Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΙΑ: Λειτουργικά προβλήματα δημιουργεί η κρίση στην αραβική χερσόνησο

ΕΙΑ: Λειτουργικά προβλήματα δημιουργεί η κρίση στην αραβική χερσόνησο
Ο Διεθνής Οργανισμός προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ αρκετών χωρών της Μέσης Ανατολής και το Κατάρ προκαλεί «υλικοτεχνικούς πονοκεφάλους» 
Η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ αρκετών χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κατάρ προκαλεί «διοικητικούς πολεμικούς κινδύνους», προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη 14/6/2017.
Στην πρόσφατη έκθεση για την αγορά πετρελαίου, η ΕΙΑ σημείωσε ότι η πολιτική διαμάχη δεν έχει διακόψει ακόμη τις προμήθειες, αλλά έχει καταστεί επιχειρησιακό πρόβλημα για το αργό Qatari, των συμπυκνωμάτων και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ που το κατηγορούν ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες, κάτι το οποίο αρνείται.
"Το Αμπού Ντάμπι επέβαλε απαγόρευση στα πετρελαιοφόρα που συνδέονται με το Κατάρ να κάνουν χρήση των λιμανιών στα ΗΑΕ, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση φορτίων και αυξημένα έξοδα αποστολής", αναφέρει η IEA στην έκθεση.
"Το Κατάρ αντλεί λίγο περισσότερο από 600 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως αργού και εξάγει περίπου 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία.
Οι αγοραστές συχνά φορτώνουν φορτία και από άλλα μέρη του Κόλπου, και συνήθως εξάγουν ως 500.000 βαρέλια, και χρησιμοποιούν μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια για να μειώσουν το κόστος.
Σύμφωνα με την πολιτική γραμμή, το αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν δεν μπορεί να φορτωθεί με το ακατέργαστο Qatari.
περιορίζοντας τη συμπλήρωση των ποσοτήτων με αργό πετρέλαιο από το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Ομάν", αναφέρει η IEA την Τετάρτη.
Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Μάιο παρά τη συνεχιζόμενη περικοπή της παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση της IEA.
Η παραγωγή αργού OPEC αυξήθηκε κατά 290.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο σε 32,08 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρείται μέχρι στιγμής φέτος.
Αυτό οφείλεται στην αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη και τη Νιγηρία, χώρες οι οποίες εξαιρούνται από τις περικοπές εφοδιασμού, σημειώνει η IEA.
"Η παραγωγή από τα μέλη που δεσμεύονται από τη συμφωνία παραγωγής μειώθηκε, γεγονός που διατήρησε την ετήσια συμμόρφωση ισχυρή στο 96%", ανέφερε η έκθεση.
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε επίσης κατά 585.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο σε 96,69 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την έκθεση της IEA.
Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή αυξήθηκε από ένα χρόνο πριν κατά 1,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2016.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης