Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση Τσίπρα εάν περάσει η γραμμή των δανειστών στις 15/6 – Ερωτηματικό η αντοχή της…

Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση Τσίπρα εάν περάσει η γραμμή των δανειστών στις 15/6 – Ερωτηματικό η αντοχή της…
Ωστόσο, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει μια ικανοποιητική και βιώσιμη λύση
Παρά τα δυσοίωνα σενάρια για το τι θα βγάλει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και για το ποια θα είναι η τύχη των ελληνικών προσδοκιών η κυβέρνηση εξακολουθεί να αισιοδοξεί.
Ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.
Και ότι η καταστροφολογία θα διαψευστεί.
Το είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη Παρασκευή 2 Ιουνίου.
Ο οποίος διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μια οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα λύνει τα βασικά ζητήματα της ελληνικής υπόθεσης.
Τα οποία αφορούν αφενός τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αφετέρου την αποσαφήνιση των όρων συμμετοχής του ΔΝΤ.
Αλλά και ο πρωθυπουργός διατηρεί ψηλά τον πήχη, υπογραμμίζοντας πως η εύρεση μιας βιώσιμης λύσης που θα βάζει τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων ετών αποτελεί εθνικό και όχι πολιτικό στόχο.
Που δεν εξαντλείται στην προοπτική μιας κυβερνητικής θητείας αλλά αφορά το μέλλον του τόπου.
Παρόλο αυτά τα μηνύματα από τους δανειστές δεν δικαιολογούν κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία.
Αντιθέτως, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν οι καθαρές λύσεις και οι καθαρές αποφάσεις που επιθυμεί η κυβέρνηση όσον αφορά το χρέος.
Η γραμμή που φαίνεται να υπερισχύει είναι αυτή του Βερολίνου, του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble ότι δεν είναι τώρα η ώρα για αποφάσεις για το χρέος και ότι αυτό που προέχει είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό υπογραμμίζει άλλωστε και ο ESM.
Τοποθετήσεις που αν τελικά επιβεβαιωθούν σηματοδοτούν και το τέλος του κυβερνητικού αφηγήματος, τουλάχιστον όπως αυτό έχει δομηθεί και επικοινωνηθεί έως σήμερα.
Και αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση.
Τόσο για τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις όσο και για το αποτέλεσμα τους.
Καθώς – σε αυτήν την περίπτωση - το «ποντάρισμα» σε μια λύση που θα άνοιγε άμεσα και «καθαρά» το δρόμο της σταδιακής αλλά οριστικής εξόδου από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια, δεν απέδωσε.
Και αυτή η αποτυχία βάζει τέλος στην επιδίωξη – και παράλληλα ελπίδα - της κυβέρνησης να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα και να κάμψει τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των πολιτών.
Και με αυτόν τον τρόπο μένει χωρίς θετική πρόταση.
Γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναζήτηση ενός νέου κυβερνητικού αφηγήματος.
Σε περίπτωση που το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν επιβεβαιώσει τις κυβερνητικές προσδοκίες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να στήσει σκηνικό ρήξης και κρίσης με τους δανειστές.
Προφανώς θα αποδεχθεί την τελική πρόταση που θα της δώσουν.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα, ύστερα από μια ακόμα διάψευση, θα καταφέρει να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα.
Εγχείρημα που δεν θα είναι εύκολο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ήδη επικρίνει το έργο της, η αντιπολίτευση θα έχει και πάλι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να περάσει στην επίθεση και οι 153 θα βιώσουν μια ακόμα διάψευση των προσδοκιών τους, διαπιστώνοντας πως ο δρόμος παραμένει δύσκολος και ανηφορικός.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ερωτηματικό παραμένει εάν – και πόσο – η κυβέρνηση θα αντέξει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης