Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βελτιωμένες διατυπώσεις για το χρέος και μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης ζητά η Αθήνα από το Eurogroup

Βελτιωμένες διατυπώσεις για το χρέος και μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης ζητά η Αθήνα από το Eurogroup
Θεωρείται πιθανό να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη συμφωνία
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ένα προσχέδιο απόφασης για τη σημερινή (15 Ιουνίου 2017) συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο, με την Αθήνα να έχει ωστόσο εκφράσει ενστάσεις, εστιάζοντας σε δύο βασικά σημεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στο Λουξεμβούργο, πρώτον, στο χρέος, η ελληνική πλευρά ζητά βελτιωμένες διατυπώσεις σε σχέση με την περσινή συμφωνία και δεύτερον, στο θέμα της ανάπτυξης.
Επί αυτού, θεωρείται πιθανό να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητά μέτρα για την τόνωσή της μέσω των διαρθρωτικών ταμείων αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Προς το παρόν, στη συνεδρίαση του Eurogroup αναδεικνύονται οι δύο πυρήνες, τάσεις που επικρατούν: ο ένας είναι των χωρών εκείνων που συντάσσεται με τις ελληνικές θέσεις και ο άλλος αποτελείται από τις χώρες εκείνες που είναι πιο κοντά στις γερμανικές απόψεις που είναι και πιο περιοριστικές.
Το προσχέδιο απόφασης περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2% για το διάστημα 2023 – 2060, αλλά και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων (130 δις ευρώ) που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), κατά 15 χρόνια.
Το γενικό κλίμα είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα έπρεπε και θεωρείται δεδομένο πως θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση, η οποία πιθανότατα θα είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως και δεδομένο θεωρείται ότι το Δ.Ν.Τ. θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτική συμβολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης