Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Facebook σχεδιάζει να μετακινήσει το WhatsApp από τους servers της IBM σε δικά του κέντρα δεδομένων

Το Facebook σχεδιάζει να μετακινήσει το WhatsApp από τους servers της IBM σε δικά του κέντρα δεδομένων
Το Facebook απέκτησε το WhatsApp για 19 δισ. δολάρια το 2014 και έχει αφήσει την εφαρμογή να τρέχει στους servers που χρησιμοποιούσε πάντα
Η υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp του Facebook, η οποία χρησιμοποιείται από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σχεδιάζει να απομακρυνθεί από το cloud της IBM σε δικά της κέντρα δεδομένων του Facebook.
Η κίνηση του WhatsApp, θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η IBM μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες δημόσιου cloud.
Το Facebook απέκτησε το WhatsApp για 19 δισ. δολάρια το 2014 και έχει αφήσει την εφαρμογή να τρέχει στους servers που χρησιμοποιούσε πάντα.
Άλλες εταιρείες που έχει αποκτήσει το Facebook κατά τη διάρκεια των ετών χρησιμοποίησαν αρχικά παρόμοιους servers της IBM SoftLayer, και το Facebook γρήγορα έφερε τους στο σπίτι, σύμφωνα με άλλη πηγή.
Αλλά για το WhatsApp, το Facebook έχει πάρει περισσότερο χρόνο.
Μέρος του λόγου ήταν η ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Όταν το Facebook αγόρασε το WhatsApp, βρισκόταν ήδη στη μέση της μετάβασης στα δικά της κέντρα δεδομένων της εφαρμογής Instagram, την οποία απέκτησε το 2012, από την AWS.
Επίσης, το Facebook διαχώρισε την εφαρμογή μνημάτων και κλήσεων Messenger από το βασικό app του Facebook μήνες μετά την απόκτηση του WhatsApp, επειδή ο διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου, Mark Zuckerberg, δεν ήθελε το WhatsApp να "γίνει Facebook".
Από τότε, τόσο το Messenger όσο και το WhatsApp έχουν κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.
Στην IBM, το WhatsApp θεωρείται εταιρεία διαφήμιση για το cloud της, όπως η AWS έχει τα Airbnb και Netflix, ενώ η Google Alphabet έχει τα Snap και Spotify ( η Snap, η οποία εκμεταλλεύεται την εφαρμογή κοινωνικών μέσων Snapchat, δεσμεύτηκε να πληρώσει στην Google 2 δισ. δολάρια και στην Amazon 1 δισ. δολάρια για φιλοξενία πάνω από πέντε χρόνια, όπως αποκάλυψε η εταιρεία τον Φεβρουάριο).
Η IBM δεν έχει διαφημίσει ευρέως την συνεργασία της με το WhatsApp.
Σε κάποια στιγμή το Facebook δαπάνησε σχεδόν 2 εκατ. δολάρια το μήνα για το cloud της IBM, σύμφωνα με μια πηγή.
Οι άνθρωποι έστειλαν 63 δισεκατομμύρια μηνύματα στο WhatsApp την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε το Facebook.
Αυτή η χρήση απαιτεί υπολογιστική ισχύ.
Πιθανώς, η εφαρμογή WhatsApp θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά αν χρησιμοποιεί τους servers του Facebook, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει το Facebook να εξοικονομήσει χρήματα.
Είναι απίθανο - αν και όχι αδύνατο - οι χρήστες του WhatsApp θα παρατηρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές κατά τη διάρκεια της μετάβασης.
Όταν το WhatsApp ξεκίνησε το 2009, οι μηχανικοί της επέλεξαν να εκτελέσουν τον υποκείμενο κώδικα σε φιλοξενούντες servers από την SoftLayer, η οποία ήταν τότε ανεξάρτητη εταιρεία.
Ενώ το Facebook στεγάζει τους δικούς του servers και αποθηκεύει σε συνεργαζόμενες εγκαταστάσεις από τις πρώτες μέρες της εταιρείας, άρχισε να κατασκευάζει τα δικά του κέντρα δεδομένων το 2010, ακολουθώντας τα βήματα της Google Alphabet.
Το Facebook έχει σχεδιάσει επίσης πολλά κομμάτια του κέντρου δεδομένων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και έχει κυκλοφορήσει πολλά από τα σχέδια του Open Computer Project, επιτρέποντας σε χαμηλού κόστους κατασκευαστές να κατασκευάσουν και να πουλήσουν το υλικό τους τόσο στο Facebook όσο και σε άλλες εταιρείες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης