Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρηματοπιστωτική τεχνολογία: Ας κρατήσουμε τα οφέλη κι ας αποβάλουμε τον κίνδυνο

Χρηματοπιστωτική τεχνολογία: Ας κρατήσουμε τα οφέλη κι ας αποβάλουμε τον κίνδυνο
Άρθρο της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κας ChristineLagarde
Η χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fintech) αγγίζει ήδη τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, από έναν τοπικό έμπορο που αναζητά δάνειο έως τον οικογενειακό προγραμματισμό για συνταξιοδότηση ή έναν αλλοδαπό εργαζόμενο που στέλνει εμβάσματα στη χώρα του, αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Christine Lagarde, αποτιμώντας τα οφέλη και τους κινδύνους πίσω από την Fintech.
Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη ενώ ετοιμάζουμε τις αλλαγές;
«Τι είναι ακριβώς η Fintech;
Με απλά λόγια, είναι η συλλογή νέων τεχνολογιών, των οποίων οι εφαρμογές ενδέχεται να επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων, των βιομετρικών στοιχείων και των κατανεμημένων τεχνολογιών λογιστικών βιβλίων.
Παρόλο που ενθαρρύνουμε την καινοτομία, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι νέες τεχνολογίες δεν θα γίνουν “εργαλεία” για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και ότι δεν κινδυνεύουν να καταστρέψουν την οικονομική σταθερότητα.
Αν και οι τεχνολογικές επαναστάσεις είναι απρόβλεπτες, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να πάρουμε σήμερα για να προετοιμαστούμε», σημειώνει η κα Lagarde.
Η νέα έρευνα του Δ.Ν.Τ. εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο των καινοτόμων τεχνολογιών στους τύπους υπηρεσιών που προσφέρουν οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, στη δομή και την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι ρυθμιστικές αρχές.
Όπως αναφέρεται, η Fintech προσφέρει την υπόσχεση για ταχύτερες, φθηνότερες, πιο διαφανείς και πιο εύχρηστες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Οι δυνατότητες είναι συναρπαστικές.
Η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τα μεγάλα δεδομένα θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει τη βαθμολόγηση της πίστωσης, έτσι ώστε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανείων, σύμφωνα με το Ταμείο.
Οι «έξυπνες συμβάσεις» θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επενδυτές να πωλήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όταν πληρούνται προκαθορισμένες συνθήκες αγοράς, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της αγοράς.
«Οπλισμένοι» με κινητά τηλέφωνα και τεχνογνωσία, τα άτομα σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πληρώσουν ο ένας τον άλλο για αγαθά και υπηρεσίες, παρακάμπτοντας τις τράπεζες.
Οι νέες τεχνολογίες, όπως η επαλήθευση ταυτότητας και λογαριασμού, θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος συναλλαγών και να καταστήσουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για τους αντισυμβαλλομένους, καθιστώντας τους μεσάζοντες λιγότερο συναφείς.
«Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τις πιθανές εξελίξεις στην τεχνολογία που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ταυτότητα των καταναλωτών ή να δημιουργήσουν νέες πηγές αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι υπηρεσίες γίνονται ολοένα και πιο αυτοματοποιημένες.
Πρώτον, η εποπτεία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.
Οι ρυθμιστικές αρχές εστιάζονται τώρα σε μεγάλο βαθμό σε σαφώς καθορισμένες οντότητες, όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.
Θα απαιτηθούν κανόνες για την επαρκή διασφάλιση των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και για την προστασία από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Δεύτερον, η διεθνής συνεργασία θα είναι καθοριστικής σημασίας, διότι οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν γνωρίζουν σύνορα και θα είναι σημαντικό να παραμείνουν τα δίκτυα να μην μετακινούνται σε λιγότερο ρυθμισμένες δικαιοδοσίες. Θ
α χρειαστούν νέοι κανόνες για τη διευκρίνιση του νομικού καθεστώτος και της ιδιοκτησίας ψηφιακών μαρκών και περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, η ρύθμιση θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως βασική εγγύηση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και την ασφάλεια των δικτύων και των αλγορίθμων», αναφέρει η κα Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης