Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπ’ ατμόν η διοίκηση των ΕΛΤΑ μετά το φιάσκο με την ΔΕΗ

tags :
Υπ’ ατμόν η διοίκηση των ΕΛΤΑ μετά το φιάσκο με την ΔΕΗ
Η καθολική υπηρεσία που θα πληρωθεί στο… μέλλον, η μεγάλη τρύπα στα ίδια κεφάλαια,  το ταμειακό έλλειμα και το αρνητικό λειτουργικό περιθώριο
Την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει βρει λύσεις το πρόβλημα των ΕΛΤΑ η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη καθώς τα ΕΛΤΑ βουλιάζουν όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση της οφειλής προς τη ΔΕΗ.
Η διοίκηση της εταιρίας πλέον σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται υπ ατμόν καθώς στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.  Και μπορεί η προσωρινή ενίσχυση με 6,6 εκατ ευρώ η οποία δεν πρέπει να θεωρείται και απολύτως δεδομένη να μειώνει την έκθεση της ΔΕΗ αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
Και η πραγματικότητα είναι ότι τα ΕΛΤΑ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την καθολική υπηρεσία έχουν ήδη τρύπα το λιγότερο 75 εκατ. ευρώ (μπορεί και μεγαλύτερη) σε σχέση με την καθαρή θέση που εμφάνισαν στις οικονομικές καταστάσεις του 2015.
Ταυτόχρονα ακόμα και για την απαίτηση των 45 εκατ. ευρώ (κατά μέγιστο) που θα μπορούσε να δώσει ανακούφιση ρευστότητας υπάρχει ζήτημα.
Ειδικότερα η νομοθεσία που ψηφίστηκε το Μαρτιο (νόμος 4463/2017) προβλέπει ότι «Ορίζεται μεταβατικό στάδιο για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας των ετών 2013, 2014 και 2015.
Για το μεταβατικό στάδιο, ο ΦΠΚΥ υποβάλλει στην ΕΕΤΤ τον υπολογισμό του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας των ετών 2013, 2014 και 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017.
Η ΕΕΤΤ προβαίνει εν συνεχεία σε έλεγχο των υποβληθέντων στοιχείων και επαληθεύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το καθαρό κόστος παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας των ανωτέρω ετών στο μέτρο που αυτό υφίσταται.
Το επαληθευμένο από την ΕΕΤΤ καθαρό κόστος παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας των ετών 2013, 2014 και 2015 δεν δύναται να υπερβεί τα δεκαπέντε εκατομμύρια (15.000.000) ευρώ ανά έτος και καλύπτεται στο σύνολό του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ). Το ποσό αποδίδεται απευθείας στον δικαιούχο ΦΠΚΥ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθορίζονται ο χρόνος και ο τρόπος απόδοσής του, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».
Ουσιαστικά όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό θα χρειαστούν μήνες ώστε να αποδοθεί το ποσό που κατά μέγιστο θα ήταν 45 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι στο τέλος του 2015 μετά τις εξελίξεις στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας τα ίδια κεφάλαια έχουν γυρίσει αρνητικά κατά 40 εκατ. ευρώ ποσό εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε στο τέλος του 2016 για το οποίο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
Την ίδια στιγμή όσες προσωρινές ενέσεις και αν γίνουν η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη το μηναίο ταμειακό έλλειμα να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ και το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας να βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα της τάξεως του 12%.
Όπως αναφέρουν πάντως πηγές του αρμόδιου Υπουργείου το τελευταίο διάστημα τα ΕΛΤΑ έχουν αιμοδοτηθεί με ποσό 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε από σύμβαση που υπεγράφη με τα ΕΛΤΑ στις 10 Αυγούστου 2015 και η οποία είχε διάρκεια ένα έτος ενώ στα ταμεία της εταιρίας μπαίνουν από 1η Απριλίου περί τα 300.000 ευρω το μήνα από τη νέα σύμβαση για ταχυδρομική διακίνηση του τύπου η οποία είναι διετούς διάρκειας

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης