Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Να τηρήσουν οι εταίροι τις δεσμεύσεις τους – Ο Schaeuble θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας

Παυλόπουλος: Να τηρήσουν οι εταίροι τις δεσμεύσεις τους – Ο Schaeuble θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας
Η ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο νόμισμα υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Την θέση πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις της και ότι τώρα είναι η ώρα των δανειστών να πράξουν το ίδιο διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ.Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και ο Wolfgang Schaeuble θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας στο επόμενο Eurogroup.
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και στον συντομότερο δυνατό χρόνο, δεδομένης και της κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Τώρα, ομολογούν όλοι οι θεσμοί, όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ, είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
Αυτό μπορεί να συμβεί στο Eurogroup της 15ης.
Πράγματι υπάρχουν δισταγμοί στη Γερμανία λόγω των επικείμενων εκλογών.
Όμως σε μία μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία, οι κυβερνήσεις κρίνονται από πολλά πράγματα.
Είναι λάθος η θεώρηση ότι, αν η Γερμανία κάνει αυτό που της αναλογεί και οφείλει, η κυβέρνηση Merkel θα έχει επιπτώσεις στις γερμανικές εκλογές» τόνισε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, Die Welt ο κ.Παυλόπουλος.
Ερωτηθείς για το εάν η γερμανική κυβέρνηση υπερτιμά το πολιτικό κόστος μιας στάσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι «ο λαός αυτός, ο σπουδαίος αυτός λαός, με τα τόσα οικονομικά επιτεύγματα, μπορεί να σκέφτεται κατά τον τρόπο αυτό για την Ελλάδα».
«Με όλους τους Γερμανούς που έρχομαι σε επαφή, ποτέ δεν αντιμετώπισα μια τέτοια επιφύλαξη.
Θέλω να πω στον Schaeuble, τον οποίο γνωρίζω καλά, από την εποχή που ήμασταν και οι δύο υπουργοί Εσωτερικών, ότι ο γερμανικός λαός έχει πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περίσσευμα ψυχής από όσο κάποιοι τον πιστώνουν.
Ο Schaeuble πρέπει να σκεφτεί το εξής.
Ο ελληνικός λαός, με τόσες θυσίες, αποφάσισε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις να ψηφίσει κόμματα φιλοευρωπαϊκά σε ποσοστό 85%. Απέδειξε ότι, παρά τις θυσίες που υφίσταται, ακόμα και θυσίες ως αποτέλεσμα λαθών άλλων, μένει στην Ευρώπη.
Ενώ άλλοι λαοί, που δεν υπέστησαν παρόμοιες θυσίες, εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό σκάφος.
Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε μικρό κράτος σε έδαφος και πληθυσμό, έχουμε όμως όραμα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο ΠτΔ.
Ερωτηθείς για την κριτική που άσκησε πρόσφατα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ότι τα βάρη στην Ελλάδα τα επωμίζονται οι αδύναμοι, ενώ μένουν στο απυρόβλητο ισχυροί όπως οι εφοπλιστές, ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση.
«Ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχει πλήρη εικόνα για τον ρόλο, την παράδοση και οικονομική συμβολή των εφοπλιστών στην Ελλάδα.
Σημαντικό είναι κάτι άλλο που έχει πει ο ίδιος ο Schaeuble και έχει απόλυτα δίκιο.
Ότι το ΔΝΤ και τα προγράμματα διάσωσης είχαν σφάλματα.
Το ΔΝΤ δεν υπολόγισε το βάθος της ύφεσης που προκάλεσε απώλεια του 1/4 ΑΕΠ της Ελλάδας.
Αυτό δεν έχει συμβεί σε καιρό ειρήνης ποτέ σε καμιά δυτική χώρα.
Το ότι το άντεξε ο ελληνικός λαός οφείλεται στη δύναμή του» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος σε ερώτηση για το τι περιμένει από το Eurogroup, ανέφερε ότι «ο Schaeuble ως πραγματικός Ευρωπαίος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας».
«Pacta sunt servanda.
Οι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν από όλους.
Τι ζητά η Ελλάδα; Το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Θέλει ο Schaeuble να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; — κάτι που δεν το πιστεύω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος.
Αν το πιστεύει ο ίδιος όμως, χρειαζόμαστε δήλωση στο Eurogroup που θα λέει ότι το χρέος είναι και θα παραμείνει βιώσιμο.
Αυτός είναι ο όρος και η προϋπόθεση για να μπορέσει ο Draghi να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί της δήλωσης της καγκελαρίου Angela Merkel ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει πλανητικό ρόλο αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ισχυρή Ευρώπη».
«Ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο νόμισμα.
Απαιτείται να είναι ισχυρή οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά.
 Και να βαδίσει προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ομοσπονδιακή δομή με όρος αντιπροσωπευτικής  δημοκρατίας.
Αυτήν που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης