Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χρέωση έως 0,08 ευρώ στις πλαστικές σακούλες των super markets από το 2018

Χρέωση έως 0,08 ευρώ στις πλαστικές σακούλες των super markets από το 2018
Έως τη 1η Ιουλίου οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης της σακούλας 
Χρέωση έως και 0,08 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα θα υφίσταται από τις 1/1/2018 για τους καταναλωτές, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας στη κοινοτική οδηγία που αφορά στη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκετε ήδη στο γραφείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, «από τη 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν έως και 8 λεπτά/ευρώ τη πλαστική σακούλα, με την εφαρμογή του μέτρου να γίνεται σε δύο δόσεις προκειμένου να υπάρξει μια περίοδος εξοικείωσης».
Ειδικότερα, έως τη 1η Ιουλίου οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης της σακούλας (σ.σ. εάν πχ το κόστος της σακούλας είναι 8 λεπτά/ ευρώ ο καταναλωτής θα δίνει 4 λεπτά/ευρώ κοκ), ενώ από το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει πλήρη εναρμόνιση στο μέτρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να τεθεί από του Υπουργείο σε διαβούλευση, ενώ ο Ε.Ο.ΑΝ θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής.
«Τα χρήματα θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα "επιστρέφεται" στους δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες», τόνισε.
Με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ συνολικά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1% να ανακυκλώνεται.
Το 2016 ανά άτομο αντιστοιχούν περί τις 400 σακούλες, ενώ εφέτος ο αριθμός ξεπερνά τις 400, εκ των οποίων οι 270 αφορούν σε ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Ν.Θ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης