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, αναιρώντας ταυτόχρονα τον κόπο και τα ευρήματα σπουδαίων επιστημόνων.
Οι σύμβουλοί του προσπάθησαν να «σώσουν» την κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δε χρειάζεται να αναλυθούν, είναι ήδη γνωστές μέσα από αμέτρητες έρευνες.
Ο «αντισυστημικός» κ. Trump (και η «συστημική Hillary Clinton...) φαίνεται λοιπόν αποφασισμένος να βοηθήσει τις κολοσσιαίες εταιρείες των Η.Π.Α. (όπως η ExxonMobil, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο νυν Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson) να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς, μη κινδυνεύοντας πλέον και τόσο από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Εξάλλου, έχει γίνει ήδη σαφές ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τάσσενται υπέρ των συμφερόντων που κατέκρινε προεκλογικά, αν κρίνουμε μόνο από τα εξής:
- Πολλά από τα άτομα του επιτελείου και της κυβέρνησής του είναι πρώην μεγαλοστελέχη πολυεθνικών και τραπεζών
- Ο ίδιος έχει περιουσία ύψους 3,7 δισ. δολαρίων
- Για χάρη των τραπεζών σκοπεύει να τροποποιήσει ή να καταργήσει το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε το 2010 («Dodd-Frank»), ρισκάροντας την επανάληψη της άνευ προηγουμένου κρίσης του 2008
Παράλληλα, με την απόσυρση των Η.Π.Α. από τη Συμφωνία, στο πίσω μέρος του μυαλού του ίσως είχε και την απαλλαγή των εν λόγω εταιρειών από τυχόν οικονομικές απώλειες που θα απέρρεαν από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί το παρακάτω.
Ο Ρεπουμπλικάνος λέει και ξαναλέει πως απώτερος σκοπός της απόφασής του είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως στη βιομηχανία άνθρακα.
Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που διατιθενται παγκοσμίως για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό και καταδικαστέο να βάζει κάποιος, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του δίνει η «καρέκλα» του, το μέλλον της ίδιας της ανθρώποτητας δεύτερο (ή και παρακάτω) στην ατζέντα του, πίσω από τα οικονομικά συμφέροντα.
Ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί και ο προσωπικός παράγοντας.
Η Συμφωνία του Παρισιού ήταν αποτέλεσμα επίμονων προσπαθειών του Barack Obama, του κατά πολύ δημιφιλέστερου προκατόχου του Ρεπουμπλικάνου.
Ίσως ο Donald Trump απολαμβάνει τη σκέψη ότι κατάφερε να καταστρέψει εν μέρει ένα έργο του κ. Obama, τον οποίο έχει κατακρίνει αμέτρητες φορές, άσχετα αν η επιλογή του βάζει σε κίνδυνο τις μελλοντικές ή ακόμα και τις τωρινές γενεές...
Να υπενθυμιστεί ότι προς τιμήν τους, ο οραματισής ιδρυτής των Tesla, PayPal και SpaceX, Elon Musk, αλλά και ο εκτελεστικός διευθυντής της Walt Disney, Bob Iger, δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποσύρει τις Η.Π.Α. από τη Συμφωνία.
Στην αντίπερα όχθη, στο «καράβι» έχουν αρχίσει να «βγάζουν ρίζες» οι σύμβουλοι του κ. Trump που προέρχονται από Wal-Mart Stores, PepsiCo, Facebook, Goldman Sachs, General Electric και IBM.

Περί... συμφερόντων και κλίματος

Μία ημέρα πριν την δημοσιοποίηση της απόφασης του D. Trump, πάνω από το 60% των μετόχων της Exxon Mobil υποστήριξε ένα ψήφισμα που ζητούσε από τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών παγκοσμίως να αποκαλύψει πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις και η δράση για την αλλαγή του κλίματος θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χαρτοφυλάκιό της.
Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι μερικοί από τους σημαντικότερους επενδυτές ανέφεραν ότι υποστήριξαν την πρόταση, στην οποία αντιτάχθηκε το συμβούλιο της Exxon.
Η BlackRock ψήφισε υπέρ, ενώ η State Street και η Vanguard πιθανότατα έκαναν το ίδιο, σύμφωνα με τα στοιχεία αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι οι Fidelity, Vanguard και BlackRock ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που δεν υποστήριξαν τακτικά ψηφίσματα των μετόχων για αποκαλύψεις σχετικά με το κλίμα.



Οι 20 μεγαλύτερες ομάδες στο παραπάνω γράφημα είναι υπεύθυνες για περίπου το ήμισυ των υπό διαχείριση παγκοσμίων περιουσιακών στοιχείων, αξίας 71 τρισ. δολαρίων.
Οι εταιρείες με έντονο κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύουν περίπου 20 τρισ. δολαρίων.
Όλες αυτές ψήφισαν ενάντια στην επιθυμία του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τα ψηφίσματα για το κλίμα το περασμένο έτος, ή έχουν εφαρμόσει διαφορετικές συγκρίσιμες πολιτικές
Την ίδια ώρα, το «Bloomberg» αναφέρει πως η στήριξη σε ψηφίσματα των μετόχων για το κλίμα αυξάνεται:



Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία των Παρισίων είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε μεταξύ 195 χωρών, στις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Παρίσι.
Όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της η Ε.Ε., η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C.
Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.
Τα κύρια στοιχεία της νέας Συμφωνίας των Παρισίων είναι τα εξής:
- μακροπρόθεσμος στόχος: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C
- συνεισφορές: πριν και κατά τη διάσκεψη των Παρισίων, οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους
- φιλοδοξία: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να γνωστοποιούν ανά 5ετία τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων
- διαφάνεια: δέχθηκαν επίσης να γνωστοποιούν μεταξύ τους και στο κοινό την πρόοδό τους προς την επίτευξη των στόχων τους, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας και εποπτείας
αλληλεγγύη: η Ε.Ε. και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο να μειώσουν τις εκπομπές όσο και να θωρακιστούν έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Η Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, 30 ημέρες μετά την 4η Οκτωβρίου, οπότε εκπληρώθηκαν οι σχετικές προϋποθέσεις: επικύρωση από τουλάχιστον 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Όπως έχει αναφέρει το ευρωπαϊκο μπλοκ, θα αυξήσει τη διεθνή της χρηματοδοτική συνεισφορά για το κλίμα στα 100 δισ. δολάρια ετησίως, ήτοι τον στόχο που τέθηκε για τις εκβιομηχανισμένες χώρες έως το 2020 και έκτοτε έως το 2025.
Πριν από το 2025, τα μέρη της σύμβασης-πλαισίου του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή θα θέσουν νέο συλλογικό στόχο.
Το σύνολο των συνεισφορών από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της ανήλθε σε 17,6 δισ. δολάρια το 2015, ποσόν αισθητά αυξημένο σε σύγκριση με το 2014.
Οι συνεισφορές διοχετεύτηκαν επιτυχώς υπέρ του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και πρωτοβουλιών προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

(Αρχική δημοσίευση 13:49, 5 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης