Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Sunlight: Αναγκαία η έκδοση ομολογιακού λόγω της κεφαλαιακής διάρθρωσής της - Στόχος επιτόκιο 4%

Sunlight: Αναγκαία η έκδοση ομολογιακού λόγω της κεφαλαιακής διάρθρωσής της - Στόχος επιτόκιο 4%
Προγραμματίζεται προσφορά 50.000 ομολογιών, αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία
Περίπου στο 4% εκτιμάται το επιτόκιο στο ομολογιακό που εκδίδει η εταιρεία Sunlight με προσφορά 50.000 ομολογιών, αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία, με στόχο την άντληση εσόδων 50 εκατ.
H έκδοση ομολογιακού είναι απαραίτητη κυρίως γιατί πρέπει να αντιμετωπισθούν οι σημαντικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Με βάση εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ο στόχος θα καλυφθεί καθώς υπάρχει διάθεση από τους έλληνες κυρίως να αναζητήσουν αποδόσεις υψηλότερες από τις χαμηλές προθεσμικές καταθέσεις.


Η κεφαλαιακή διάρθρωση

Σύμφωνα με στοιχεία του ισολογισμού του 2016 η SunLight διαθέτει κεφαλαιακή διάρθρωση ιδίων προς ξένα 24,13% καθώς τα ίδια κεφάλαιά του είναι 31,3 εκατ και το σύνολο των ξένων στα 129,7 εκατ εκ των οποίων τα 81,8 εκατ είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα 47,9 εκατ μακροπρόθεσμες.
Κατά συνέπεια η έκδοση του ομολογιακού καθίσταται αναγκαία για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού.
Σημειώνεται δε ότι αν συγκεντρωθούν λιγότερα από 30 εκατ ευρώ τότε η έκδοση θα ανασταλεί.

Η ακτινονγραφία στα βασικά μεγέθη

Τα καθαρά κέρδη ανέρχονται σε 2,292 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 3,2 εκατ ευρώ το 2015, στοιχείο που δείχνει ότι η κερδοφορία της εταιρίας παραμένει περιορισμένη.
Οι πωλήσεις στα 153,89 εκατ ευρώ αυξημένες κατά 15% το 2016.
Τα μικτά κέρδη επίσης βελτιωμένα κατά 33% στα 32,47 εκατ το 2016.
Οι ταμειακές ροές στα 18,9 εκατ ευρώ ένανατι 12,8 εκατ ευρώ το 2015.
Τα ταμιακά διαθέσιμα μειωμένα στα 7,16 εκατ ένανατι 13,9 εκατ το 2015.
Η μετοχική σύνθεση αποτελείται από τον κ. Πάνο Γερμανό με 83,38%, την Olympia 12,89% και την Trucibal Lim 3,73%

H διάθεση των ομολογιών

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας:
"Η εταιρεία «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» ανακοινώνει, σύμφωνα με τον Κανονισμό 809/2004 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το ν.3401/2005, όπως ισχύουν, ότι από την 08.06.2017 θέτει στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το εγκριθέν στην από 08.06.2017 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ενημερωτικό Δελτίο αναφορικά με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου (εφεξής «ΚΟΔ») από την Εταιρεία, συνολικού ποσού έως €50.000.000, διάρκειας πέντε (5) ετών, διαιρούμενου σε έως 50.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστη €1.000 (οι «Ομολογίες»), σύμφωνα με την από 02.06.2017 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Οι Ομολογίες που πρόκειται να εκδοθούν, θα διατεθούν προς κάλυψη από το επενδυτικό κοινό μέσω δημόσιας προσφοράς, με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών («Η.ΒΙ.Π.») του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών (εφεξής το «Χ.Α.»).
Το Χ.Α. την 08.06.2017 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. έως 50.000 κοινών ανωνύμων ομολογιών της Εταιρείας, υπό την αίρεση έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και επιτυχούς ολοκλήρωσης της Δημόσιας Προσφοράς των ομολογιών της σύμφωνα με τους όρους που ειδικότερα θα γνωστοποιηθούν από την Εταιρεία".
Κατωτέρω, παρατίθεται το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της Δημόσιας Προσφοράς του ΚΟΔ:




To χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να μεταβληθεί. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ενημέρωση του επενδυτικού κοινού με σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας.
Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι οι Alpha Bank, Eurobank, Euroxx, Axia, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς με σύμβουλο την Εuroxx.

Σκοπός - Διάρκεια του Ομολογιακού δανείου

Για τον σκοπό και τη διάρκεια του ομολογιακού δανείου η εταiρεία ανaκοίνωσε:
Το προϊόν του Ομολογιακού Δανείου θα χρησιμοποιηθεί από την Εκδότρια, με σκοπό την κάλυψη των ακόλουθων κατά σειρά αναγκών της Εκδότριας:

- Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση μερικής κάλυψης του Ομολογιακού Δανείου θα τηρηθεί η ως άνω σειρά προτεραιότητας.
Σε περίπτωση που τα αντληθέντα κεφάλαια στο πλαίσιο του Ομολογιακού Δανείου δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση των ως άνω υπό 3.1 επενδύσεων, η Εκδότρια θα χρησιμοποιήσει ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια για την κάλυψη αυτών και μέχρι του ποσού των €16 εκατ. με βάση τους περιοριστικούς όρους του παρόντος ΚΟΔ.
Η χρήση των κεφαλαίων, που διατίθενται ως κεφάλαιο κίνησης για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα εντός της χρήσης 2017 και τυχόν υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη την πενταετή διάρκεια του ΚΟΔ.
Τα αντληθέντα κεφάλαια από το Ομολογιακό Δάνειο, έως την πλήρη διάθεσή τους, θα επενδύονται σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου, όπως ενδεικτικά προθεσμιακές καταθέσεις και repos.
- Οι δαπάνες έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου δεν θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, αλλά θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από την Εκδότρια, από ίδια διαθέσιμα.
- Η Διάρκεια του Ομολογιακού Δανείου άρχεται από την Ημερομηνία Έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου και μέχρι την Ημερομηνία Λήξης του Ομολογιακού Δανείου. Υπό την επιφύλαξη των ειδικότερων όρων του παρόντος Προγράμματος, κατά την Ημερομηνία Λήξης του Δανείου η Εκδότρια υποχρεούται να αποπληρώσει ολοσχερώς το κεφάλαιο του Ομολογιακού Δανείου, μετά των δεδουλευμένων τόκων, πλέον λοιπών καταβλητέων υπό τις Ομολογίες και το Πρόγραμμα ποσών.
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
- Το κεφάλαιο του Ομολογιακού Δανείου θα εξοφληθεί ολοσχερώς από την Εκδότρια κατά την Ημερομηνία Λήξης του Ομολογιακού Δανείου.
- Η Εκδότρια έχει δικαίωμα να προβεί στην προπληρωμή της ονομαστικής αξίας του συνόλου των Ομολογιών ή μέρους των Ομολογιών μετά των δεδουλευμένων τόκων και λοιπών Εξόδων και Φόρων. Στην περίπτωση προπληρωμής μέρους των Ομολογιών, το ποσό, σωρευτικά, δεν δύναται να υπερβαίνει το 50% της ονομαστικής τους αξίας μετά των δεδουλευμένων τόκων και λοιπών Εξόδων και Φόρων του συνόλου των Ομολογιών και για το δε εναπομείναν ποσό η Εκδότρια έχει δικαίωμα να προβεί σε εξολοκλήρου εξόφληση. Το δικαίωμα προπληρωμής κατά τα ανωτέρω δύναται αν ασκηθεί όχι νωρίτερα από το έτος 2020 σε κάθε Περίοδο Εκτοκισμού και μέχρι έξι (6) μήνες πριν την Ημερομηνία Λήξης του Ομολογιακού Δανείου, μετά από έγγραφη ενημέρωση του Εκπροσώπου και συνακόλουθα των Ομολογιούχων μέσω ανακοίνωσης της Εκδότριας στο Χ.Α., τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία προπληρωμής, η οποία θα δεσμεύει ανέκκλητα την Εκδότρια να προπληρώσει το ποσό του Χρέους κατά το χρόνο και υπό τους όρους που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση της μερικής προπληρωμής των Ομολογιών, ως ανωτέρω θα προπληρώνεται αναλογικά (pro rata) για όλους τους Ομολογιούχους με
Ενημερωτικό Δελτίο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT A.B.E.E. 153
στρογγυλοποίηση στον κοντινότερο άρτιο αριθμό ονομαστικής αξίας, συμπεριλαμβανομένου και του μηδενός.
- Δικαίωμα Πρόωρης Αποπληρωμής (Put Option)
1. Υπό την προϋπόθεση τήρησης της κάτωθι διαδικασίας, κάθε Ομολογιούχος θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την Εκδότρια την αποπληρωμή του συνόλου ή μέρους των Ομολογιών του, στην ονομαστική τους αξία, μετά των δεδουλευμένων τόκων και λοιπών καταβλητέων υπό τους όρους του Δανείου ποσών και λοιπών Εξόδων και Φόρων, εάν:
α) επέλθει Αλλαγή Ελέγχου στην Εκδότρια,
β) η Εκδότρια, με απόφασή της, καθ’ όλη τη Διάρκεια του Ομολογιακού Δανείου δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από την εταιρεία ICAP Group Α.Ε. σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η Εκδότρια υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί τον Εκπρόσωπο για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, καθώς και σε κάθε περίπτωση τυχόν ενδιάμεσης μεταβολής της αξιολόγησής της,
γ) κατά παραβίαση της θετικής υποχρέωσης της Εκδότριας, ως ορίζεται στον όρο 8 παραγρ. 1 περιπτ. (ι) του Ομολογιακού Δανείου και όταν ο Δείκτης καταστεί μεγαλύτερος του 5,5 σε ομιλική βάση, όπου τυχόν διαπιστωθεί από τους ορκωτούς ελεγκτές της Εκδότριας κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον όρο 8 παραγρ. 1 περίπτ. (ι) για τις ανάγκες έκδοσης του Πιστοποιητικού με τα δεδομένα είτε της 30/06 είτε της 31/12 εκάστου έτους επί των εξαμηνιαίων είτε των ετησίων αντίστοιχα ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου ελεγμένων από την Ελεγκτική Εταιρεία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή καθόλη τη Διάρκεια του Ομολογιακού Δανείου μέχρι και την ολοσχερή εξόφληση του Χρέους. Ειδικότερα, για τις ανάγκες εκπλήρωσης επαναφοράς του Δείκτη προκειμένου να μην ασκηθεί το Δικαίωμα της Πρόωρης Αποπληρωμής κατά τη διαδικασία της παραγρ. 3 του παρόντος όρου, η Μητρική Εταιρεία θα συμμετέχει κάθε φορά στην Αύξηση καλύπτοντας το ποσό αυτής, προκειμένου να αυξάνονται κάθε φορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Εκδότριας και να μειώνεται αντίστοιχα το Σύνολο του Καθαρού Δανεισμού, ώστε ο λόγος του Συνόλου Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA να επανέλθει στα όρια που ορίζει το Ομολογιακό Δάνειο, ήτοι να καταστεί μικρότερος του 5,5 σε ομιλική βάση. Η υποχρέωση της Μητρικής Εταιρείας να συμμετέχει στην Αύξηση έχει αναληφθεί ρητά και αμετάκλητα σύμφωνα με τη σχετική Δήλωση Δέσμευσης που έχει αναλάβει και της οποίας το περιεχόμενο περιλαμβάνεται αυτούσιο στο Παράρτημα ΙΙ του Ομολογιακού Δανείου «Επιστολή Δέσμευσης της Μητρικής Εταιρείας». Η Εκδότρια οφείλει την επόμενη ημέρα (Τ+1) από τη διαπίστωση της παραβίασης του όρου 8 παραγρ. 1 περιπτ. (γ) και την έκδοση του σχετικού Πιστοποιητικού των ορκωτών ελεγκτών περί μη συμμόρφωσης, να προβεί σε όλες εκ του νόμου και του καταστατικού της ενέργειες προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο της να λάβει απόφαση και να εγκρίνει τη Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με σκοπό την Αύξηση. Η πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης για την
Ενημερωτικό Δελτίο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT A.B.E.E. 154
Αύξηση θα επιδίδεται σε όλους της μετόχους της Εκδότριας με δικαστικό επιμελητή κατά την έννοια του άρθρου 26 παραγρ. 2α του κ.ν.2190/1920 την ίδια ημέρα της λήψης της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο (Τ+1). Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εκδότριας θα συνέρχεται και θα εγκρίνει την εκάστοτε Αύξηση σύμφωνα με το άρθρο 13 παραγρ. 7 του κ.ν.2190/1920 εντός προθεσμίας είκοσι δύο (22) ημερών από την ημερομηνία που διαπιστώθηκε από τους ορκωτούς ελεγκτές η μη συμμόρφωση της Εκδότριας με το Δείκτη (Τ+22).
Η Εκδότρια αναλαμβάνει από την ημερομηνία της λήψης της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για την Αύξηση και την καταβολή αυτής σύμφωνα με τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα της δήλωσης της Μητρικής, ως ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ του Δανείου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που ορίζονται στις οικείες διατάξεις του κ.ν.2190/1920 και στο καταστατικό της για την ολοκλήρωση της Αύξησης και την πιστοποίηση της, προκειμένου οι ορκωτοί ελεγκτές της Εκδότριας να εκδώσουν το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης για την τήρηση του Δείκτη σύμφωνα με το άρθρο 8.1.(ι) του Ομολογιακού Δανείου εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία που διαπιστώθηκε η μη τήρηση του Δείκτη και να αποσταλεί το νεότερο Πιστοποιητικό στον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων (Τ+30).
Περαιτέρω, η Εκδότρια οφείλει το αργότερο εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση του Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης από τους ορκωτούς ελεγκτές, να αποστέλλει στον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων όλα τα εταιρικά έγγραφα και πιστοποιητικά που ευλόγως ζητήσει από την Εκδότρια ο τελευταίος και τα οποία αποδεικνύουν την εγκυρότητα και ισχύ της Αύξησης.
Ρητά συμφωνείται ότι οι ανωτέρω προθεσμίες δύναται να παρατείνονται συνολικά μέχρι πέντε (5) ημέρες κατόπιν προηγούμενης έγγραφης συναίνεσης του Εκπροσώπου των Ομολογιούχων.
Προς άρση πάσης αμφιβολίας και για τους σκοπούς του παρόντος όρου, θα νοείται ότι έχει επέλθει Γεγονός Πρόωρης Αποπληρωμής κατά την έννοια του όρου 8 παραγρ. 1 περιπτ. (ι) περί μη τήρησης του Δείκτη, εφόσον εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από τη διαπίστωση της παραβίασης του όρου 8 παραγρ. 1 περιπτ. (ι) δεν εκδοθεί τελικά το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης περί τήρησης του Δείκτη από τους ορκωτούς ελεγκτές με το οποίο να βεβαιώνεται η συμμόρφωση της Εκδότριας με το Δείκτη.
2. Η Εκδότρια υποχρεούται να προβεί χωρίς υπαίτια καθυστέρηση ή αμέσως αφενός μετά την επέλευση οιουδήποτε εκ των Γεγονότων Πρόωρης Αποπληρωμής υπό παραγρ. 1 περιπτ. (α) και (β) και μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμία των τριάντα ημερών από την έκδοση του Πιστοποιητικού από τους ορκωτούς ελεγκτές περί μη τήρησης του Δείκτη κατά την έννοια του όρου 8 παραγρ. 1 περιπτ. (ι) του Ομολογιακού Δανείου και κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο υπό στοιχείο γ) της παραγρ. 1 του παρόντος όρου, σε ανακοίνωση στο Χ.Α. υπό τα ειδικότερα οριζόμενα στη χρηματιστηριακή νομοθεσία.
3. Σε περίπτωση επέλευσης Γεγονότος Πρόωρης Αποπληρωμής:
Ενημερωτικό Δελτίο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT A.B.E.E. 155
α) έκαστος Ομολογιούχος δύναται να υποβάλει ανέκκλητη δήλωση πρόθεσης στην Εκδότρια, αναφέροντας το Γεγονός Πρόωρης Αποπληρωμής και τον αριθμό των Ομολογιών την αποπληρωμή των οποίων αιτείται, εντός είκοσι (20) ημερών από την ανακοίνωση της Εκδότριας υπό 2 ανωτέρω,
β) η Εκδότρια οφείλει να αποπληρώσει το ποσό των Ομολογιών μετά των λοιπών Εξόδων και Φόρων εντός δέκα (10) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας της υπό 3.α. ανωτέρω,
γ) το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής θα πρέπει να είναι ύψους κατ' ελάχιστο χιλίων Ευρώ (€1.000) και να εξοφλείται ακέραιος αριθμός Ομολογιών ανά Ομολογιούχο.
4. Η Εκδότρια θα βαρύνεται με το τυχόν κόστος που θα προκύψει για τον ανωτέρω Ομολογιούχο συνεπεία της εν λόγω πρόωρης αποπληρωμής.
5. Εάν εξασκήσουν το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής, Ομολογιούχοι που εκπροσωπούν το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου του κεφαλαίου του Ομολογιακού Δανείου, η Εκδότρια θα δύναται να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου των Ομολογιών των λοιπών Ομολογιούχων πριν την Ημερομηνία Λήξης του Ομολογιακού Δανείου, μετά από έγγραφη ενημέρωση των Ομολογιούχων και του Εκπροσώπου, μέσω ανακοίνωσης της Εκδότριας στο Χ.Α., τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία πρόωρης αποπληρωμής, η οποία θα δεσμεύει ανέκκλητα την Εκδότρια να καταβάλλει το ποσό του Χρέους κατά το χρόνο και υπό τους όρους που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση.
- Υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στον όρο 10 κατωτέρω, οι Ομολογιούχοι δεν δύνανται να αιτηθούν την προπληρωμή των Ομολογιών ολικά ή μερικά πριν την Ημερομηνία Λήξης των Ομολογιών.
- Η Εκδότρια δύναται να αποκτά μέσω του Χ.Α. ή εξωχρηματιστηριακά ίδιες Ομολογίες, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης