Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση χάνει το παιγνίδι της επικυριαρχίας στα Μέσα Ενημέρωσης... και οι εφοπλιστές

Η κυβέρνηση χάνει το παιγνίδι της επικυριαρχίας στα Μέσα Ενημέρωσης... και οι εφοπλιστές
Η «αποβολή» Ψυχάρη-Μπόμπολα, οι «καμένοι» Σαββίδης-Καλογρίτσας και η επέλαση των εφοπλιστών
Η κυβέρνηση έπαιξε κι έχασε στον κλάδο των ΜΜΕ, καθώς οι επίδοξοι νέοι παίκτες Ιβάν Σαββίδης και οικογένεια Καλογρίτσα αποδείχτηκαν ολίγοι για να σηκώσουν το βάρος της δημιουργίας μιας νέας τάξης πραγμάτων.
Πλέον, το παιγνίδι έχει περάσει στα χέρια ισχυρών εφοπλιστικών οικογενειών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και το κυριότερο χωρίς μεγάλες ή και καθόλου συναλλαγές με το κράτος, γεγονός που τους καθιστά ανεξάρτητους και λίγο πως πολύ ανεξέλεγκτους.
Και όπως όλα δείχνουν μπορεί Ψυχάρης και Μπόμπολας να βγήκαν από το παιγνίδι αλλά δεν μπήκαν οι διάττοντες αστέρες φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση αλλά εκ των πραγμάτων στερούμενοι πόρων ή και βούλησης να επενδύσουν στον κλάδο.
Πλέον στον κλάδο ο οποίος βρίσκεται σε αναδιάταξη με τους μικρότερους ή νεώτερους εκδότες σταδιακά να οδηγούνται στην κατάρρευση είναι προφανές ότι κυρίαρχο ρόλο έχουν και φαίνεται ότι διεκδικούν να έχουν οι ισχυρές εφοπλιστικές οικογένειες που διευρύνουν την παρουσία τους.
Στους παραδοσιακούς παίκτες Βαρδινογιάννη, Κυριακού, Αλαφούζο πλέον έχουν προστεθεί οι όμιλοι Μαρινάκη και Μελισσανίδη.
Η περίπτωση του πλειστηριασμού του ομίλου ΔΟΛ απέδειξε ποιοι έχουν αλλά και κυρίως ποιοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν χρήματα στον κλάδο.
Οι προσφορές που κατατέθηκαν τόσο από την πλευρά Μελισσανίδη όσο και από την πλευρά Μαρινάκη απείχαν παρασάγγας από αυτή του φιλόδοξου στα λόγια να βάλει δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ στο Mega Ιβάν Σαββίδη αλλά μέχρις στιγμής να έχει τοποθετήσει μόλις 5 εκ ευρώ για το 20% του τηλέτυπου και με τη συναλλαγή να κινδυνεύει λόγω του ύψους του τιμήματος.
Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι όσες και επιχειρηματικές διαφορές και αν υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών, όσο και αν μεταξύ ορισμένων έχουν εκδηλωθεί δημόσια σφοδρές συγκρούσεις κατά το παρελθόν την τελευταία περίοδο και επαφές υπάρχουν και οι αντιπαραθέσεις έχουν κοπάσει με εφοπλιστές που στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί έντονα σε προσωπικό επίπεδο να συναντούνται και μάλιστα τακτικά.
Οι εξελίξεις αυτές πάντως φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται ότι πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει.
Με τον Ιβάν Σαββίδη να αποδεικνύεται ισχυρός μόνο στα λόγια κάνοντας προσφορές για τον Πήγασο που ουσιαστικά δεν ισχύουν καθώς οι τράπεζες έχουν χάσει τα ίχνη του τα περιθώρια δεν φαίνεται ότι υφίσταται πεδίο παρουσίας στα ΜΜΕ.
Εκτός κι αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν τελικά ο κλάδος να αλλάξει χέρια και να είναι ανεξάρτητος σε οικονομικό επίπεδο όπως άλλωστε συμβαίνει με τους εφοπλιστές.
Βέβαια αυτό δεν το πιστοποιούν οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν και οι κινήσεις που έγιναν τόσο από την πλευρά καλογρίτσα όσο και Σαββίδη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης