Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα ΕΛΤΑ μαζεύουν 700 εκατ. το χρόνο για τη ΔΕΗ - Το φέσι του Δημοσίου στα ΕΛΤΑ φθάνει τα 95 εκατ. ευρώ

Τα ΕΛΤΑ μαζεύουν 700 εκατ. το χρόνο για τη ΔΕΗ - Το φέσι του Δημοσίου στα ΕΛΤΑ φθάνει τα 95 εκατ. ευρώ
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα πρέπει να στείλει 32 εξώδικα με αυτό που έστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ και να ζητάει τα οφειλόμενα
«Καίγεται» για ρευστό η ΔΕΗ με το εξώδικο που έστειλε προς τα ΕΛΤΑ ενώ τα ΕΛΤΑ προσφέρει υπηρεσίες σε κρατικούς Οργανισμούς και στα Υπουργεία που στην πράξη του λένε …γράψε θα σε πληρώσω.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα πρέπει να στείλει 32 εξώδικα με αυτό που έστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ και να ζητάει τα οφειλόμενα.
Το ποσό που οφείλεται στα ΕΛΤΑ ανέρχεται στα 95.481.286 ευρώ με ημερομηνία 30 Απριλίου 2017.
Πιο αναλυτικά η Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εισπράττει σε ετήσια βάση από την εξόφληση λογαριασμών από τα ΕΛΤΑ το ποσό των 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το ερώτημα που προκύπτει για τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι το προηγούμενοι διάστημα οι καταβολές είσπραξης των λογαριασμών ρεύματος αποδίδονταν την επόμενη ημέρα της πληρωμής του λογαριασμού από τον πελάτη;
Αξιόπιστη πηγή από τα ΕΛΤΑ που μίλησε στο bankingnews, λέει ότι τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν αν αποδώσουν τα χρήματα την επόμενη ήμερα όταν η πληρωμή γίνει στον ταχυδρόμο ή σε κάποιοι απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει καταθέσει πρόταση προς τη διοίκηση της ΔΕΗ που προβλέπει ότι οι εισπράξεις από τα αστικά κέντρα να αποδίδονται την επόμενη ημέρα από την εξόφληση του λογαριασμού και να φθάνει μέχρι τρείς ημέρες από ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τη δική μας ρευστότητα, δηλαδή της εταιρείας, για να καταβάλουμε χρήματα στη ΔΕΗ ή σε κάποια άλλη εταιρεία που εξοφλούνται λογαριασμοί.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η ΔΕΗ θα περιμένει μια και δύο μέρες για να πάρει τα χρήματα που τις ανήκουν αλλά δεν μπορεί να πληρωθεί από όλα τα σημεία είσπραξης σε μία ημέρα.
Τα ΕΛΤΑ μαζεύουν 1,7 δις. ευρώ από τη ΔΕΗ και την εφορία.
Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ συγκεντρώνουν 700 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ το χρόνο και 1 δις ευρώ για το υπουργείο Οικονομικών που προέρχεται από την είσπραξη ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διοίκηση της ΔΕΗ ,αιτιολογώντας το εξώδικο, πιθανόν να ανησύχησε ή φοβήθηκε ι ως κρατική επιχείρηση, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο ως βασικό μέτοχο, μήπως τα ΕΛΤΑ παρακρατήσουν την αξία του ρεύματος ως οφειλή έναντι του βασικού μετόχου.

Τα χρέη των υπουργείων στα ΕΛΤΑ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χρωστάει στα ΕΛΤΑ το ποσό των 3.081.832 ευρώ.
Το πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει οφειλή 1.296.649 ευρώ.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης 967.640 ευρώ, Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 335.395 ευρώ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 112.489 ευρώ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 105.708 ευρώ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας 86.633 ευρώ, το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων 83.050 ευρώ , το υπουργείο Εργασίας 74.564 ευρώ, το υπουργείο Υγείας 95.071 ευρώ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 46.612 ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών 37.445 ευρώ, το υπουργείο Εξωτερικών 19.306 ευρώ το υπουργείο Τουρισμού 11.281 ευρώ, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης 3.635 ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 5.666 ευρώ, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης 1.939 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των υπουργείων , των γενικών γραμματειών και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεβάζουν την οφειλή προς τα ΕΛΤΑ στο ποσό των 31.128.093 ευρώ.
Στο «κόκκινο» είναι η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης που εμφανίζεται να έχει χρέη προς τα ΕΛΤΑ το ποσό των 9.407.785 ευρώ.
Ο νεοσύστατος Οργανισμός ΕΦΚΑ εμφανίζεται με οφειλές ύψους 838.317 ευρώ.
Ο ΟΑΕΕ με 6.756.178 ευρώ, ο ΟΓΑ με 1.316.529 ευρώ και το ΙΚΑ με 1.034.384 ευρώ.
Τα χρέη προς τα ΕΛΤΑ έρχονται πριν από το 2012 , δημιουργήθηκαν καινούργια με αποτέλεσμα το σύνολο των οφειλών από την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών να φθάνουν τα 50 εκατ. ευρώ και τα κόστη από την καθολική υπηρεσία που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ αποτιμώνται στα 45 εκατ. ευρώ με από αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των απαιτήσεων από τα ΕΛΤΑ να ανέρχονται στα 95. 481.286 ευρώ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Κ. Νίκο Παππά, ερωτά αν τα ΕΛΤΑ έχουν αδυναμία να αποδώσουν στη ΔΕΗ τα μετρητά που εισπράττουν από τους καταναλωτές και θέτει ερωτήματα για την ταμειακή κατάσταση των ΕΛΤΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης