Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSCI: Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν το tapering της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

MSCI: Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν το tapering της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
Η Ε.Κ.Τ. είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων, με ποσό 89,2 δισ. ευρώ μέχρι τις 26 Μαΐου 2017...
Αν και είναι ακόμη μετέωρο το αν και πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (E.K.T.) θα συρρικνώσει («tapering») περαιτέρω το πρόγραμμα ποσοτικής (QE), οι κινήσεις των επενδυτών αποδεικνύουν πως αναμένουν σύντομα ένα tapering από τον Mario Draghi, συμπεραίνει σε σχετική της έρευνα η MSCI, τονίζοντας πως, αν ληφθεί υπόψη η άκρως ικανοποιητική επίδοση των αγορών της Ευρωζώνης από την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η εν λόγω κίνηση της Τράπεζας, αν έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, θα διευρύνει τα spreads ομολόγων.
«Με την ενδυνάμωση της απασχόλησης και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, οι αγορές σταθερού εισοδήματος επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις κεντρικές τράπεζες για τη μείωση των αγορών ομολόγων και τελικά στην απομάκρυνση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Από την οικονομική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία ως μέσο αναζωογόνησης της παγκόσμιας οικονομίας.


Στο πλαίσιο των προγραμμάτων QE, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αγόρασαν εταιρικά ομόλογα.
Η Ε.Κ.Τ. είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής, με ποσό 89,2 δισ. ευρώ μέχρι τις 26 Μαΐου 2017, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Η ισχυρή απόδοση των εταιρικών ομολόγων από την έναρξη του προγράμματος, υποδεικνύει ότι τα spreads θα μπορούσαν να διευρυνθούν εάν η Ε.Κ.Τ. μειώσει το πρόγραμμά της ταχύτερα από το αναμενόμενο«, αναφέρει η έκθεση της MSCI, η οποία επισημαίνει πως σε πρόσφατη έρευνά της, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το tapering από την E.K.T. είναι πιθανό να ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ το 15% μιλά για φέτος.



Όσον αφορά το πρόγραννα αγοράς ομολόγων, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει συρρικνώσει τα spreads πάνω από 20 μονάδες βάσης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης