Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Ο Putin έχει δημιουργήσει ένα στρατό για την προσωπική του ασφάλεια...

Brookings: Ο Putin έχει δημιουργήσει ένα στρατό για την προσωπική του ασφάλεια...
«Ο Putin πάντα φοβόταν διαδηλώσεις που δεν ενορχηστρώνει»...
Για τους περισσότερους εθνικούς ηγέτες, υπάρχει ένας παλαιός κανόνας: όταν το πρόβλημα στο εσωτερικό ανεβαίνει στην επιφάνεια, επικεντρώνονται σε εξωτερικές υποθέσεις.
Έτσι σχολιάζει τις κινήσεις και τη στρατηγική του Vladimir Putin το ινστιτούτο Brookings, σε ένα άκρως επικριτικό –τουλάχιστον– άρθρο για τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Η δημοτικότητα του Putin στη Ρωσία παραμένει εκπληκτικά υψηλή, αλλά υπάρχουν σαφώς προβλήματα στον κοντινό ορίζοντα.
Ωστόσο, παρά το ότι είχε εκλεχθεί με ποσοστό 63,3% το 2012, πλέον οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 48%, μία πτώση 15%.
Στα τέλη Μαρτίου, όπως και τον Απρίλιο, υπενθυμίζει το ινστιτούτο, ο Putin αντιμετώπισε εκπληκτικά μεγάλες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, σε ολόκληρη τη χώρα, με εκατοντάδες πολίτες να συλλαμβάνονται.
«Ο Putin πάντα φοβόταν διαδηλώσεις που δεν ενορχηστρώνει».
Δεν είναι γνωστό ακόμη αν ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος είχε «παραγγείλει» το κυνήγι κατά των πολιτικών του αντιπάλων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό συνέβη στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Ο Alexey Navalny, ένας νέος χαρισματικός πολιτικός που ελπίζει να «κατέβει» στις επόμενες εκλογές εναντίον του Putin, σχεδόν τυφλώθηκε όταν ένας χούλιγκαν –υποστηρικτής του Putin– έριξε στο πρόσωπό του το υγρό με το δηλητήριο, επίθεση που καταγράφηκε στον τηλεοπτικό φακό, αναφέρει το Brookings.
«Ο Putin ανησυχεί πάντα (και) για την μεταδοτική επίδραση της επανάστασης στη γειτονική Γεωργία το 2003, της επανάστασης στην Ουκρανία το 2004 και της επανάστασης στο Κιργιζιστάν το 2005.
Αυτός ήταν σαφώς ο φόβος του Putin το χειμώνα του 2011 και του 2012, μετά από έναν γύρο αμφισβητούμενων βουλευτικών εκλογών, όταν οι δρόμοι της Ρωσίας ξαφνικά ξέσπασαν με θυμωμένους διαδηλωτές ζητώντας να τερματιστεί η κυριαρχία του.
Ανησυχώντας για το γεγονός ότι βρισκόταν κοντά στην απώλεια της εξουσίας, συνέτριψε αυτή τη λαϊκή εξέγερση και ενίσχυσε την ήδη σφιχτή λαβή του στην εξουσία.
Αυτό που θεωρούσε "απαραίτητο" ήταν η ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, η οποία απαρτίζεται αρχικά από 187.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά σύντομα θα ανθίσει σε έναν στρατό από 350.000 έως 400.000 στρατιώτες πιστούς μόνο σε ένα άτομο: τον Putin.
Είναι η Πρετοριανή φρουρά του.
Η Εθνική Φρουρά είχε το δικαίωμα να συλλάβει τον καθένα χωρίς δικαστική εντολή, να πυροβολεί κανέναν χωρίς προειδοποίηση, να διαλύσει κάθε οργάνωση που θεωρείται επικίνδυνη γι 'αυτόν ή την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
Όπως και οι περισσότεροι αυτοκράτορες, ο Putin έχει καταλήξει να πιστεύει ότι μόνος του μπορεί να σώσει τη Ρωσία από την εσωτερική ανατροπή και την ξένη επιθετικότητα.
Είχε -και εξακολουθεί να έχει- εξουσία πάνω σε μια οργανωμένη στρατιωτική δύναμη που αριθμεί 771.000 στρατεύματα, ναύτες και αεροπόρους.
Μια εσωτερική αστυνομική δύναμη, περισσότερων από 904.000 αξιωματικών.
Βέβαια, θέλει ακόμη μια Εθνική Φρουρά με πάνω 400.000 για την προσωπική του προστασία.
Σε ποιον στρέφεται αυτή η Εθνική Φρουρά;
Προφανώς, εναντίον του δικού του λαού», υπογραμμίζει το γνωστό και υψηλού κύρους ινστιτούτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης