Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα, με 153 ψήφους υπέρ και 84 κατά - Οι αποκαλύψεις Τσακαλώτου

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα, με 153 ψήφους υπέρ και 84 κατά - Οι αποκαλύψεις Τσακαλώτου
Στην ψηφοφορία δεν παρευρέθη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρόν, εξαπολύοντας «πυρά», από το βήμα της Βουλής, προς την κυβέρνηση
(upd5) Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων «πέρασαν» σήμερα (9 Ιουνίου 2017) οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα από την ολομέλεια τη Βουλής, με 153 ψήφους υπέρ και 84 ψήφους κατά, τα οποία εκκρεμούν για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση.
Στην ψηφοφορία δεν παρευρέθη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρόν, εξαπολύοντας «πυρά», από το βήμα της Βουλής, προς την κυβέρνηση. 
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Ο υπουργός, αφού άκουσε την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε τα προαπαιτούμενα με τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο αντί να φτιάξει ένα νομοσχέδιο και να το φέρει με την διαδικασία του κατεπείγοντος επικαλέστηκε πίεση χρόνου και αποκάλυψε τις προθέσεις των δανειστών.
«Ο λόγος που φέρνουμε τα προαπαιτούμενα με αυτή τη διαδικασία είναι ότι κάποιοι στο Eurogroup θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση για το χρέος σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος αποκαλύπτοντας τις πιέσεις που δέχεται αλλά και τη στόχευση μερίδας των θεσμών και των εταίρων να μεταφέρουν τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους για αργότερα.
Μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θέλει να δει «ποια διατύπωση θα υπάρχει για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για το QE».  
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι από τις πέντε τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση μόνον η μία, αυτή που αφορά το πάγωμα των συντάξεων «είναι σοβαρή» συμπληρώνοντας πως «ο λόγος που το κάνουμε με τροπολογίες είναι για να γίνει γρήγορα γιατί υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στη διαπραγμάτευση γιατί οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι, είναι 18 κράτη στο Eurogroup και  τέσσερις θεσμοί και υπάρχουν διαφωνίες».
«Κάποιοι θέλουν να έχουν λόγο ακόμα και για τα πιο μικρά πως θα γράφουμε τους νόμους.
Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε και το κλίμα πιέσεων και εκβιασμών που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές που απαιτούν «να έχουν λόγο ακόμα και για τα πιο μικρά» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Έχουν λόγο ακόμα και στα πιο μικρά ακόμα και στον τρόπο διατύπωσης σε νόμους και για αυτό γράψαμε επιστολή διαμαρτυρίας για αυτή τη μικροδιαχείριση και τη στείλαμε στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για αυτό το θέμα».
«Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μέτρα που πάνε πέρα από το Ευρωπαϊκό  Κεκτημένο αλλά η βασική μας στρατηγική ήταν να φύγουμε από την Επιτροπεία» κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι αν κάνει πολιτική που δεν τους αρέσει τότε μπορούν ακόμα και οι αγορές να παρεμβαίνουν στα ομόλογα σου και αυτό είναι μιας μορφής επιτροπεία».
Μιλώντας εκ νέου από το βήμα της Βουλής, αργότερα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια καλή συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «έχουμε τεράστιες διαφωνίες με το ΔΝΤ αλλά λέμε ότι είναι χρήσιμο για το χρέος".
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε «εσείς δεν παίρνετε θέση».
Παράλληλα, ανέφερε ότι στην απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα υπάρξουν αναφορές για την ανάπτυξη, εμβάθυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά και πιθανά ένας μηχανισμός που θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα.
Επίσης, τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για ποιοτική ανάπτυξη με άλλα εργαλεία, με δικαιώματα, σεβασμό για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.
Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ανοιχτή, χωρίς προκαταλήψεις».

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν σταματά να πληρώνει τα 2,5 χρόνια παραμονής σας στην εξουσία

Καυστικός προς την κυβέρνηση για άλλη μία φορά εμφανίστηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στην σημερινή ομιλία του (9 Ιουνίου 2017) προς την ολομέλεια της Βουλής, πριν την ψήφιση των τροπολογιών με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Για τα καινούργια μέτρα που είναι προς ψήφιση σήμερα: 
«Φέρνετε ξανά τους βουλευτές εδώ για τροπολογίες με προαπαιτούμενα.
Να εισάγετε δημοσιονομικού χαρακτήρα τροπολογίες, αυτό δεν το έχετε ξανακάνει.
Eισάγετε δημοσιονομικές τροπολογίες σε κύρωση συνθήκης για την αλιεία.
Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, ανοιγοκλείνει.
Παίρνετε ότι σας δίνουν και κάνετε ότι σας ζητούν.
Ο κ. Τσίπρας είχε ορίσει τρεις στόχους. 
Η κυβέρνηση τους έχασε και τους τρεις.
Πέρα από την κακοποίηση των θεσμών υπάρχει και το στοιχείο του γελοίου»
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Από ποιον προσπαθείτε να κρυφτείτε, από την κοινωνία;
Οι πολίτες ζουν την κατάσταση. Είναι εγκλωβισμένοι στον φόβο και τη φτώχεια.
Η χώρα δεν σταματά να πληρώνει τα 2,5 χρόνια παραμονής σας στην εξουσία.
Έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα αντοχής της κοινωνίας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.
Για το ζήτημα του χρέους υποστήριξε:
«Στο ζήτημα του χρέους αποκαλύπτεται όλος ο οπορτουνισμός της κυβέρνησης.
Αφού χάσατε χρόνο, σηκώσατε μόνοι σας το θέμα του χρέους, σαν άλλοθι στους βουλευτές σας για να έρθουν να ψηφίσουν τα μέτρα.
Στην ουσία δεν κυβερνάτε.
Αφού έχετε ηττηθεί παραδώστε την εξουσία στο λαό. 
Κάντε εκλογές και αφήστε τον λαό να αποφασίσει».
Και στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:
«Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Μια κυβέρνηση που θα βάλει την Ελλάδα στη σωστή γεωπολιτική σκακιέρα.
Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει αλλαγές».

Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της - Τώρα είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν το ίδιο

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και έκανε περισσότερα από ό,τι έπρεπε για να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις».
Η ίδια υπογράμμισε ότι το «πάγωμα» των συντάξεων θα επεκταθεί για ακόμη μία χρονιά, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται για περικοπή».
«Είναι “πάγωμα” στην αύξηση των συντάξεων για μια χρονιά», τόνισε.
Η ίδια δήλωσε πως πρόκειται για μέτρο που έρχεται λόγω της αναγκαιότητας να υπάρξει πλεόνασμα 3,5% έως και το 2022.
«Ήταν αναγκαίο να υπάρξει αυτή η ρύθμιση προκειμένου να μην μπορεί κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πει ότι δεν επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα ακόμα και με τις δικές του ρυθμίσεις», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά το άλλο «αγκάθι» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε την τροπολογία αμιγώς νομοτεχνική.
Τόνισε ακόμη ότι με τις τροπολογίες αυτές κλείνουν και τυπικά τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, ώστε να μην έχει κανένας, καμία προσχηματική δικαιολογία και να πετάξει το μπαλάκι για να μην συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους.

Λεβέντης: Γιατί ο Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του χρέους; - Για να εξευτελίσει την χώρα;

Το αίτημα για κυβέρνηση τεχνοκρατών επανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
«Ζητώ κυβέρνηση τεχνοκρατών γιατί ο κ. Τσίπρας είναι τραυματισμένος και δεν είναι κανονικός πρωθυπουργός», είπε από το βήμα της Βουλής.
Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι «όσοι πρωθυπουργοί παρέμειναν κόντρα στην λαϊκή βούληση και φέρνοντας μέτρα αντιλαϊκά είχαν κακό τέλος».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «σήκωσε ψηλά το χρέος και τώρα μας λέει πως αρκεί η δόση. 
Γιατί το σήκωσε τόσο ψηλά το χρέος; 
Κανείς δεν απαντά. 
Εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν. 
Το ξέραμε ότι το χρέος θα συζητηθεί τον Αύγουστο του 2018. 
Γιατί επέμεινε ο κ. Τσίπρας; 
Για να εξευτελίσει την χώρα;».

Γεννηματά: Δεν έχετε σχέδιο και στρατηγική - Είστε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας

Το ερώτημα εάν η κυβέρνηση έχει ως διαπραγματευτική γραμμή τη διεκδίκηση της απόφασης του 2012 ή «θα αρκεστεί σε αναφορές "εάν", "ίσως" "εφόσον χρειαστεί"...» έθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα.
Η ίδια τόνισε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δείχνουν ότι έχουν αναληφθεί κρυφές δεσμεύσεις.
Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα περί ανάγκης συννενόησης και το νέο, όπως είπε, αφήγημα για επενδύσεις κι ανάπτυξη. 
«Με τα λόγια χτίζετε ανώγεια και κατώγια», σημείωσε. 
«Δεν έχετε σχέδιο και στρατηγική. 
Είστε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

Ένα χρόνο ακόμα θα παραμείνουν «παγωμένες» οι συντάξεις προκειμένου να επιτευχθούν τα συμφωνηθέντα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με τις «ηχηρές» τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση να προλειάνει το έδαφος εν όψει του Eurogroup.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το «πάγωμα» των συντάξεων θα διαρκέσει για ένα ακόμη χρόνο έως το 2022, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα στερηθούν οι συνταξιούχοι.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η περαιτέρω περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της παράταση έως το τέλος του 2022, της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση των άλλων κοινωνικών δαπανών στις οποίες η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε.
Έτσι, οι υπουργοί οικονομικών και Εργασίας θα αυξάνουν ετησίως αρχής γενομένης από τις 1.1.2023 αντί του 2022, το συνολικό ποσό της σύνταξης με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Αιχμηρή ήταν άποψη του Ελεγκτικού συνεδρίου το οποίο στην εκθεσή του τονίζει ότι ουτε ένας μήνας δεν πέρασε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο το οποίο ανέφερε ρητά ότι οι συντάξεις θα παραμένουν παγωμένες, έως το τέλος του 2021 και μεταθέσατε «εκ νέου το χρόνο έναρξης των εννόμων αποτελεσμάτων της διάταξης στην 1.1.2023 χωρίς να επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή επί της ουσίας της ρύθμισης.
Το Ελεγκτικό συνέδριο τονίζει επίσης ότι πάροδος ενός τόσου μεγάλου διαστήματος άνω της 5ετίας καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης, ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του δημοσίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν αύξηση των συντάξεων από το τέλος του 2018.

Από την 21η Αυγούστου 2018 η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Παrά το ότι το Δ.Ν.Τ. προσπάθησε να «πακετάρει» με «δημιουργική ασάφεια» την ημερομηνία επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή βάζει τέλος στις αναστολές των μνημονίων με το τέλος του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «με την προτεινόμενη διάταξη αποσυνδέεται η αναστολή εφαρμογής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει έως την 20/8/2018 υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος».

Πιο ξεκάθαρη ζήτησαν την διάταξη για τη μείωση στο αφορολόγητο οι δανειστές

Σε καλύτερη διατύπωση της διάταξης για τη μείωση στο αφορολόγητο ποσό προχώρησε η κυβέρνηση μετά από απαίτηση των δανειστών.
Η νέα τροπολογία που έφτασε στη βουλή δεν επιφέρει καμία αλλαγή πλην επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση που ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% δεν επιτευχθεί, τότε το μέτρο για το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει από το 2019 - μαζί με τις περικοπές έως 18% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις - και όχι από το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί από την βουλή η έκπτωση φόρου ψαλιδίζεται ως εξής:

* Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, εφόσον το εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ

* Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο

* Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα

* Σε 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα παιδιά

Ο περιορισμός της έκπτωσης φόρου προσγειώνει το αφορολόγητο από τα 5.682 ευρώ (άγαμο) έως τα 6.590 ευρώ για οικογένεια με περισσότερα από τρία τέκνα.

Η κυβέρνηση θα φέρει αύριο (9 Ιουνίου 2017) τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, υπό τη μορφή πέντε τροπολογιών.
Νωρίτερα σήμερα, την κατηγορηματική διαφωνία διατύπωσαν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως στην πρόταση της κυβέρνησης να φέρει με τη μορφή τροπολογιών τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πρότεινε, επικαλούμενος λόγους ταχύτητας και πίεσης χρόνου, τα προαπαιτούμενα να μην έρθουν σε ξεχωριστό «μίνι» νομοσχέδιο, αλλά να κατατεθούν σε πέντε τροπολογίες, όπως κι έγινε, οι οποίες να ενσωματωθούν και να ψηφιστούν στην κύρωση σύμβασης για την αλιεία, η οποία ψηφίζεται αύριο Παρασκευή.
Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαφώνησαν κατηγορηματικά, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για «ευτελισμό, υποβάθμιση και απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν να έρθει «μίνι» νομοσχέδιο, το οποίο να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά λίγες ώρες για να επικοινωνήσει με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.
Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως σημείωναν πως «είναι αδιανόητο μέτρα που αφορούν το μέλλον των πολιτών για πολλά χρόνια αργότερα να έρχονται με τροπολογίες».

(Πρώτη ενημέρωση 16:11, 9 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης