Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ΗΑΕ θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στην ενέργεια, χωρίς το φυσικό αέριο του Κατάρ

Τα ΗΑΕ θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στην ενέργεια, χωρίς το φυσικό αέριο του Κατάρ
Όταν πρόκειται για αποστολές φυσικού αερίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρειάζονται το Κατάρ περισσότερο από ότι το Κατάρ χρειάζεται τα ΗΑΕ
Στα ΗΑΕ η μισή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από το εισαγόμενο αέριο από το Κατάρ και μέχρι στιγμής αποφεύγουν να κλείσουν τον αγωγό τροφοδοσίας από τη γείτονα χώρα. 
Τη Δευτέρα (5 Ιουνίου 2017) όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν τη Σαουδική Αραβία στην απόφαση της να διακόψει τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες συνδέσεις με το Κατάρ.
Χωρίς την παροχή αερίου από το Κατάρ η χώρα είτε θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας, είτε θα πρέπει να καταφύγει στην εισαγωγή πιο ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το φυσικό αέριο του Κατάρ εξακολουθεί να ρέει κανονικά και στα ΗΑΕ και στο Ομάν, μέσω ενός αγωγού, χωρίς ένδειξη ότι η παροχή θα κοπεί.
Το Κατάρ, το οποίο είναι τρίτο σε αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αποστέλλει περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια του καυσίμου την ημέρα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 364 χιλιομέτρων.
Η εταιρεία Dolphin Energy, η εταιρία σύνδεσης, είναι μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της Mubadala Investment, η οποία κατέχει μερίδιο 51%,της Occidental Petroleum και της Total, η κάθε μία με μερίδιο 24,5%.
Από το 2007, η επιχείρηση επεξεργάζεται φυσικό αέριο από το βόρεια περιοχή του Κατάρ και το μεταφέρει στο σταθμό Taweelah στο Αμπού Ντάμπι.
Η Dolphin διανέμει επίσης φυσικό αέριο στο Ομάν.
Η λιμενικές αρχές των ΗΑΕ επέβαλαν την Τετάρτη εκ νέου περιορισμούς στα πλοία που ταξιδεύουν από και προς το Κατάρ, όπως και στα πλοία με σημαία του Κατάρ, να εισέρχονται στα λιμάνια της.
Το πετρελαιοφόρο Apollo Dream, το οποίο μεταφέρει περίπου 2 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, φόρτωσε σε τερματικό σταθμό ανοικτής θάλασσας στο Αμπού Ντάμπι την Τετάρτη, αποφεύγοντας να φορτώσει σε τερματικό σταθμό στο Κατάρ την Τρίτη.
Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι Ras Tanura της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης