Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Διπλωματικές προσπάθειες για διάλογο με το Κατάρ - Τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή

DW: Διπλωματικές προσπάθειες για διάλογο με το Κατάρ - Τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή
Tο Κατάρ έχει απομονωθεί από γη και αέρος, καθώς Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη έκλεισαν τα σύνορά τους
Στην κρίση που έχει ξεσπάσει στον Κόλπο αναφέρεται η Deutsch Welle χαρακτηρίζοντας την χειρότερη διπλωματική κρίση των τελευταίων ετών μεταξύ του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας αλλά κι άλλων αραβικών χωρών.
Πλέον, το Κατάρ έχει απομονωθεί από γη και αέρος, καθώς Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη έκλεισαν τα σύνορά τους και κάλεσαν διπλωμάτες και πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την περιοχή του Κόλπου διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα.
Η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο μετατρέπεται σε «κράτος παρίας» της διεθνούς κοινότητας.
Από χθες (5/6/2017) ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διπλωματών προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson να καλεί σε διάλογο.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κατά μία έννοια οι ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα στα δύο μέτωπα: Τόσο το Κατάρ, όσο και η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είναι σύμμαχοί τους.
Στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ στρατοπεδεύουν πάνω από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Το Κατάρ ανήκει στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS, που μάχεται τους ισλαμιστές στη Συρία και στο Ιράκ.
Στο Μπαχρέιν εδρεύει η διοίκηση του 5ου αμερικανικού στόλου.
Προσπάθειες διαμεσολάβησης ξεκίνησε και ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, ο οποίος από το πρωί άρχισε κύκλο τηλεφωνημάτων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τη Ρωσία, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία καλώντας στο τραπέζι του διαλόγου.
Πάντως, η διένεξη ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και του Κατάρ παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή και στη Γερμανία για πολλούς λόγους και κυρίως οικονομικούς.
Η Ντόχα δεν είναι μόνο σταυροδρόμι για την παγκόσμια αεροπορική συγκοινωνία, αλλά και στρατηγικός επενδυτής βασικών επιχειρήσεων, όπως η VW και η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης