Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα δύο σενάρια και η τρίτη «λύση» μετά την 15η Ιουνίου – Θα πάρει ανάσα η κυβέρνηση ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω ασφυξία;

Τα δύο σενάρια και η τρίτη «λύση» μετά την 15η Ιουνίου – Θα πάρει ανάσα η κυβέρνηση ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω ασφυξία;
Το Eurogroup καθορίζει τις πολιτικές ισορροπίες και διαμορφώνει το νέο σκηνικό
Η κρισιμότητα των αποφάσεων του Eurogroup της Πέμπτης 15 Ιουνίου είναι αναμφισβήτητη.
Όχι μόνο για την επόμενη ημέρα και την πορεία της χώρας αλλά και για το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί στο πολιτικό τοπίο.
Και μπορεί το αφήγημα της κυβέρνησης, όπως αυτό είχε διατυπωθεί αρχικά, για μια συνολική συμφωνία να έχει καταρρεύσει και να έχει μετατοπιστεί στην ανάγκη μιας απόφασης που να σταθεροποιεί την ελληνική οικονομία και να βάζει τις βάσεις για μια ανάκαμψη που θα φέρει πιο κοντά την έξοδο στις αγορές, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να αισιοδοξεί.
Ότι δηλαδή τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το είπε και ο πρωθυπουργός χθες.
Ότι είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια λύση για τη ρύθμιση του χρέους που θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι προφανές είναι ότι η κυβέρνηση θέλει το θέμα να κλείσει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και να μην φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22/6.
Τα σενάρια δεν είναι και πολλά για το τι έπεται.
Το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης αλλά θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα επόμενα βήματα για την απομείωση του χρέους, που θα προβλέπει την ένταξη και στο QE, που με λίγα λόγια θα διαμορφώνει έναν «καθαρό» διάδρομο για μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη και για μια σταδιακή επιστροφή στις αγορές.
Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πάρει μια μεγάλη πολιτική ανάσα.
Θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του, να σχεδιάσει με σχετική άνεση χρόνου τις κινήσεις του και να δρομολογήσει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα πάνε πιο μακριά την κυβέρνηση του και τουλάχιστον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο διακηρυγμένο στόχο του που όπως ο ίδιος έχει πει, είναι η εξάντληση της τετραετίας (έως το Σεπτέμβριο του 2019).
Σε αυτό το σενάριο, ακόμα και αν αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές κάποια στιγμή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2018, ο Τσίπρας θα έχει την ευχέρεια των κινήσεων, διατηρώντας τη συσπείρωση των βουλευτών του, κρατώντας υπό έλεγχο τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και ελπίζοντας ότι θα αντιστρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα.
Το αρνητικό σενάριο είναι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να περιοριστεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης παραπέμποντας (και άρα επικυρώνοντας το αδιέξοδο) για το απώτερο μέλλον τόσο τα μέτρα για το χρέος όσο και για την ένταξη στοQE.
Σε αυτήν την περίπτωση το κυβερνητικό αφήγημα θα μείνει στον αέρα.
Κυβέρνηση και 153 θα βρεθούν έκθετοι, καθώς επί της ουσίας θα μείνουν μόνο με τα ψηφισμένα βαριά μέτρα.
Γεγονός που θα ενισχύσει τη δυσαρέσκεια και την αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς θα είναι εμφανές πως οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, έμειναν πολύ πίσω από την πραγματικότητα.
Και ενώ το εσωτερικό της κυβέρνησης θα «βράζει» και το ηθικό θα έχει καταρρεύσει από τους λανθασμένους χειρισμούς, η αντιπολίτευση θα έχει την καλύτερη ευκαιρία να εξαπολύσει μια δριμεία επίθεση καταλογίζοντας ανικανότητα και αναξιοπιστία στην κυβέρνηση και αποδομώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και το ισχυρό χαρτί της, δηλαδή τον πρωθυπουργό.
Θα είναι μια κατάσταση που πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση δεδομένης άλλωστε και της δυσαρέσκειας της κοινωνίας απέναντι της.
Υπάρχει βέβαια και η μεσοβέζικη λύση, στην οποία άλλωστε είναι ειδικοί οι Ευρωπαίοι.
Δηλαδή κλείσιμο αξιολόγησης, εκταμίευση δόσης και μια γενικόλογη - αόριστη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και για το QE που τα αφήνουν όλα ανοιχτά για το προσεχές φθινόπωρο, μετά τις εκλογές στη Γερμανία.
Λύση που δεν αφήνει κανέναν ικανοποιημένο αλλά και κανέναν δυσαρεστημένο αλλά που διατηρεί την χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σε μια παρατεταμένη περίοδο φθοράς και αβεβαιότητας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης