Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε θέση ισχύος από σπόντα η ΝΔ – Ώθηση στη δυναμική της από τυχόν κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος

Σε θέση ισχύος από σπόντα η ΝΔ – Ώθηση στη δυναμική της από τυχόν κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος
Καταλύτης το Eurogroup στις 15/6, παραμένει στοίχημα για τον Μητσοτάκη η αυτοδυναμία
Τα δυσοίωνα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών όσον αφορά το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους ηχούν εύηχα στη ΝΔ.
Κυρίως γιατί αν επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η πρόθεση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων να παραπεμφθεί για αργότερα το θέμα του χρέους, είναι προφανές πως το έως σήμερα κυβερνητικό αφήγημα θα έχει ακυρωθεί.
Διότι χωρίς μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, με το ΔΝΤ σε ρόλο παρατηρητή και χωρίς χρηματοδότηση έως τη λήξη του σημερινού προγράμματος, η καθαρή λύση που επεδίωκε η κυβέρνηση παραπέμπεται στις καλένδες.
Και κατ’επέκταση η κυβέρνηση μένει με τα μέτρα και καλείται να πορευτεί με το υπάρχον πρόγραμμα, χωρίς να μπορεί να ποντάρει σε αυτό που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, σε μια λύση δηλαδή που θα ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για την έξοδο από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια.
Και αυτή η ακύρωση του κυβερνητικού σχεδίου, δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να περάσει με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην αντεπίθεση.
Ήδη η ΝΔ διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μοιραστεί και να επωμιστεί το όποιο πολιτικό κόστος.
Για αυτό λέει πως δεν πρόκειται να γίνει «συνένοχος» του Τσίπρα, τονίζοντας πως αν δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που του ζητούνται, να παραιτηθεί και να φύγει.
Και αυτή η στάση δεν αφορά μόνο το ενδεχόμενο εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για το χρέος.
Η ΝΔ λέει κατηγορηματικά όχι στο σενάριο συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Και πάνω στο αδιέξοδο που βιώνει σήμερα η κυβέρνηση, η ΝΔ επανέρχεται διατυπώνοντας ότι είναι αναγκαίο πλέον να υπάρξει μια σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση που θα προχωρήσει με σθένος τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Αφού άλλωστε αυτή είναι και η «συνταγή», στην οποία φαίνεται να επιμένουν για την Ελλάδα οι δανειστές.
Εάν πράγματι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ακυρωθεί και επίσημα το έως σήμερα κυβερνητικό αφήγημα, η κριτική της ΝΔ στα κυβερνητικά πεπραγμένα θα αποκτήσει ισχυρή βάση.
Διότι η κυβέρνηση θα είναι πραγματικά αποδυναμωμένη μια και θα έχει πέσει θύμα των δικών της διαψεύσεων, των δικών της υψηλών προσδοκιών, της δικής της στρατηγικής.
Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική (περίπου 9 στους 10 υποστηρίζουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση), εκφράζει όσο πιο ηχηρά γίνεται την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια της και δηλώνει εξαιρετικά απαισιόδοξη για το μέλλον, υπογραμμίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.
Και αυτήν την αρνητική κριτική η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να την αλλάξει.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ χωρίς να έχει καταφέρει να πείσει ακόμα για το δικό της σχέδιο, για τη δική της πολιτική πρόταση, είναι και πάλι σε θέση ισχύος έναντι της κυβέρνησης.
Και αυτή η «ώθηση» μπορεί να της δώσει την πρωτιά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά είναι αμφίβολο αν θα της δώσει την αυτοδυναμία.
Μια και για αυτήν απαιτείται ένα πραγματικά πειστικό σχέδιο και αφήγημα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης