Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΑΑΑ» για το Ην. Βασίλειο - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΑΑΑ» για το Ην. Βασίλειο - Σταθερό το trend
Η DBRS κάνει λόγο για μεγάλη και προηγμένη οικονομία, ισχυρά θεσμικά όργανα, κράτος δικαίου και ιδιαίτερα ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους
Η DBRS επιβεβαίωσε σήμερα (16 Ιουνίου 2017) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου σε «ΑΑΑ» (σε «R-1» επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη», στον απόηχο των εκλογών της 8ης Ιουνίου 2017, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε «σταθερές» στις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω βαθμολογία είναι η υψηλότατη σε σχέση με την αντίστοιχη των Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch, οι οποίες θεωρούν πως οι προοπτικές επαναξιολόγησης είναι αρνητικές.
Η αξιολόγηση αντανακλά το μέγεθος, την ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζει ο καναδικός οίκος, επισημαίνοντας πως η Τράπεζα της Αγγλίας διαχειρίζεται ένα από τα κύρια νομίσματα και συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο, στη στερλίνα.
Αυτό διευκολύνει το χαμηλό κόστος δανεισμού σε τοπικό νόμισμα.
Η DBRS κάνει λόγο για μεγάλη και προηγμένη οικονομία, ισχυρά θεσμικά όργανα, κράτος δικαίου και ιδιαίτερα ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ανεξάρτητα από το αν η Brexit είναι «σκληρό ή ήπιο», δημιουργεί αβεβαιότητα και είναι πιθανό να επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία και τους δημοσιονομικούς ισολογισμούς.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κατάφερε να διατυπώσει σαφείς εναλλακτικές λύσεις για την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. (μετά-Brexit) και τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε.: μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας.
Επιπλέον, η πορεία διαπραγμάτευσης είναι απίθανο να είναι ομαλή.
Παρόλα αυτά, η DBRS θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει το σοκ και να διατηρήσει την ικανότητα αποπληρωμής των χρεών του.
Βέβαια, παρά τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό.
Ο δείκτης ακαθάριστου χρέους γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε στο 88% επί του ΑΕΠ κατά το οικονομικό έτος 2016-2017.
Το Γραφείο δημοσιονομικής ευθύνης αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 88,8% του ΑΕΠ το 2017-2018 και θα μειωθεί στο 79,8% του ΑΕΠ το 2021-22.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης