Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα θα ζητήσει γραπτή διατύπωση από το Eurogroup για πρόσβαση στο QE

Bloomberg: Η Ελλάδα θα ζητήσει γραπτή διατύπωση από το Eurogroup για πρόσβαση στο QE
Η Αθήνα βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup της 22ης Μαϊου 2017
Η Ελλάδα θα ζητήσει γραπτή διατύπωση για την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η Αθήνα βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup της 22ης Μαϊου 2017, καθώς πρέπει να υλοποιήσει τα εκρεμμή προαπαιτούμενα για να «κλειδώσει» το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.
Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το bankingnews.gr, η κυβέρνηση προωθεί πολυνομοσχέδιο – express με όλα τα προαπαιτούμενα και τις εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές οι οποίες μίλησαν στο bankingnew.gr, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή με στόχο όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί πριν το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 9,5 δις ευρώ.
Αύριο θα συνεδριάσει για τις λεπτομέρειες η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα όπως έγραψε το bankingnews.gr επί δύο και πλέον ώρες ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έκαναν αναλυτική ενημέρωση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα όσα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αλλά και την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.
Επιπλέον, ενημέρωσαν για όλες τις εκκρεμότητες και τις λεγόμενες «ουρές» που πρέπει να ψηφιστούν, ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές να είναι στην Αθήνα και σε ετοιμότητα για τις σχετικές επιτροπές και την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.
Στην ενημέρωση μετείχαν οι τρείς Αντιπρόεδροι της Βουλής προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τρείς Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφροδίτη θεοπεφτάτου, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε η Διευθύντρια του Πολιτικού του Γραφείου Ιωάννα Πεππέ.

Ποια είναι τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκκρεμότητες υπάρχουν για τα εξής προαπαιτούμενα:

• Στον επανυπολογισμό και την επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).
Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ώς τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.

• Στη νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

• Στις ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς και την προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Στην επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.

• Σε διάφορες εκκρεμότητες με το Ελληνικό, όπως η επίλυση ζητημάτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, η οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνων στην Αττική και ο ορισμός ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.

• Σε ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

• Στο δελτίο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, παρά τις προχθεσινές δηλώσεις της Christine Lagarde, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για να επικρατήσει η πρόταση Schaeuble.
«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Επίσης τονίζει πως «η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα».
Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».
«Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά.
Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», λέει ο Έλληνας υπουργός.
Για το QE ειδικότερα, «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος.
Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους.
Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ», αναφέρει καταληκτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης