Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δημοψήφισμα στο Πουέρτο Ρίκο για το αν θα γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ

Reuters: Δημοψήφισμα στο Πουέρτο Ρίκο για το αν θα γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ
Να παραμείνουν αμερικάνικη περιοχή ή, να γίνουν ανεξάρτητο κράτος οι άλλες δύο επιλογές των Πορτορικάνων
Οι Πορτορικάνοι προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν αν το νησί της Καραϊβικής θα γίνει και επίσημα η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters, εξηγώντας ότι αν ψηφίσουν υπέρ αυτό θα προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στο Κογκρέσο με τον Donald Trump.
H ψηφοφορία έρχεται σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας για το Πουέρτο Ρίκο, που έχει ένα χρέος 70 δισ. δολ., ποσοστό φτώχειας 45%, σχολεία που υπολειτουργούν και σχεδόν διαλυμένα συστήματα υγείας και ασφάλισης.
Το Πουέρτο Ρίκο που από το 1898 προσαρτήθηκε στις ΗΠΑ, μετά το τέλος της ισπανικής κατοχής, κατέγραψε τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη κρατική χρεωκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.
"Το καθεστώς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 120 χρόνια, γιατί ο Trump θέλει να κάνει τώρα ένα χρεωκοπημένο νησί την 51η πολιτεία των ΗΠΑ;" αναρωτιέται η 66χρονη Μiriam Gonzalez που ζει στην πρωτεύουσα Σαν Χουάν και προσθέτει ότι "θα περάσουν άλλα 120 χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό".
Στους δρόμους της παλιάς πόλης Σαν Χουάν οι Πορτορικάνοι είναι διχασμένοι σχετικά με τις τρεις προοπτικές που αντιμετωπίζουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής 11/6.
Να γίνουν η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, να παραμείνουν ως έχουν μία περιοχή των ΗΠΑ, ή, να γίνουν ανεξάρτητο κράτος με ή, χωρίς πολιτική διασύνδεση με τις ΗΠΑ.
Με το παρόν καθεστώς τα 3,5 εκ. Αμερικάνοι πολίτες του Πουέρτο Ρίκο δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους, δεν ψηφίζουν για Αμερικάνους προέδρους, ούτε λαμβάνουν ποσοστό χρηματοδότησης για προγράμματα υγείας, μέσω των υπερπόντιων πολιτικών των ΗΠΑ και χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές, την άμυνα και το εμπόριο.
Πρόσφατα εξελέγη κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο ο Ricardo Rosello με σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας το δημοψήφισμα
Το Νέο Προοδευτικό Κόμμα του Rosello είναι υπέρ του να γίνει πολιτεία των ΗΠΑ το Πουέρτο Ρίκο, ενώ το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει παραλλαγές του τρέχοντος καθεστώτος υπό το οποίο το νησί της Καραϊβικής ανήκει στην αμερικάνικη επικράτεια.
Υπάρχει κι ένα τρίτο κόμμα, το Πορτορικάνικο Κόμμα της Ανεξαρτησίας, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.
Εκπρόσωπος του κυβερνήτη ανέφερε στο Reuters ότι θα ασκηθούν πιέσεις για να σεβαστεί το Κογκρέσο ένα αποτέλεσμα υπέρ του να γίνει το Πουέρτο Ρίκο πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά το νησί της Καραϊβικής δεν είναι προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον.
Το δημοψήφισμα για το καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο είναι το πέμπτο από το 1967.
Το πιο πρόσφατο είχε γίνει το 2012, αλλά οι ηγέτες του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος συμβούλεψαν τους οπαδούς τους να αφήσουν δεκάδες χιλιάδες λευκά ψηφοδέλτια αμφισβητώντας το αποτέλεσμα που ήταν υπέρ του καθεστώτος της πολιτείας.
"Δεν πρόκειται να γίνουμε πολιτεία και όλο αυτό είναι μία απάτη, νομίζω ότι μία βαθμιαία ανεξαρτησία είναι η καλύτερη προοπτική" ανέφερε ο 23χρονος φοιτητής οικονομίας Daniel Montalvo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης